Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:
“Τίμα το γήρας, ού γάρ έρχεται μόνον” (Μένανδρος -Αθήνα, 342-292 π.Χ.).
H Παγκόσμια Ημέρα των ηλικιωμένων εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκαλύπτουν το ρόλο και τη σημασία που παίζουν αυτοί οι άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες. Το 2019 υπήρχαν 703 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών σε όλο τον κόσμο.
Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων σε παγκόσμιο επίπεδο θα υπερδιπλασιαστεί κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες, φτάνοντας το 2050 το 1,5 δισεκατομμύριο άτομα.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4%) έναντι μέσου όρου της ΕΕ 17,2%. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 21,5% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού ενώ το 2050 θα πλησιάσουν το 1/3 του πληθυσμού.
Αυτή η δημογραφική γήρανση -κοινή σε όλες τις δυτικού Τύπου χώρες- προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κ.ά. που θα προσλάβουν μεγάλες διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες.
Επιπλέον, ο Π.Ο.Υ εκπόνησε πρόγραμμα για ολοκληρωμένη φροντίδα για τους ηλικιωμένους από το 2017. Παράλληλα, όρισε την «Δεκαετία της υγιούς γήρανσης» 2020 – 2030 ως μια ευκαιρία για κοινή δράση από κυβερνήσεις, κοινωνικούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς, επαγγελματίες υγείας, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα μμε και τον ιδιωτικό τομέα σε μια εντατικοποιημένη προσπάθεια με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων ανθρώπων.
Τι χρειάζονται, όμως, οι ηλικιωμένοι για να νιώθουν ικανοποίηση και χαρά;
Οι ηλικιωμένοι ως μέλη μιας κοινωνίας, για την οποία εργάστηκαν και αγωνίστηκαν, αξιώνουν βοήθεια, συμπαράσταση, φροντίδα, σεβασμό, αγάπη και αξιοπρεπή διαβίωση. Το σημαντικότερο, ίσως, είναι να νιώθουν πως τους χρειαζόμαστε και πως προσπαθούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητά τους. Πολύ σημαντική είναι η εμπλοκή τους σε πολλές δραστηριότητες, η κοινωνικοποίηση και η αποφυγή της απομόνωσης.
Μήπως η εμφάνιση του COVlD-19 πρέπει να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των ηλικιωμένων;
Η πανδημία του νέου κορονοϊού, η οποία προκάλεσε αναταραχή παγκοσμίως, ανέτρεψε την κανονικότητα και τη ρουτίνα όλων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων. Τη φετινή χρονιά, λοιπόν, θα πρέπει οι προγραμματικές και οι πολιτικές παρεμβάσεις να έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις ειδικές ανάγκες τους και τα δικαιώματά τους.
Επιπρόσθετα με έμφαση την προστασία της τρίτης ηλικίας. η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου υλοποιεί:
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (HORIZON) εξατομικευμένης υποστήριξης για υγιή και ανεξάρτητη διαβίωση στο σπίτι ατόμων τρίτης ηλικίας. Τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκε αύξηση της ευαισθητοποίησης για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη έξυπνων κατοικιών (AAL) για την παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης και παρέμβασης για τον ηλικιωμένο πληθυσμό. Τέτοιες τεχνολογίες μπορούν να διευκολύνουν τη φροντίδα και συνεπώς, να βελτιώσουν την ποιότητα και την ευημερία του ευρύτερου πληθυσμού, με έναν μη ενοχλητικό τρόπο, επιτρέποντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία, διατηρώντας την υγεία και την αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης των ατόμων. Παρά τις εξελίξεις στις τεχνολογίες Smart Homes and Assisted Living (AAL), η υλοποίηση του οράματος για ένα ολοκληρωμένο, πλήρως λειτουργικό έξυπνο σπίτι που παρέχει αποτελεσματική υποστήριξη στους ηλικιωμένους και είναι η αιχμή του προγράμματος, που στην Ελλάδα o πιλότος είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και συμμετέχει o Δήμος Παλαιού Φαλήρου καθώς και άλλες πέντε Ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Γαλλία, Ρουμανία, Ισπανία, Ιταλία)
Πρόγραμμα ΕΣΠΑ: «Παροχή υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων στη Περιφέρεια Πελοποννήσου»: Το έργο έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας υποστήριξης ηλικιωμένων ή και μοναχικών ατόμων που χρήζουν κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης. Η υπηρεσία παρέχεται από τη Γενική Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας που είναι η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η δράση αφορά 3.000 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους, που ζουν μόνοι και/ ή χρόνιους πάσχοντες. Έχει σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, την υποβοήθηση της μοναχικής διαβίωσής τους και την ασφαλή τους γήρανση. H υπηρεσία έχει διάρκεια 30 μήνες και περιλαμβάνει: α) τη Λειτουργία κέντρου 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης ωφελούμενων και β) την παρακολούθηση και τηλεειδοποίηση των ηλικιωμένων μέσω ειδικών συσκευών. (ΕΣΠΑ υπό ένταξη)
Για περισσότερες πληροφορίες:
Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής Ε.Σ.Υ.
Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου
Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγεινολόγος
Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος
Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας
Τηλ. 271 3 610216