Ένα τεράστιο κύκλωμα με δεκάδες γιατρούς και φαρμακοποιούς που προχωρούσαν σε παράνομες συνταγογραφήσεις, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη εις βάρος του δημοσίου έπεσε στα δίχτυα της αστυνομίας. Ενώ οι συλλήψεις είχαν «άρωμα» και Καλαμάτας.
Οι «Αδιάφθοροι» προχώρησαν σε δεκατρείς συλλήψεις, ανάμεσα στους οποίους φέρεται και ο αρχηγός της οργάνωσης, οι οποίοι κατηγορούνται για «Εγκληματική Οργάνωση», «Πλαστογραφία», «Ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις», «Δωροληψία Υπαλλήλου», «Δωροδοκία Υπαλλήλου», «Ψευδής Βεβαίωση, Νόθευση κ.λπ.», «Απάτη», «Δωροληψία και Δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα», ««Νομοθεσία Προσωπικών Δεδομένων».
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2021, καθώς από τότε φαίνεται να επιβεβαιώνεται η πρώτη δωροληψία γιατρού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., δρούσαν επί σειρά ετών.
Οι «Αδιάφθοροι» προχώρησαν σε ταυτόχρονη επιχείρηση σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ιωάννινα, Βέροια, Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας, Πάτρα, Καλαμάτα και Αίγιο.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, οχήματα και αλλού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
123.300 ευρώ,
12 βιβλιάρια καταθέσεων,
54 φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (lapotop, tablets, κινητά, usb),
5 μαχαίρια,
χιλιάδες εκτελεσμένες συνταγές φαρμακευτικών σκευασμάτων της εταιρείας,
2.340 φαρμακευτικά τεμάχια σκευασμάτων της εταιρείας,
λίστες με συνεργάτες ιατρούς της Εγκληματικής Οργάνωσης,
393 Έντυπα Μηνιαίων Συνταγογραφήσεων Ιατρών,
ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις.
Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται ο πρόεδρος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία παράγει και διανέμει γενόσημα φάρμακα και δραστηριοποιείται στους τομείς της Δερματολογίας, Παθολογίας, Καρδιολογίας, Γυναικολογίας και Νευρολογίας.
Παράλληλα, συνελήφθη ο διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας, Χ.Χ, ο οποίος έπαιρνε το «μαύρο» χρήμα, όπως το ανέφεραν, και το μοίραζε στους δύο τομεάρχες, έναν ιατρικό επισκέπτη της εταιρείας και προϊστάμενο της Βορείου Ελλάδος, καθώς και έναν ιατρικό επισκέπτη της εταιρείας ο οποίος ήταν προϊστάμενος Νοτίου Ελλάδος.
Εκείνοι με τη σειρά τους μοίραζαν τα χρήματα στους υφισταμένους τους, ιατρικούς επισκέπτες.
Οι «αδιάφθοροι» πέρασαν χειροπέδες σε ακόμα επτά ιατρικούς επισκέπτες και μία 46χρονη ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου, που ήταν εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας.
Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα 173 άτομα, εκ των οποίων 49 γιατροί δημόσιων δομών, 64 ιδιώτες γιατροί, ενώ οι υπόλοιποι είναι φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.
Η αρχή του τέλους
Στις 18/9/2020 συνελήφθη από τις Εσωτερικές Υποθέσεις ο ειδικός γενικός γιατρός Σ.Δ., στους Λογγάδες Ιωαννίνων, για «Δωροληψία Υπαλλήλου», «Νόμο περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις».
Όπως προέκυψε από τις έρευνες, από το 2015, ο συγκεκριμένος γιατρός συνεργαζόταν με άτομα τα οποία είναι εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών και συνταγογραφούσε συγκεκριμένα γενόσημα φάρμακα, συμφερόντων των εταιρειών αυτών, με το αζημίωτο.
Κατά την εξέτασή του, ο ίδιος φέρεται να αποκάλυψε τα στοιχεία συγκεκριμένων υπαλλήλων με τους οποίους είχε συνεργαστεί, ενώ κατονόμασε και τρεις εταιρείες, μία εκ των οποίων εμπλέκεται σε αυτή την περίπτωση.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών από τις εσωτερικές υποθέσεις, διαπιστώθηκε ότι υπάλληλοι, ιατρικοί επισκέπτες των φαρμακευτικών εταιρειών που είχε κατονομάσει ο συγκεκριμένος γιατρός, είχαν αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών τόσο του δημοσίου όσο και ιδιωτών, και σε ορισμένες περιπτώσεις και φαρμακοποιών.
Με αυτόν τον τρόπο πραγματοποιούσαν κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων των εταιρειών τους.
Το αποτέλεσμα ήταν οι γιατροί να παίρνουν «δώρα», οι εταιρείες να αποκομίζουν κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων τους και οι φαρμακοποιοί να αποκομίζουν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο.
Ωστόσο, για μία από αυτές τις εταιρείες προέκυψε η ύπαρξη οργανωμένης ομάδας, με διαρκή και δομημένη δράση.
Ο τρόπος δράσης
Συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ, εν αγνοία των κατόχων. Τους αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) τους αποκτούσαν με διάφορους τρόπους, όπως:
Μέσω των αρχείων των γιατρών και των φαρμακοποιών με τους οποίους συνεργάζονταν, χρησιμοποιούσαν άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος των ιατρικών επισκεπτών, ενώ πραγματοποιούσαν ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ Ρομά.
«Κλειδωμένες συνταγές»
Όπως προέκυψε, μέσω των φαρμακοποιών που συνεργάζονταν, κατά την εκτέλεση συνταγών από αυτούς στα φαρμακεία τους, χορηγούσαν στον ασθενή διαφορετικό φάρμακο από το τυχόν αναγραφόμενο στη συνταγή.
Με αυτόν τον τρόπο προκαλούσαν τη συνταγογράφηση από συνεργαζόμενο γιατρό τού φαρμάκου το οποίο ήδη είχαν χορηγήσει, χωρίς να εκτελούν ποτέ την αρχική συνταγή που προσκόμισε ο πελάτης τους, αλλά τη μετέπειτα εκδοθείσα.
Τα «μηδενικά» ΑΜΚΑ
Βασική επιδίωξη των μελών της οργάνωσης ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών ΑΜΚΑ».
Πρόκειται για ΑΜΚΑ, οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου.
Έτσι, με αυτόν τον τρόπο τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μεγιστοποιούσαν τα κέρδη τους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία:
«Υφίστανται αποχρώσες ενδείξεις ότι τα παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα ”μεταπωλούνται” σε Ρομά σε τιμές λιανικής, διαδικασία από την οποία η Εγκληματική Οργάνωση πολλαπλασιάζει τα κέρδη της, καθώς για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισπράττει έσοδα αφενός από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αφετέρου από την προαναφερόμενη παράνομη μεταπώληση».
Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω συνομιλία:
Ιατρικός επισκέπτης Ν.Δ.: Εν τω μεταξύ, κάνεις (…) Comoprazol και τέτοια, με φάρμακα. Τα Comoprazol τα ξεκολλάνε, που τα εκτελούνε, ρε. …Αυτά τα δίνουν μετά, τα πουλάνε στους γύφτους, στη λιανική.
Ιατρικός επισκέπτης Κ.Α.: Τι γίνεται, η πρώτη φορά που θα το γράψεις θα φανεί. Δείχνει το σύστημα ότι έχει άυλη… Άρα πρέπει να είναι βλάκας να το συνεχίσει αν πέσουν σε τέτοιο ΑΜΚΑ. Γιατί άμα γράψει, άμα γράψει άυλη και δουν άυλη το ακυρώνεις απ’ ευθείας εκείνη την ώρα… Εχθές, εχθές ήταν ένα ΑΜΚΑ από Γλυφάδα, έβγαινε Γλυφάδα ο ασθενής, ένα έβγαινε Αμαλιάδα, το άλλο έβγαινε Πάτρα, δεν ξέρω πού διάολο έβγαινε.
Ιατρικός επισκέπτης Α.Α.: Ε, αφού γύφτοι είναι αυτοί ρε μ****, έτσι και αλλιώς.
Ενδεικτική είναι η συνομιλία μεταξύ του διευθυντή πωλήσεων και του προϊσταμένου Νοτίου Ελλάδος, με τον πρώτο να αναφέρει ότι δέχεται πίεση από τον φερόμενο αρχηγό σχετικά με τον συνολικό αριθμό των συνταγογραφηθέντων σκευασμάτων.
Διευθυντής πωλήσεων εταιρείας: …Εγώ έχω διαμαρτυρίες απ’ τον πρόεδρο μ***… Τώρα ο πρόεδρος με έχει ζαλίσει. Πού είμαστε». …Και πόσα σου ‘χω δώσει, τα θυμάσαι; …8 και 9, 17…
Με τον ιατρικό επισκέπτη-προϊστάμενο Νοτίου Ελλάδος να του δηλώνει ότι του έστειλε χρήματα μια φορά μέσω ΚΤΕΛ και τον διευθυντή πωλήσεων να του απαντά ότι του έστειλε παραπάνω από μια φορά.
Ιατρικός επισκέπτης-προϊστάμενος Νοτίου Ελλάδος: …Στείλε τίποτα, ρε μ***, πενήντα χιλιάρικα, τα Χριστούγεννα θα ξεχρεώσουμε.
Διευθυντής πωλήσεων εταιρείας: …Άμα δεν ανέβει το φεροσάκ (FEROSAC) την άλλη εβδομάδα δεν στέλνω τίποτα. Λοιπόν, χαιρετώ. Άιντε, έλα, γεια.
Ενδεικτική του ρόλου του φερόμενου αρχηγού είναι και η συνομιλία της 49χρονης ιατρικής επισκέπτριας, η οποία εκφράζει τις ανησυχίες της για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που κάποια στιγμή ο φερόμενος αρχηγός αποφασίσει να σταματήσει την επιβράβευση των «συνεργαζόμενων» ιατρών με την καταβολή «μαύρου» χρήματος και την αντικαταστήσει με την κάλυψη εξόδων για συμμετοχές σε συνέδρια.
49χρονη ιατρικός επισκέπτης: Αν η εταιρεία αλλάξει πολιτική και πει μέχρι εδώ το μαύρο… όχι άλλο, σου λέω αν ο … πει ότι εγώ, παιδιά, σταματάω το μαύρο, όποιος θέλει συνέδριο…
Ενδεικτικές είναι και οι ακόλουθες συνομιλίες, όπου καταγράφονται οι εγκρίσεις-εντολές καταβολής αθέμιτων ωφελημάτων-χρηματικών ποσών από τον ίδιο τον διευθύνοντα της Οργάνωσης.
Μ.Ι.: Κύριε …, έχω έγκριση να πληρώσουμε 320 ευρώ για τον ΠΑΠΑΓΑΛΟ μου λέει ο … (…) πολύ σημαντικός… Ε, οπότε έχει το…έχω το ok;
Φερόμενος αρχηγός: Τι είναι ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ; Τι είναι ο ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ;…
Διευθυντής πωλήσεων εταιρείας: Υπεργιατρός.
Διευθυντής πωλήσεων εταιρείας: Σήμερα θα παίξει τίποτα; Κάνα ψιλάκι;
Φερόμενος αρχηγός: Θα σου πω το μεσημέρι, γιατί είναι λίγο δύσκολο τώρα… Κάνα δύο τρία, ίσως, θα ‘χω…
Διευθυντής πωλήσεων εταιρείας: Ναι, μια χαρά, δεν έχω πρόβλημα… Εντάξει, έγινε πρόεδρε.
Διευθυντής πωλήσεων εταιρείας: Ένα πεντακοσάρικο θα ‘θελα.
Φερόμενος αρχηγός: Ok.
Οι «τομείς»
Τα μέλη της οργάνωσης είχαν χωρίσει την ελληνική επικράτεια σε τομείς. Στον κάθε τομέα προΐσταται ως τομεάρχης υπάλληλος της εταιρείας και δραστηριοποιούνταν συγκεκριμένοι ιατρικοί επισκέπτες, οι οποίοι ήταν και υπεύθυνοι για τη στρατολόγηση γιατρών.
Μάλιστα, έκαναν και «διαγωνισμό». Αυτό σήμαινε ότι οι υπάλληλοι κατατάσσονταν ανάλογα με την απόδοσή τους. Κάθε μήνα συνέλεγαν τα στατιστικά συνταγογραφήσεων των συνεργαζόμενων ιατρών (οι αποκαλούμενες και ως «εκτυπώσεις»), τα οποία εξάγονταν μέσω εξειδικευμένων ιατρικών λογισμικών συνταγογράφησης-προγραμμάτων Η/Υ, τα οποία χρησιμοποιούν οι γιατροί.
Στη συνέχεια, οι συνταγές παραδίδονταν από τους ιατρικούς επισκέπτες στους τομεάρχες, οι οποίοι, αφού έκαναν τον απαιτούμενο έλεγχο, προέβαιναν στον υπολογισμό των χρηματικών ποσών που έπρεπε να καταβληθούν στους συνεργαζόμενους γιατρούς.
Τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να έπειθαν τους γιατρούς να εγκαθιστούν συγκεκριμένα ιατρικά λογισμικά συνταγογράφησης, με τα έξοδα να τα αναλαμβάνουν οι ίδιοι.
Έστελναν τα χρήματα με ΚΤΕΛ
Οι τομεάρχες, στη συνέχεια, έστελναν τα χρήματα ως ασυνόδευτα δέματα με λεωφορεία των ΚΤΕΛ από την Αθήνα.
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα χρήματα τα έπαιρναν οι εν λόγω τομεάρχες από την έδρα της εταιρείας, οι ίδιοι, τα έδιναν στους ιατρικούς επισκέπτες και εκείνοι με τη σειρά τους στους γιατρούς.
Για τη συνεργασία που είχαν με τους γιατρούς είχαν και «πρωτόκολλο», στο οποίο αναφέρονταν λεπτομέρειες.
Για παράδειγμα, μέχρι 100 τεμάχια συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, ο γιατρός λάμβανε συγκεκριμένο χρηματικό ποσό ανά τεμάχιο, με το χρηματικό αυτό ποσό να αυξάνεται σε περίπτωση που ο γιατρός συνταγογραφούσε περισσότερα από 100 τεμάχια, υπαγόμενος στην επόμενη κλίμακα.
Δώρα ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό
Ωστόσο, οι γιατροί έπαιρναν σταθερό «μηνιάτικο». Πέρα από τα χρήματα, οι γιατροί είχαν, ως δώρα, ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πλαστά rapid test
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ένας από τους ιατρικούς επισκέπτες που εμπλέκονται στην υπόθεση και συνελήφθη, είχε επεκτείνει τη δράση του…
Μαζί με ακόμα τέσσερα άτομα, τα οποία δεν απασχολούν για τις παράνομες συνταγογραφήσεις, πωλούσαν πλαστά πιστοποιητικά νόσησης κορονοϊού σε άτομα τα οποία ήταν αρνητές ή δεν ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο.
Παράλληλα, σε όσους ήθελαν, χορηγούσαν και αρνητικά rapid test για τον κορωνοϊό, χωρίς να έχει γίνει ο σχετικός διαγνωστικός έλεγχος.
Για την υπόθεση αυτή έχει ενημερωθεί η Εισαγγελία.