Το μεγαλύτερο σεληνιακό γεγονός της χρονιάς θα συμβεί εννιά λεπτά πριν τις τρεις η ώρα το μεσημέρι Ελλάδος. Εκείνη τη στιγμή δηλαδή θα φωτίζεται κατά 100% από τον ήλιο και θα είναι ευδιάκριτο από ορισμένες περιοχές του κόσμου. Ωστόσο, θα είναι εμφανές με γυμνό μάτι καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπως και για μερικά βράδια ακόμη. Ουσιαστικά ολόκληρη την εβδομάδα, εάν σηκώσει κανείς το βλέμμα του ψηλά το βράδυ θα παρατηρήσει ένα τεράστιο και φωτεινό φεγγάρι.
Με γυμνό μάτι, το φεγγάρι θα φαίνεται περίπου 7% μεγαλύτερο από συνήθως, αν και πιο χαρακτηριστική θα είναι η φωτεινότητά του.
Τι να περιμένουμε από το αστρονομικό γεγονός της χρονιάς
Λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων. Υπερπανσέληνος συγκεκριμένα συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση ανάμεσα στη Γη και στη Σελήνη κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 357.658 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων. Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε αποκαλείται – όχι σε όρους αστρονομίας – υπερπανσέληνος. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η υπερπανσέληνος θα οδηγήσει σε μία ιδιαίτερα υψηλή εαρινή παλίρροια, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμύρας στις παράκτιες περιοχές.
Στις 13 Ιουλίου θα ακολουθήσει μια δεύτερη υπερπανσέληνος, ενώ η τρίτη και τελευταία για φέτος θα συμβεί στις 12 Αυγούστου. Η τελευταία θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.