Του Τάσου Δασόπουλου
Πιθανή θεωρείται πλέον η μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 0,5% που έχει προγραμματιστεί για το 2025, αφού το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αλλάζει τον προγραμματισμό του και προτίθεται πλέον των μέτρων των 880 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν ανακοινωθεί από τον Απρίλιο, να κάνει επιπλέον φορολογικές δαπάνες ύψους 350 εκατ. ευρώ.
Τα 350 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι η υπεραπόδοση των εσόδων μέχρι και το τέλος του χρόνου λόγω της καλής πορείας της οικονομίας, της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής αλλά και επιπλέον εσόδων ύψους 1,2 δισ. ευρώ από ειδικές ρυθμίσεις οι οποίες έχει γίνει από το τέλος του 2023. Ειδικότερα τα πρόσθετα έσοδα θα προέλθουν από την τεκμαρτή φορολόγηση των μη μισθωτών, από την οποία αναμένονται πρόσθετα έσοδα 530 εκατ. ευρώ και τις αυξήσεις στο τέλος διανυκτέρευσης σε όλα τα καταλύματα, από την οποία θα μπουν στα Ταμεία επιπλέον έσοδα 650 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν τον κουμπαρά για την κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι η υπέρβαση των 350 εκατ. ευρώ να διατεθεί για να αυξηθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Με βάση το υφιστάμενο προγραμματισμό, για το 2025 προβλέπεται η μείωση των δαπανών κατά 0,5% με κόστος 225 εκατ. ευρώ και επιπλέον 0,5% το 2027. Με τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει πλέον, είναι πολύ πιθανό η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τελικά να αυξηθεί στο 1% από φέτος με προοπτική περαιτέρω μείωσης για το μέλλον. Η ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι μια ανάγκη στην οποία έχει αναφερθεί πολλές φορές σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η οροφή δαπανών
Μάλιστα, η μείωση των ασφαλιστικών δαπανών δεν επηρεάζει και την οροφή αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών κατά 3% που έχει ήδη γίνει γνωστή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τούτο με δεδομένο ότι περιορίζει τα έσοδα, αλλά δεν επιβαρύνει άμεσα τις δαπάνες.
Στο σκέλος των δαπανών, το ΥΠΕΘΟ διατηρεί “αποστάσεις ασφαλείας” από το ανώτατο όριο αύξησης τόσο για το 2024 όσο και για το 2025. Ειδικότερα, για το τρέχον έτος, έναντι αύξησης 2,5% που είχε επιβάλλει από πέρσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΥΠΕΘΟ είχε δηλώσει στο πρόγραμμα σταθερότητας 2024 -2025 ότι θα αυξήσει τις δαπάνες κατά 2%. Στην εαρινή έκθεση με βάση το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει δηλώσει ότι τελικά για φέτος οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες θα αυξηθούν μόνο κατά 1,8%.Ανάλογη έκπτωση στην
αύξηση δαπανών, αναμένεται να γίνει και για το 2025 . Η τακτική αυτή αποσκοπεί ασκείται προληπτικά, καθώς οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα εφαρμοστούν στην ουσία για πρώτη φορά το 2025.
Υπάρχουν ακόμη θέματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν σε ό,τι αφορά την αποτύπωσή και τον υπολογισμό τους. Κατά συνέπεια, αν τα μεγέθη είναι οριακά, μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις που θα φέρουν την Ελλάδα σε δύσκολη θέση σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο για την ΕΕ.