Για τους θανάτους των τριών παιδιών του σε τρία χρόνια μίλησε χθες το ζευγάρι από την Πάτρα.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου και ο σύζυγός της Μάνος Δασκαλάκης μίλησαν για τα όσα βίωσαν τα παιδιά τους, τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν και πώς κατέληξαν.
Το ζευγάρι απάντησε και στα όσα έχουν γραφτεί και ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για τα περί επαγγέλματος, για το γεγονός ότι εκείνη ήταν και στις τρεις περιπτώσεις στο πλευρό των παιδιών της όταν άφησαν την τελευταία τους πνοή κ.λπ.
ADVERTISEMENT
Οι δύο γονείς επανέλαβαν επίσης τα όσα κατά καιρούς έχουν πει για το ιστορικό των θανάτων των τριών παιδιών ενώ αναφέρθηκαν και στις κατηγορίες που εκφράζονται εναντίον τους στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ εξαπέλυσαν κριτική σε δημοσιογράφους για ρεπορτάζ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
«Εχω ακούσει τα πάντα: “Είσαι φόνισσα, έχεις κάνει το τέλειο έγκλημα”, την ώρα που θρηνώ τα παιδιά μου! Το ότι την υπόθεση έχει πάρει το Ανθρωποκτονιών, δεν σημαίνει, όπως μου είπαν, ότι υπάρχει περίπτωση ανθρωποκτονίας από δόλο ή από αμέλεια», τόνισε η μητέρα, προσθέτοντας ότι κανείς τους δεν είναι ύποπτος ούτε και έχει κάποιος κληθεί να καταθέσει. Την ώρα που η συνέντευξη «έπαιζε» στον αέρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου μιλούσε με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Φλαμή στο messenger.
Ο διάλογος είναι ο εξής:
Κ.Φ.:Γιατί πιστεύεις ότι κάποιοι λένε… η μάνα η φόνισσα και άλλα τέτοια;
Ρούλα Π.: «Γιατί είναι καχύποπτοι»!
Κ.Φ.: Και για ποιο λόγο δεν λένε π.χ, ο Μάνος;
Ρούλα Π.: Γιατί οι δημοσιογράφοι δίνουν έμφαση σε μένα.
Κ.Φ.: Οι δημοσιογράφοι μπορεί να έχουν πηγές. Δεν τα βγάζουν από το μυαλό τους.
Ρούλα Π.: Εγώ ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτα.
Κ.Φ.: Ναι, αλλά καταλαβαίνεις. Κυκλοφορούν και σενάρια.
Ρούλα Π.: Ναι, καταλαβαίνω, Αλλά κατάλαβε κι εσύ τη θέση μου. Αν σου έλεγαν για τη μάνα σου τι θα απαντούσες;
Κ.Φ.: Θα έπεφτα από τα σύννεφα. Αλλά τους φαίνεται τόσο περίεργο όλο αυτό. Και οι γιατροί δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις. Υπάρχει δε και το σενάριο με το σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου.
Ρούλα Π.: Μάλιστα. Οταν έρθει η ώρα θα αποδειχθεί και αυτό.
Κ.Φ.: Οτι δηλαδή κάποιο άτομο μπορεί να πάσχει από αυτό; Πώς θα αποδειχθεί αυτό;
Ρούλα Π.: Αυτά δεν τα ξέρω. Πιθανόν από εξετάσεις ψυχιάτρων. Ούτε αυτοί θα ξέρουν;
Κ.Φ.: Φυσικά και θα ξέρουν. Αν σου ζητηθεί, θα πας και σε ψυχίατρο;
Ρούλα Π.: Φυσικά. Φυσικά και θα πάω.
Τι είναι το «σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου»
Όπως σημειώνει το flamis.gr, το «σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου», στο οποίο αναφέρθηκε και η Ρούλα Πισπιρίγκου, συνανταται έντονα στην δικαστική ψυχολογία. Απαντά κυρίως σε γυναίκες που προκαλούν ασθένεια στα παιδιά τους εάν είναι μητέρες, κι αν δεν είναι, σε ανήμπορα άτομα (ηλικιωμένους, βαριά ασθενείς, παιδιά και βρέφη).
Συνήθως ασκούν κάποιο παραϊατρικό επάγγελμα π.χ. νοσοκόμες ώστε να έχουν και διόδους πρόσβασης σε άτομα – θύματα. Είναι άτομα με ανύπαρκτη αυτοεκτίμηση και μέσα από τον «έλεγχο ζωής» που ασκούν στα θύματά τους, λαμβάνουν την αυτοεκτίμηση που χρειάζονται αφού πλέον νιώθουν δυνατές που εξαρτάται η ζωή κάποιου από τις ίδιες. Είναι πολλές οι περιπτώσεις γυναικών serial killers που έχουν το συγκεκριμένο Σύνδρομο.
Σπάνια σταματούν σε ένα θύμα γιατί σπάνια επικεντρώνονται σε ένα μόνο θύμα. Λειτουργούν ταυτόχρονα σε πολλά άτομα, κι όταν είναι μητέρες με τη σειρά σε όλα τα παιδιά τους και φυσικά φτάνουν μέχρι και στον θάνατο τα θύματά τους. Η πλειοψηφία τους ανήκει στην κατηγορία εκείνη που ονομάζουμε στην Εγκληματολογία «Αγγελοι του Θανάτου».
Πάτρα: Τι είπε το ζευγάρι για όλα όσα ακούγονται
«Κανείς δεν ξέρει τι περνά στο σπίτι του ο άλλος», ανέφερε ο Μάνος Δασκαλάκης αρχικά και πρόσθεσε: «Θα σας πω κάτι χαρακτηριστικό, έφυγε η Μαλένα, η Ρούλα ήταν σε άσχημη κατάσταση και η Τζωρτζίνα της έλεγε “κοίτα μας, με τον μπαμπά δεν κλαίμε”».
«Εφυγε η Μαλενίτσα, υπήρχε όμως η Τζωρτζινούλα πίσω», πρόσθεσε η Ρούλα Πισπιρίγκου.
«Μας ρωτούν πώς μπορέσατε να συνεχίσετε… Μα γιατί να σταματήσει η ζωή όταν είχαμε πίσω άλλο παιδί; Δεν μας αφήνουν να θρηνήσουμε, κοιτάμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση και όχι τα παιδιά αυτά που έφυγαν», πρόσθεσε ο πατέρας.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου εξήγησε ότι δούλευε μέχρι τον θάνατο της Μαλένας ως καμαριέρα, αλλά στη συνέχεια σταμάτησε.
«Ερχομαι στη θέση να απολογηθώ για πράγματα που δεν μπορώ να ξεστομίσω. Δεν διαφωνώ με την οργή του κόσμου, γιατί προφανώς υπάρχουν και εγκλήματα, αλλά δεν είμαστε όλοι εγκληματίες», πρόσθεσε στη συνέχεια η μητέρα των τριών παιδιών που έφυγαν από τη ζωή, με τον δημοσιογράφο να την ρωτά ευθέως: «Εχεις σχέση με τον θάνατο των παιδιών;». Η απάντηση της Ρούλας Πισπιρίγκου ήταν η εξής: «Θα απαντήσω γιατί έχω ακούσει πάρα πολλά. Κανείς δεν με ρώτησε πώς ζω από τις 29 του μήνα με τις φωτό και ό,τι έμεινε από την Τζωρζίνα. Πώς θα πείραζα εγώ τα παιδιά μου; Με τι λογική; Δεν υπάρχει λογική σε αυτό. Ημουν δίπλα τους».
Και συνέχισε ο χαροκαμένος πατέρας: «Υπάρχει μεγάλη οργή από μένα προς όλα αυτά. Πολλοί δημοσιογράφοι έπεσαν πολύ χαμηλά. Είπαν πάρα πολλά χωρίς να ξέρουν, έκατσαν και βρήκαν ψύλλους στα άχυρα που ρίχνουν το επίπεδο. Να μη βγάζουν ανακρίβειες τύπου ότι μπορεί να πειράξει τον απινιδωτή. Ο απινιδωτής πρέπει να έρθει ο γιατρός ή ο τεχνικός για να τον αλλάξει».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η μητέρα: «Επίσης να ξεκαθαριστεί αυτό που λέγεται ότι κατεγράφη η τελευταία βραδυκαρδία. Η Τζωρτζίνα είχε κάνει 50 βραδυκαρδίες. Η βραδυκαρδία ήταν αποτέλεσμα της πτώσης του οξυγόνου που ευελπιστούμε να το μάθουμε γιατί έπεσε. Το πώς και το γιατί ελπίζουμε ότι θα μας το λύσουν».
Σχετικά με τις αναφορές ότι έχει κάνει σεμινάρια εγκληματολογίας, η Ρούλα Πισπιρίγκου είπε: «Εγώ από μικρή είχα έφεση στο ιατρικό κομμάτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν ένας άνθρωπος του αρέσει να διαβάζει Νικολούλη και Σόμπολο και να βλέπει έργα μυστηρίου, δεν θεωρώ ότι κάποιος άνθρωπος που του αρέσει αυτό, σκοτώνει κιόλας. Δηλαδή ένας άνθρωπος δεν πρέπει να σπουδάσει γιατρός ιατροδικαστής γιατί τότε θα λένε ότι μπορεί να σκοτώσει. Η μεγάλη μου αγάπη ήταν όλο αυτό το κομμάτι, μου έκανε δώρο ο Μάνος κάποια μαθήματα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στην Πάντειο. Στην εγκληματολογία δεν σου διδάσκουν πώς να σκοτώνεις, αλλά πώς να εξιχνιάσεις ένα έγκλημα. Δεν είμαι εγκληματολόγος, ούτε νοσηλεύτρια».
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος έκανε την εξής ερώτηση: «Εχουν συμβεί όσα έχουν συμβεί. Εσύ πώς διαχειρίστηκες τα απανωτά χτυπήματα; Είπες δεν θέλω τη ζωή μου;», με τη μητέρα να απαντά: «Η Τζωρτζίνα ήταν πάνω από όλα και από όλους και από τη μεριά μου και τη μεριά του Μάνου. Με όλα όσα περάσαμε σαν οικογένεια είχαμε προβλήματα. Μια οικογένεια που έχει προβλήματα δεν σκοτώνει τα παιδιά της. Ολο αυτό είναι μη διαχειρίσιμο, αλλά υπήρχε η Τζωρτζίνα. Αν χανόμασταν εμείς, το παιδί μας τι θα γινόταν; Τώρα που έφυγε η Τζωρτζίνα, από τις 29 του μήνα ακούω “είσαι φόνισσα, δολοφόνος, εσύ τα σκότωσες”».
Και πρόσθεσε ο πατέρας: «Εχουμε φτάσει στο αμήν με αυτό το κομμάτι, έχω ανεβάσει πίεση, είμαι 30 ετών. Κάθομαι και ασχολούμαι με τον κάθε ανίδεο τι θα πει. Τι να πρωτοδιαχειριστώ; Τι να κάνω; Να θρηνήσω; Αυτό που έχει γίνει είναι τραγικό, έχει γυρίσει καταπέλτης στη μάνα. Μας πετάνε πράγματα στο σπίτι. Η Ρούλα βλέπει όσα γράφονται, έχει ξεκινήσει όλο από τους δημοσιογράφους. Εχει βγει η ζωή μας στη δημοσιότητα χωρίς να ερωτηθούμε. Μας κατακρίνουν γιατί στα social επειδή γελάγαμε. Δύο παιδιά είχαν χαθεί, δεν αντιλέγω, αλλά υπήρχε ένα άλλο που ήταν ΑμεΑ και δεν θέλαμε να του δημιουργήσουμε ψυχολογικά προβλήματα».
Στην ερώτηση για το τι περιμένουν, η μητέρα απάντησε: «Πιθανόν να είμαστε οι πρώτοι στα χρονικά (σ.σ.: για κάτι που συνδέει τους θανάτους των παιδιών). Δεν σημαίνει ότι, επειδή την υπόθεση την έχει πάρει το Ανθρωποκτονιών, είναι ανθρωποκτονία. Αυτό χτυπάει στον κόσμο και δίνει έναυσμα στον κόσμο να εικάζει. Κανείς μας δεν είναι ύποπτος, κανείς μας δεν έχει κληθεί. Είναι μια σωστή διαδικασία για να πάρουμε και εμείς απαντήσεις και να πάρει απαντήσεις και η ιατρική κοινότητα».
Πατέρας και μητέρα: «Ετσι όπως έχει εξελιχθεί η υπόθεση, πιστεύουμε ότι θα πάρουμε απαντήσεις για τα δύο παιδιά, για το ένα ήδη ξέρουμε και δεν αμφισβητείται, αν και κάποιοι προσπαθούν να το αμφισβητήσουν. Κάνουν θέμα τι κάνει στην προσωπική του ζωή η Ρούλα και ο Μάνος και αυτά δεν τα απαντάμε. Και η κυρία Τσιόλα και ο κ. Ηλιάδης έχουν πει να μιλούν μόνο όσοι έχουν εξετάσει τα παιδιά. Αυτοί γιατί δεν μιλούν; Γιατί περιμένουν απαντήσεις. Και εκεί ξεκινούν οι ανακρίβειες», είπαν οι γονείς κλείνοντας και τονίζοντας όσον αφορά την εν εξελίξει έρευνα: «Εμείς θέλαμε να κληθούμε πρώτοι, όχι τελευταίοι».
Τέλος, ο δημοσιογράφος έθεσε την εξής ερώτηση στο ζευγάρι: «Ακούστηκε ότι η Ρούλα τις τελευταίες ημέρες της ζωής της σπιτονοικοκυράς ήταν στο πλευρό της και η γυναίκα ανεξήγητα πέθανε», με τη Ρούλα Πισπιρίγκου να απαντά: «Δεν υπάρχει τίποτα ανεξήγητο, όποιος το λέει είναι γελοίος. Η γυναίκα είχε πολλά προβλήματα υγείας, τη φρόντιζαν άλλοι και εγώ όταν πέθανε είχα βγει τέσσερις ημέρες από το μαιευτήριο. Οταν πήγα να πληροφορηθώ αν είναι καλά στο νοσοκομείο, πήγα σκυμμένη και με ράμματα. Οταν είχε χρειαστεί να πάω μαζί της στο νοσοκομείο, είχα πάει γιατί δεν είχε κανέναν άλλον. Πέθανε από καρκίνο του ενδομητρίου. Δεν ήμουν μαζί της όταν πέθανε», με τον σύζυγό της να προσθέτει: «Κατέβηκε η γυναίκα που τη φύλαγε και μου είπε “Μάνο τρέχα, η Εύη δεν είναι καλά”, φώναξα το ασθενοφόρο και μετά από κάποιες ημέρες πέθανε στο νοσοκομείο».<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/ellada/thanatos-3-paidion-patra-mitera-syndromo-minhaoyzen”>Πάτρα: Τι λέει η μητέρα των 3 παιδιών για το Σύνδρομο Μινχάουζεν -«Αν μου ζητηθεί, θα πάω και σε ψυχίατρο» – iefimerida.gr</a></p>