• Αναζήτηση

ΠΑΣΟΚ: Τον Οκτώβριο εκλογές για αρχηγό -Η στρατηγική Ανδρουλάκη, Δούκα, Γερουλάνου

Η πιστολιά του αφέτη ακούστηκε χθες στο Κάραβελ: Εκλογές 6 και 13 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και οι επίδοξοι διάδοχοί του, Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος δήλωσαν «παρών» στην κούρσα.

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου, την οποία είχαν γεμίσει όχι μόνο τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά σχεδόν άλλοι τόσοι, που έφτιαχναν κλίμα υπέρ Ανδρουλάκη, ξεδιπλώθηκαν οι στρατηγικές των εσωκομματικών στρατών, καθώς και οι προσωπικές επιθέσεις αλλήλων.

Οι υποστηρικτές Δούκα θεωρούν ότι έσυραν τον Ανδρουλάκη σε εκλογές εντός του 2024, όπως επιζητούσαν και ο ίδιος τους απαντούσε ότι βιάζονται.

Οι υποστηρικτές Ανδρουλάκη αντέτειναν ότι ο Χάρης Δούκας φάνηκε ανέτοιμος, ότι οι αντίπαλοί του δεν έχουν στρατηγικό σχεδιασμό, απλώς υπηρετούν τη λογική «φύγε εσύ, έλα εσύ» και πως η Κεντρική Επιτροπή επαναβεβαίωσε ποιος έχει τη δυναμική.

Οι θιασώτες Γερουλάνου αλλά και «ενδιάμεσοι» διαπιστώνουν ελλείψεις και κενά στις ομιλίες των προαναφερθέντων και διατυπώνουν εκκλήσεις για συζήτηση με πολιτικό περιεχόμενο και όχι πασαρέλα επίδειξης δύναμης.

 

Οι κλακαδόροι και οι εντάσεις

Οι «κλακαδόροι» έκαναν ατμόσφαιρα, υπηρετώντας τον στόχο: Να φανεί ότι δεν έχει χάσει οργανωτικές δυνάμεις σε επίπεδο του ανώτατου οργάνου, αντιστρέφοντας την εικόνα της ομόθυμης, σχεδόν, κριτικής που είχε δεχθεί προ δύο εβδομάδων στην κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Προκάλεσαν πάντως και αλγεινή εντύπωση σε πολλά μέλη της ΚΕ. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι δημιούργησαν «εχθρικό» περιβάλλον για τον Χάρη Δούκα, ο οποίος εμφανίστηκε τρακαρισμένος, αγχωμένος, μιλώντας εντός κειμένου πάντοτε, εικόνα που συζητήθηκε ευρέως.

Τέλος, οι (αχρείαστες) εντάσεις στην αρχή αλλά και προς το τέλος της συνεδρίασης είναι ενδεικτικές του κλίματος: Αρχικά υπήρξαν επεισοδιακές συνεννοήσεις για το προεδρείο, καθώς η πλευρά Δούκα κατήγγειλε ότι δεν ήθελαν να βάλουν εκπρόσωπό τους. Τελικώς, λύθηκε με έναν εκπρόσωπο του δημάρχου και σφήνα έναν Ανδρουλακικό από την ΕΔΕΚΑΠ. Αργά το απόγευμα προκλήθηκαν διαμαρτυρίες από πολλά στελέχη της ΚΕ τα οποία, ενώ είχαν γραφτεί στον κατάλογο των ομιλητών, παρακάμφθηκαν από άλλους, «προεδρικούς, ενώ ο χρόνος των ομιλιών ήταν… ανεξέλεγκτος. Με αποτέλεσμα πολλοί να αποφασίσουν να μη μιλήσουν, αποχωρώντας, όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος πήγε στη Σταμάτα, που δοκιμαζόταν από την πυρκαγιά, καθότι είναι εκλογική του περιφέρεια.

Ανδρουλάκης: «Δεν θα είμαι όμηρος»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε μια ομιλία που περιέκλειε τη στρατηγική του:

Έκανε επίθεση στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για χειραγωγούμενους υποψηφίους. Η πόλωση είναι μονόδρομος για την υποψηφιότητά του.

Έθεσε εκ νέου την ατζέντα της αυτονομίας από συμφέροντα, εκφράζοντας παράλληλα πικρία για τη στάση ΜΜΕ που θεωρεί ότι ήταν εχθρικά απέναντί του (τα ίδια που τον στήριξαν πάντως στην αρχή της θητείας του).

Επέσεισε τον μπαμπούλα της αφομοίωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στη γραμμή της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ. «Κόμμα παρέλαβα από τη Φώφη Γεννηματά. Δεν θα γίνει συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Συγκολλήσεις κορυφής και διαπραγματεύσεις με πρόσωπα για την πολιτική τους επιβίωση θα χρεοκοπήσουν ηθικά και πολιτικά την παράταξη».

 

Η επιλογή του να μην εξαγγείλει Προγραμματική Συνδιάσκεψη ήταν απολύτως συνειδητή. Αντ’ αυτής προτίμησε την «ανοικτή Κεντρική Επιτροπή», όπου οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Η ανοικτή Κεντρική Επιτροπή είναι το σώμα στο οποίο -σύμφωνα με το καταστατικό- περιλαμβάνονται και Υπεύθυνος Νεολαίας του φορέα, πρόεδροι τριτοβάθμιων θεσμικών φορέων που το επιθυμούν και είναι μέλη του φορέα (έως 5% επί του συνόλου της ΚΕ) καθώς και οι Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών εκπρόσωποι των Κοινωνικών Εταίρων, των παραγωγικών τάξεων, της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων. Με άλλα λόγια, περί τα 450-500 άτομα.
Τις επόμενες εβδομάδες θα επιχειρήσει να τονώσει την ηγετικότητά του: Θα κάνει επισκέψεις ανά την Ελλάδα, θα οργανώσει την εκδήλωση για τα πεντηκοστά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ την 3η του Σεπτέμβρη, θα παραστεί στην ΔΕΘ, όπου θα μιλήσει και θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Σε προσωπικό επίπεδο, η γλώσσα του σώματος έδειξε την ένταση των ημερών, την πίεση και συγκινησιακή φόρτιση που υφίσταται, δείχνοντας ότι βρίσκεται αμυνόμενος.

 

Χάρης Δούκας: Δεν αναζητούμε Μεσσία, αλλά ηγεσία που θα κερδίσει

Ο Χάρης Δούκας, από την πλευρά του, στην παρθενική του ομιλία έδωσε ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών του:

Κινήθηκε ενωτικά, άσκησε κριτική αλλά χωρίς κραυγές και ζήτησε ανατροπές, επικρίνοντας εμμέσως τον Ανδρουλάκη για «ταβάνι» και έλλειψη ηγετικότητας. «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη μάχη του, όμως δεν έπεισε τους πολίτες ότι μπορεί να είναι η λύση. Η 3η θέση στο πολιτικό σύστημα δεν μας καθιστά δύναμη ανατροπής, ούτε μας βάζει σε τροχιά διακυβέρνησης. Ούτε ο Μητσοτάκης θα φύγει έχοντας απέναντι του κόμματα του 13% και του 15%» είπε.

Αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ «του Ανδρέα Παπανδρέου της αλλαγής, του Κώστα Σημίτη του εκσυγχρονισμού, του Γιώργου Παπανδρέου των μεγάλων τομών εν μέσω μιας κρίσης που ξεπερνούσε τα όρια και τις δυνάμεις της Ελλάδας, του Ευάγγελου Βενιζέλου που κράτησε την πατρίδα ζωντανή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά που ξανάχτισε το ΠΑΣΟΚ από τις στάχτες του, και του Νίκου Ανδρουλάκη που ενίσχυσε τα ποσοστά μας».

 

Έπαιξε το χαρτί του άφθαρτου, τονίζοντας πως χρειάζεται τολμηρές τομές, ρήξεις με παθογένειες του παρελθόντος, χρειάζεται να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο μέλος μας, χωρίς αποκλεισμούς, να ξαναγίνουμε Κίνημα, κόμμα μελών, όχι στελεχών και μηχανισμών. να αναζωογονήσουμε τα συλλογικά μας όργανα, να ισχυροποιήσουμε την κοινοβουλευτική μας ομάδα, να δώσουμε λόγο και ρόλο στον καθέναν και στην καθεμιά από εμάς.

Απάντησε ευθέως στις ειρωνικές αναφορές στελεχών στο πρόσωπό του περί «Μεσσία», λέγοντας πως «δεν αναζητούμε ένα πρόσωπο, ένα Αρχηγό, ένα Μεσσία και δεν έχουμε ανάγκη από Μεσσίες. Εκείνο που θέλουμε είναι ΗΓΕΣΙΑ, που θα ενώνει, θα εμπνέει, θα είναι προωθητής των Αλλαγών, θα μπορεί να λειτουργεί συλλογικά και συμμετοχικά, θα κάνει πράξη το «μαζί», ώστε ο καθένας να αισθάνεται Ηγέτης στο έργο του και συγχρόνως εγγυητής της Ενότητας. Μόνος του κανένας δεν μπορεί».

 

Επέλεξε, επίσης, να απαντήσει στη βασική κριτική που του ασκείται: Γιατί παρότι είναι δήμαρχος μόλις 6 μηνών να μην περιμένει; «Γιατί οι συνθήκες επιβάλλουν το πότε. Ο χρόνος έχει ρήξεις και ρωγμές, δεν είναι στατικός και ακύμαντος όπως κάποιοι νομίζουν. Τώρα εκτυλίσσεται με ραγδαίο ρυθμό η κρίση και η αποδόμηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τώρα η αποχή είναι πρωτοφανής, ο κόσμος γυρίζει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα και οδηγείται προς επικίνδυνους, ακραίους δρόμους. Όλα αυτά μας θέτουν όλους προς των ευθυνών μας. Και οφείλουμε καθαρές απαντήσεις, χωρίς υπεκφυγές, μεταθέσεις στο μέλλον και προσωπικούς υπολογισμούς».

Έδειξε να απορρίπτει συγκολλήσεις κομμάτων, προτάσσοντας «ένα ΠΑΣΟΚ που θα ανοίξει, θα ενώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και θα νικήσει την ΝΔ, όπως το κάναμε στην Αθήνα». Η αναφορά του στη νίκη για τον Δήμο Αθηναίων, εκτιμάται από το επιτελείο του ότι ήταν ένα ακόμη «συν» στο θετικό αφήγημα Δούκα και στην προοπτική ενός κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, έκλεισε με τη φράση «πάμε να νικήσουμε τώρα».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Αθηναίων εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και στη συνέχεια τόνισε πως «Το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη μάχη του αλλά δεν έπεισε. Ο Μητσοτάκης δεν θα φύγει με κόμματα της τάξεως του 13 και 15%. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση. Να πιάσουμε το νήμα της ιστορίας», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι «τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Όμως για να ξανακάνουμε μεγάλο το ΠΑΣΟΚ, χρειάζονται τομές και ρήξεις, όχι εσωστρέφεια, όχι κόμμα μηχανισμών, είπε και συνέχισε:

Στον Δήμο Αθηναίων δώσαμε μια σκληρή μάχη απέναντι στον εκλεκτό της ΝΔ. Αναδείξαμε τα ζητήματα… Η νίκη στην Αθήνα πρέπει να γίνει η απαρχή μιας νέας νικηφόρας πορείας. Το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια δύσκολη καμπή. Πρέπει να δώσουμε μάχη. Όχι για να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό το σχέδιο θέλω να υπηρετήσω. Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, λέω αυτό που αισθάνομαι. Θέλω τη στήριξη και τη συμμετοχή σας.

Γερουλάνος: Ανάγκη ανάδειξης των πολιτικών προτεραιοτήτων

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος.

Ο τρίτος υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ενωτική την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έως τις πρώτες κάλπες στις 6 Οκτωβρίου. Παράλληλα, συμφώνησε με τα βήματα που συμπεριλαμβάνει και επέμεινε στην ανάγκη ανάδειξης των πολιτικών προτεραιοτήτων.

 

Ο Παύλος Γερουλάνος έδειξε πιο έτοιμος από ποτέ, επιμένοντας να μιλάει πολιτικά και ενωτικά. Μίλησε για αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, για συλλογική λειτουργία του κόμματος, αλλά και ευρύτερα για αποκέντρωση εξουσιών, για δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου και ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ κέντρου και Περιφέρειας. Υπενθύμισε τις ρίζες της παράταξης, ξεκινώντας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, περνώντας στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και υπενθυμίζοντας τη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου το 2009.

Το τρίπτυχο που ξεδίπλωσε είναι «Σχέδιο για την κοινωνία – Κόμμα που ακούει την κοινωνία – Ενότητα με προοπτική».

Προέταξε την προοπτική νίκης και κυβερνησιμότητας του ΠΑΣΟΚ, ενώ χάραξε και την ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ και τις δυνάμεις της συντήρησης.

 

Πρότεινε, τέλος, το ΠΑΣΟΚ «για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, για να διεκδικήσουμε μαζί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας».

Νάντια Γιαννακοπούλου: Θα είμαι στην πρώτη γραμμή

Να αλλάξουν όλα στο ΠΑΣΟΚ, ζήτησε η Νάντια Γιαννακοπούλου, που μίλησε για «πολιτική θολούρα» στο ΠΑΣΟΚ, η οποία -όπως είπε- στοίχισε στις εκλογές. Σε ό,τι αφορά την εκλογή ηγεσίας, δήλωσε πως η ίδια θα είναι στην πρώτη γραμμή, χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος παραμένει γραμματέας

Στη θέση του γραμματέα παραμένει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, παρότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρόβλεπαν ότι ανέμενε την Κεντρική Επιτροπή για να υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Σπυρόπουλος ήταν ο δεύτερος ομιλητής στην ΚΕ μετά τον κ. Ανδρουλάκη.

Ο κ. Σπυρόπουλος είχε αποφύγει κάθε δημόσια δήλωση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, το οποίο έθεσε εκτός Ευρωβουλής τον υποψήφιο Γραμματέα. Όπως είπε, θα παραμείνει στη θέση μέχρι την εκλογή ηγεσίας.

Μ. Αποστολάκη: Το ΠΑΣΟΚ αναζητεί έναν ηγέτη που θα κερδίσει τις εκλογές για να έρθει ξανά η αλλαγή

Με την επισήμανση ότι «το ΠΑΣΟΚ αναζητεί έναν ηγέτη που θα κερδίσει τις εκλογές για να έρθει ξανά η αλλαγή» η Μιλένα Αποστολάκη τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας ισχυρής ηγετικής ομάδας που θα δομήσουν ρεαλιστικές προτάσεις, που θα λύνουν τα προβλήματα και θα πηγαίνουν τη χώρα μπροστά.

 

Κατρίνης: Η παράταξη χρειάζεται ένα δημιουργικό σοκ

Επιλογές με ξεκάθαρη στόχευση την επόμενη μέρα προτείνει ο Μιχάλης Κατρίνης, ζητώντας αναλυτική συζήτηση για την πολιτική στρατηγική του κόμματος μετά τις επικείμενες εκλογές. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Μιχάλης Κατρίνης τις επόμενες ώρες ή ημέρες, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και εκείνος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στην ομιλία του, ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να γίνει πρωταγωνιστής. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συναντήσει και πάλι την πραγματική του ψυχή. Να χαράξει μια νέα, διαχωριστική γραμμή με τη συντήρηση και τα συμφέροντα. Είμαστε με τους πολλούς. Το κοινωνικό κράτος ούτε θα το διαλύσουμε, ούτε θα το παραδώσουμε στους ιδιώτες. Είμαστε με τους πολλούς», ανέφερε.

 

«Να επιστρέψει η Ελλάδα στους Έλληνες. Μιλάω ξεκάθαρα για την ανάγκη μιας νέας, δημοκρατικής πλειοψηφίας, μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη της πρωτοβουλίας, οφείλει να είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια. Η χώρα και μαζί και η παράταξη χρειάζονται ένα ισχυρό και δημιουργικό σοκ. Είναι η ώρα να μιλήσουμε για τις πολιτικές και να μην εξαντληθούμε μόνο στην αλλαγή ρόλων. Είναι η ώρα να ταράξουμε τα νερά της πολιτικής ομοιομορφίας που κάνουν τους πολίτες να μας θεωρούν όλους ίδιους. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξεκάθαρα με ποιους είμαστε, για ποιους είμαστε εδώ, ποιους εκπροσωπούμε. Και κυρίως, να κάνουμε απόλυτα σαφές με ποιους δεν είμαστε.

 

Χρηστίδης: Όσοι πόνταραν στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ ηττήθηκαν και θα ηττηθούν ξανά

Ο Παύλος Χρηστίδης δεν πήρε θέση υπέρ κάποιου, επιμένοντας πως η πολιτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να επικυρωθεί μέσω μιας μεγάλης, ανοιχτής πολιτικής διαδικασίας που πρέπει να κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. «Και όταν καθορίσουμε την πολιτική μας φυσιογνωμία να απευθύνουμε προσκλήσεις προς όλους. Προς όλους. Θεσμικά και πολιτικά. Όχι με deals αλλά με στόχο και όραμα μια Ελλάδα πετυχημένη και ισχυρή. Η επιστροφή της πολιτικής περιλαμβάνει και κάτι ακόμα. Ότι όσοι πόνταραν στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ ηττήθηκαν. Και πρέπει να ξανά ηττηθούν. Και αυτό είναι στο χέρι μας» είπε χαρακτηριστικά.

Όθωνας: Δεν συμφωνώ να πετάξουμε τον διευθυντή ακόμη κι αν έχει προφανείς ανεπάρκειες και ευθύνες

Ο Μανώλης Όθωνας ξεκαθάρισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν καλό και έφερε ένα παραστατικό παράδειγμα για το ΠΑΣΟΚ: « Όταν στον ίδιο εμπορικό δρόμο έχεις ένα κατάστημα και το εκ εξ αριστερών ανταγωνιστικό σου φαλιρίσει και το εκ δεξιών σου χάσει το 30% της πελατείας του και παρ’ όλα αυτά στο δικό σου έρχονται ελάχιστοι νέοι πελάτες, έχεις μεγάλο πρόβλημα». Ποια είναι η λύση; «Μια εκδοχή είναι να μπουκάρουν κάποιοι εκ των μετόχων και να επιχειρήσουν να εξωπετάξουν άρον-άρον τον διευθυντή του καταστήματος, του οποίου δεν έχει καν λήξει το συμβόλαιο.

Δεν συμφωνώ. Ακόμα και στην περίπτωση που ο διευθυντής έχει προφανείς ανεπάρκειες και ευθύνες. Ευθύνες βαρύτατες και πολλές στον τρόπο λειτουργίας, στο μάρκετινγκ, στις σχέσεις του με το προσωπικό και αρκετές ακόμα.

Και δεν συμφωνώ γιατί δεν αρκεί αν μαζί με την αλλαγή διεύθυνσης δεν ομολογήσεις και δεν αντιμετωπίσεις το μεγαλύτερο ακόμα πρόβλημα στο εμπόρευμα, αλλά δυστυχώς και στο brand του καταστήματος.

Εξάλλου, είναι η ίδια συνταγή που εφάρμοσε το δίπλα -εξ αριστερών- κατάστημα για να αντιμετωπίσει τη δική του κρίση, πέρυσι τέτοιο καιρό. Με διαδικασίες fast track έστησε μια κάλπη εκλογής νέας διεύθυνσης χωρίς καμιά συζήτηση για όλα τα άλλα και σπουδαιότερα. Το αποτέλεσμα το είδαμε και το βλέπουμε.

Η άλλη εκδοχή είναι να επιχειρήσεις να ρίξεις τον μεσότοιχο και να συνενωθείς με το φαλιρισμένο διπλανό σου γιατί έτσι υποτίθεται θα μεγαλώσεις.

Ούτε με αυτό συμφωνώ. Όχι γιατί έχω τσακωθεί και με έχουν βρίσει οι  μέτοχοι και το προσωπικό του αλλά γιατί το πιθανότερο είναι να μεγαλώσεις τα τετραγωνικά -άρα και τα λειτουργικά έξοδα- στο κατάστημα χωρίς να αυξήσεις την πελατεία».

Η παρέμβαση του Μανώλη Οθωνα στην ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ ΕΔΩ

Παραστατίδης: Να προηγηθεί βαθιά πολιτική διαδικασία

Ο Στέφανος Παραστατίδης ζήτησε να προηγηθεί μια βαθιά πολιτική διαδικασία και να ακολουθήσει μια εκλογική διαδικασία η οποία δεν θα υπερβαίνει το τέλος αυτού του έτους.

«Μια διαδικασία που θα ανοίγει, θα αγκαλιάζει, θα συμπεριλαμβάνει κάθε προοδευτική φωνή». είπε. Για τον ίδιο σημείωσε πως αδίκως «προσπαθούν να με κατατάξουν σε στρατόπεδα με όρους εξουσίας, δεν παζαρεύω, ούτε διεκδικώ κάποια θέση, δεν επιθυμώ κάποια θέση. Ούτε θέλω να φτιάξω το επόμενο ψηφοδέλτιο στα μέτρα μου για να επανεκλεγώ»

Ροή Ειδήσεων