Το πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα της Αττικής ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η ανταπόκριση της Περιφέρειας Αττικής στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος αφρικανικής πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο ήταν άμεση, ενώ ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς είχε ήδη θέσει σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Άμεση κινητοποίηση των Αρχών για την πανώλη των αιγοπροβάτων
Συγκεκριμένα, εδώ και αρκετές ημέρες είχαν τεθεί σε καραντίνα από το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία.
Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα στην Αττική.
Αμέσως, τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας.
Παράλληλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα «χτενίσουν» σχολαστικά την περιοχή για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.
Συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής μετέβησαν στη Θεσσαλία
Υπενθυμίζεται ότι με προσωπική εντολή του περιφερειάρχη και κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής μετέβησαν στη Θεσσαλία για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές.
Επιπροσθέτως, ο Νίκος Χαρδαλιάς αποφάσισε την ενίσχυση των μηχανισμών της Περιφέρειας, κάνοντας και σχετικές εισηγήσεις στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Δευτέρα 29 Ιουλίου) στη Ραφήνα. Το θέμα της εισήγησης, η οποία εγκρίθηκε ομοφώνως, αφορούσε τη διάθεση του ποσού των 40.000 ευρώ για προμήθεια του κατάλληλου συμπληρωματικού εξοπλισμού και υπηρεσιών για τις υγειονομικές υπηρεσίες.