«Βαθύτερα» το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλουν φέτος το Πάσχα οι καταναλωτές, αφού οι τιμές σε αρνιά και κατσίκια έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα.
Οι συνέπειες τόσο της ενεργειακής κρίσης, όσο και του πολέμου στην Ουκρανία είναι εμφανείς σε μεγάλο βαθμό στους επαγγελματίες κρεοπώλες και κτηνοτρόφους οι οποίοι εδώ και καιρό προσπαθούσαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, ωστόσο αυτό πλέον, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς στο iefimerida.gr, είναι αδύνατον με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να περνούν σε μεγάλο βαθμό στους καταναλωτές.
Πώς εκτοξεύτηκε η τιμή του αρνιού
Το 2020 και το 2021 ήταν χρονιές μεγάλων περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού με αποτέλεσμα το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία να περνά σε δεύτερη μοίρα. Από τα 9-9,5 ευρώ/κιλό που κυμαινόταν η τιμή των αμνοεριφίων το 2020 και από τα 11 ευρώ πέρυσι, φέτος -όπου το Πάσχα θα γιορταστεί κανονικά μετά από δύο χρόνια- οι τιμές αναμένονται «τσιμπημένες».
«Από τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2021 άρχισαν οι πρώτες αυξήσεις στα βοοειδή και τα μοσχάρια. Τον Οκτώβριο καταφέραμε να απορροφήσουμε από το κέρδος μας τις αυξήσεις, ωστόσο η αλματώδης άνοδος της ενέργειας μας έκανε να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης.
Όπως συνεχίζει «από τη νέα χρονιά ξεκίνησαν οι αυξήσεις σε χοιρινά και κοτόπουλα και από την Τσικνοπέμπτη όπου η ζήτηση αυξήθηκε άρχισαν να ανεβαίνουν και οι τιμές στα αμνοερίφια οι οποίες ισοφαρίζουν και σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν κατά 20-25% τις αυξήσεις των τιμών στα άλλα κρέατα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΚΚ «υπάρχει μια λογική εξήγηση σ’ αυτές τις αυξήσεις. Δεν υπάρχουν ζωοτροφές. Έχουν διπλασιαστεί οι τιμές. Ένας κτηνοτρόφος για να καλύψει πλέον τα λειτουργικά του έξοδα θέλει το διπλό τζίρο από ότι είχε στο παρελθόν».
Πόσο θα κοστίζει φέτος το τραπέζι για το Πάσχα -Τιμοκατάλογος
Στην ερώτηση πόσο θα κοστίσει φέτος το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί ακόμη 100% με ακρίβεια. «Ο τζίρος μας έχει μειωθεί 30-40% την ώρα που και η αγοραστική κίνηση του καταναλωτή είναι εμφανώς πιο μικρή από άλλες χρονιές. Εκτίμησή μου είναι να μην ξεπεράσουμε τα 13-13,5 ευρώ το κιλό, ωστόσο σαφή εικόνα για τις τιμές των ελληνικών αμνοεριφίων θα έχουμε μέσα στην εβδομάδα».
Ωστόσο, αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι όπως κάθε χρόνο θα έχουμε και φέτος εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, με τιμές 1 – 1,5 ευρώ χαμηλότερες, σε σχέση με τα εγχώρια κρέατα.
Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να οριστεί ένα «ταβάνι» τιμής σε όλη την αλυσίδα εμπορίας-διακίνησης και λιανικής πώλησης για τα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα.
Κινητικότητα στην Βαρβάκειο ενόψει Πάσχα
Πάντως, ο εορτασμός του Πάσχα χωρίς μέτρα μετά από δύο χρόνια φαίνεται πως έκανε πολλούς να βγουν στις αγορές για ψώνια είτε για μια μικρή έρευνα τιμών πριν από το πασχαλινό τραπέζι. Όπως λέει στο iefimerida.gr η κυρία Αθανασία Τσιρώνη του ομώνυμου ιστορικού κρεοπωλείου της Αθήνας η κίνηση στην Βαρβάκειο Αγορά είναι έντονη τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται κορύφωση καθώς πλησιάζουμε στο Πάσχα.
Σύμφωνα με την ίδια στη Βαρβάκειο αυτή τη στιγμή μπορεί να βρει κανείς:
Αμνοερίφια από 10-11 ευρώ
Συκώτι από 6 ευρώ
Κοτόπουλο από 3,49 ευρώ
Χοιρινές μπριζόλες από 4,5 ευρώ
Μοσχάρι από 5 έως 8 ευρώ