Γρίφος παραμένει το τι θα γίνει το Πάσχα, το αν δηλαδή θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ώστε να μπορέσουν να γιορτάσουν οι Έλληνες τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας.
Στο ερώτημα «θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό», κυβερνητικές πηγές απαντούν στο iefimerida «και ναι και όχι», τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά νωρίς για να γνωρίζουμε από τώρα τι θα γίνει το Πάσχα και ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας.
Φυσικά, το καλό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, ύστερα από ένα χρόνο με lockdown-ακορντεόν και με την κοινωνία κουρασμένη αλλά και διψασμένη για ανάσες ελευθερίας, ενώ και μια έστω μικρή διαφυγή από την καθημερινότητα της καραντίνας θα αποτελούσε αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο Πάσχα που ενδέχεται να ζητηθεί από τους πολίτες να παραμείνουν εντός των τοιχών και η τρίτη μεγάλη γιορτή, αφού και την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνει το Πάσχα και δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις -και δεν θα μπορούσαν να ληφθούν τόσο νωρίς- το αποδεικνύουν και τα λεγόμενα κυβερνητικών στελεχών αλλά και επιδημιολόγων. «Τον τελευταίο λόγο τον έχει η πορεία της πανδημίας», είναι το σταθερό μήνυμα που εκπέμπουν, ελπίζοντας, φυσικά, σε αποκλιμάκωση.
Μητσοτάκης: Μπορεί να επανέλθουν οι περιορισμοί αν δούμε φαινόμενο συνωστισμού
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα το πρωί στη Βουλή, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την πορεία της πανδημίας, ο οποίος, αναφερόμενος και στις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί στα ισχύοντα μέτρα τόνισε ότι «είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων». Έστειλε, μάλιστα, το μήνυμα ότι «περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα», εξηγώντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί συνωστισμός για να καταλήξει λέγοντας ότι «Με τον ίδιο τρόπο που μειώθηκαν οι περιορισμοί, μπορούν και να επανέλθουν εάν δούμε φαινόμενα συνωστισμού. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι δεν θα δούμε τέτοια φαινόμενα».
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας ότι με τις αλλαγές στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και την έναρξη του συστηματικού self testing θα αυξηθούν τα κρούσματα, το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 20 Απριλίου, τόνισε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι «ουσιαστικά θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ Πάσχα και καλοκαιριού» όπως είπε.
Τι απάντησαν Σκέρτσος-Χαρδαλιάς για το Πάσχα
«Οι ‘ανάσες ελευθερίας’ έχουν την σημασία να τονώσουν την γενική συμμόρφωση στα μέτρα και δεν είναι χαλάρωση, καθώς έχουμε ακόμη αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και μεγάλη πληρότητα στις ΜΕΘ», επεσήμανε μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ερωτηθείς αν θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για τις μετακινήσεις το Πάσχα.
Ερώτηση για το αν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων ενόψει και του Πάσχα δέχθηκε στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ίδιος, δεν μπήκε σε λεπτομέρειες με ημερομηνίες. «Το τι θα γίνει έπειτα από κάμποσες εβδομάδες θα το ξαναπώ, είναι μία μάχη που δίνεται καθημερινά, μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε τα επιδημιολογικά και όχι μόνο δεδομένα και από κει και πέρα με βάση τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων παίρνουμε τις αποφάσεις για το επόμενο βήμα», υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε χθες μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι η μετακίνηση εκτός νομού είναι πλέον στο τραπέζι.