Το Πάσχα του 2021 θα είναι διαφορετικό από το περσινό, έχουν διαβεβαιώσει τα κυβερνητικά στελέχη. Πόσο αλλιώτικο θα είναι, θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.
Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να απελευθερώσει τις υπερτοπικές μετακινήσεις, ωστόσο, όπως διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του (Star), «θα ακούσουμε τους ειδικούς».
Δείκτης θετικότητας και αντοχές του ΕΣΥ θα είναι τα μείζονα κριτήρια για τις τελικές αποφάσεις κυβέρνησης και ειδικών.
Τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, έχουν ως εξής:
Τα κρούσματα παραμένουν υψηλά (4.033 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ), οι διασωληνωμένοι κατέγραψαν ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, φτάνοντας στους 802, ενώ σήμερα σημειώθηκε και μαύρο ρεκόρ για το 2021 με 93 νεκρούς.
Η εμπλοκή με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, η οποία καθυστερεί τις παραδόσεις στην Ευρώπη, καθώς οι ΗΠΑ, το Βέλγιο και άλλες χώρες άναψαν «κόκκινο» προσώρας, λόγω περιπτώσεων θρομβώσεων, έχει προκαλέσει προβληματισμό και στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη αναμένονται στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.
Ωστόσο, υπάρχουν και τα αισιόδοξα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα:
Ο κρίσιμος δείκτης θετικότητας πέφτει, ενώ τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα εμφανίζονται σταθερά πτωτικά.
Παράλληλα, τα self test, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία για το άνοιγμα των λυκείων, θεωρείται ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης και αναμένεται να επεκταθεί η χρήση τους σε εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, ντελίβερι και μεταφορές.
Τέλος, η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, που θα οδηγήσει στη θωράκιση του πληθυσμού, προχωρά ικανοποιητικά.
Οπως δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με τη μία δόση 1,5 εκατ. πληθυσμού. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα του εμβολιασμού και για άλλες ηλικιακές ομάδες (τον Μάιο για τους 40άρηδες), αλλά και για τις ευπαθείς ομάδες.
Η επιτροπή αποφασίζει για πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής και λιανεμπόριο χωρίς ραντεβού
Με αυτά ως δεδομένα, συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη, η «μικρή» επιτροπή των ειδικών, στην οποία θα τεθεί υπ’ όψιν η εισήγηση Γεωργιάδη για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε:
Ανοιγμα κέντρων αισθητικής,
Ανοιγμα πολυκαταστημάτων,
Ανοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου),
Λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού. Η εισήγηση είναι για άνοιγμα το Σάββατο 24 Απριλίου.
Σημειώνεται πως, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, η εισήγηση αυτή θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η επιτροπή θα συνεδριάσει και την Πέμπτη υπό διευρυμένη σύνθεση και ακολούθως θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις.
Οι σκέψεις για μετακινήσεις το Πάσχα
Οπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιτρέψει τις μετακινήσεις το Πάσχα.
Αν και η συζήτηση για το Πάσχα είναι πρόωρη και τα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου θα είναι διαθέσιμα προς εξέταση από τους επιστήμονες στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξει παράθυρο για Πάσχα στο χωριό, με προϋπόθεση το self testing.
Οι τρεις κατηγορίες πολιτών που είναι πιθανόν να μπορούν να ταξιδέψουν είναι οι εξής:
Με self test: Ο πολίτες θα προμηθεύονται με το ΑΜΚΑ τους το δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, θα το κάνουν στο σπίτι, θα καταχωρούν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, και από εκεί θα εκδίδουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία θα δείχνουν σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας ή της τροχαίας. Σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός, θα διενεργεί επαναληπτικό τεστ και, εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πράγματι νοσεί από κορωνοϊό, θα εφαρμόζεται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Με εμβόλιο: Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι να επιτραπεί ελεύθερη μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Τέλος, μια ακόμη σκέψη είναι να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν αναρρώσει.
Σημειώνεται ότι τα self test θα είναι υποχρεωτικά στο λιανεμπόριο. Ως την Παρασκευή, το μέτρο του self testing θα επεκταθεί και θα διατεθούν, μέσω των φαρμακείων, περίπου 900.000 δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές (οδηγούς), στην εστίαση (delivery), σε τράπεζες και δικαστήρια.
Ήδη τρέχει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test και συνολικά το επόμενο διάστημα αναμένονται 30 εκατομμύρια τεστ, τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες ως τον Μάιο.
Εστίαση: Ανοίγει με τραπεζάκια έξω μετά το Πάσχα
Εν συνεχεία, αναμένονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα της εστίασης και ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η επανεκκίνηση του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι τις αρχές Απριλίου από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τριτολογία του στη συζήτηση για την πανδημία και την οικονομία και αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, είπε πως η εκτίμησή του είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα.
Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η εστίαση θα ανοίξει με τραπεζάκια έξω, λίγο μετά το Πάσχα και ίσως και πριν το άνοιγμα του τουρισμού, όπως ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης. «Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.
Την ίδια εκτίμηση, για άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα, κατέθεσε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Γ. Σταμπουλίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA και αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, η εστίαση θα λειτουργήσει μόνο σε εξωτερικούς χώρους την Τρίτη του Πάσχα, στις 27 του μηνός. Επιπλέον, υπάρχει η σκέψη για επιπλέον παραχώρηση εξωτερικού χώρου στα μαγαζιά της εστίασης.
Να σημειωθεί ότι το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει με αυστηρά μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους και τους πελάτες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει μειωμένο ωράριο λειτουργίας.
Οι επιστήμονες δείχνουν πάντως «διχασμένοι» για άνοιγμα το Πάσχα.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο iefimerida.gr, τάχθηκε υπέρ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποφευχθούν συνωστισμοί και συγκεντρώσεις στα διαμερίσματα των πόλεων, που θα επέφεραν αύξηση των κρουσμάτων.
Μιλώντας στο iefimerida.gr, η κυρία Λινού σημειώνει: «Βεβαίως, θα έλεγα ναι στη μετακίνηση για το Πάσχα, όχι με αυστηρό έλεγχο, αλλά με ισχυρή ενημέρωση όσων ταξιδέψουν, να γιορτάσουν σε εξωτερικούς χώρους και να συναντήσουν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους σε εσωτερικό χώρο. Θεμιτό θα ήταν όσοι ταξιδέψουν να υποβληθούν σε self test, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν νοσούν. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουν όλοι μία ανάσα και δεν θα επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Αρκεί όλοι να προσέξουν».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι θα προτιμούσε «να μην κάνουμε Πάσχα στο χωριό, γιατί θα ήταν καλό να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι και να μη διώξουμε αυτό που έχουμε χτίσει έως τότε και να το διατηρήσουμε και να το στερεώσουμε».