Για την πορεία της πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού και τις προβλέψεις τους για το φθινόπωρο μίλησαν η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στυλιανός Λουκίδης.
Αρχικά, η κυρία Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ συμβουλεύει τον κόσμο να κάνει ένα τεστ κορωνοϊού πριν επιστρέψει στα σπίτια του μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
Όπως εξήγησε, οι νέοι μπορεί να περάσουν τον ιό με δύο ημέρες πυρετό, ωστόσο για ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα στα σπίτια όπου επιστρέφουν, μπορούν τα πράγματα να είναι διαφορετικά.
Πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη της Όμικρον 5, είναι πολύ μεταδοτική και μπορεί να μην είναι θανατηφόρα, αλλά είναι πολύ επικίνδυνη για εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Μην κοιτάτε που δεν κάνουμε ιχνηλάτηση, είναι πλέον και ευθύνη του καθενός μας να προσέχει και να μην μεταδώσει. Όταν βάζεις τον εαυτό σου και τον οργανισμό σου σε μια τέτοια περιπέτεια, δεν ξέρεις μετά τι μπορεί να συμβεί λόγω long covid. Είναι 30% αυτά τα περιστατικά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι παρατηρείται μείωση 11% στις εισαγωγές στις απλές κλίνες Covidτων νοσοκομείων και πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, καθώς στις ΜΕΘ υπάρχουν αρκετά κενά κρεβάτια.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι πλέον δεν μιλάμε για ανοσία της αγέλης και θύμισε ότι οι ειδικοί ανέφεραν, ότι μια πανδημία κρατά από 3 έως και 5 χρόνια, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, εάν θα εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη – έκπληξη.
«Γι’ αυτό λοιπόν, δεν μπορούμε να λέμε πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε. Θα δούμε τι θα γίνει και το φθινόπωρο που γυρίζουμε όλοι, που ανοίγουν τα σχολεία, τον Οκτώβριο τα Πανεπιστήμια. Εκεί θέλει ιδιαίτερη προσοχή, και καμπάνια από την επιτροπή εμβολιασμών για τους εμβολιασμούς από το τέλος Αυγούστου και μετά», σημείωσε.
«Πρώτη φορά συμβιώνουμε με την πανδημία»
Με τη σειρά του ο κ. Λουκίδης χαρακτήρισε αναμενόμενη την έξαρση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επισήμανε ότι, «είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συμβίωση με την πανδημία».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, εκτίμησε ότι, «μπορεί να είναι πιο εξασθενημένη», αφού είπε, «η νόσος έχει πλέον διαφορετικό περιβάλλον ανάπτυξης, δίνονται τα αντιικά και μονοκλωνικά».
Όσο αφορά στο νέο εμβόλιο που αναμένεται τον Οκτώβριο, σημείωσε πως, «φιλοσοφία τους είναι να καλύψουν τη μετάλλαξη Όμικρον και το ερώτημα τίθεται στο αν θα καλύπτει τις 1 και 2 ή αν θα βάλουν και την 4-5».
«Δεν είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά θα έχουν λυθεί μέχρι τότε», συμπλήρωσε καταλήγοντας με το ότι, «είναι σωστή η οδηγία εμβολιασμού 4ης δόσης στους άνω των 60 και κυρίως εκείνους με υποκείμενα νοσήματα».