«Όταν ξεκίνησε η διαβούλευση για τον νέο δικαστικό χάρτη, τα Παράλληλα Πρωτοδικεία (όπως θα λέγεται εφεξής και το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας) θα εκδίκαζαν υποθέσεις μονομελούς σύνθεσης μόνο. Και στο τελικό νομοσχέδιο φθάσαμε να κρατήσουν την καθ’ ύλη αρμοδιότητα που έχουν έως σήμερα.
Όταν ξεκίνησε η διαβούλευση, είχαμε τους δικαστικούς υπαλλήλους να μεταφέρονται στα Κεντρικά Πρωτοδικεία. Όμως τώρα διατηρούν τις οργανικές τους θέσεις.
Όταν ξεκίνησε η διαβούλευση, η χωρική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας περιοριζόταν στον Δήμο Τριφυλίας. Καταφέραμε να εντάξουμε τη ΔΕ Δωρίου και τη ΔΚ Χώρας ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Αλλά κυρίως τα δικαστήρια να μπορούν να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τους πολίτες, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Έτσι λοιπόν η Μεσσηνία, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του Εφετείου Καλαμάτας, διατηρεί ενεργό και πλήρως λειτουργικό τον δικαστικό σχηματισμό της, πετυχαίνοντας τον στόχο για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και την αύξηση της ταχύτητας για την έκδοση των αποφάσεων».
Με αυτόν τον τρόπο ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς ανέδειξε το θετικό αποτύπωμα της διαβούλευσης και τις σημαντικές αλλαγές που επιτεύχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, κατά την ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στη διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας που επέδειξε το υπουργείο κατά την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις βουλευτών, δημάρχων και αιρετών και συνυπολογίζοντας τις απόψεις πολλών δικηγορικών συλλόγων και των προέδρων τους.
«Η Ελλάδα βάζει τέλος σε έναν αναχρονιστικό διαχωρισμό του 19ου αιώνα»
Αναφορικά με το κεντρικό θέμα του νομοσχέδιου, ο κ. Μαντάς τόνισε ότι είναι πασιφανές ότι «η Δικαιοσύνη μας νοσεί, όντας αργή, γραφειοκρατική και εν τέλει αναποτελεσματική», σημειώνοντας παράλληλα τη μεγάλη απόσταση των 6 ετών που μεσολάβησαν ανάμεσα στη τραγωδία στο Μάτι και την εκδίκαση της υπόθεσης σε α’ βαθμό, που μόλις προχθές ολοκληρώθηκε εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων. Υπογράμμισε επίσης ότι η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης «είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ζήτημα της κοινωνίας, της καθημερινότητας και της οικονομίας», καθώς και ότι με την ενοποίηση των δικαστηρίων α’ βαθμού και την επί της ουσίας αναβάθμιση των ειρηνοδικείων σε πρωτοδικεία, «η Ελλάδα βάζει τέλος σε έναν αναχρονιστικό διαχωρισμό που κρατά από τον 19ο αιώνα, σε μια διχοτόμηση των δικαστηρίων που είχε ίσως νόημα πριν 100 χρόνια, αλλά που αποτελεί βασική αιτία καθυστερήσεων στη σημερινή εποχή».
Κλείνοντας ο κ. Μαντάς καυτηρίασε την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «η μεταρρύθμιση αυτή θα περίμενε κανείς ότι θα συσπείρωνε όλα τα κόμματα που ισχυρίζονται ότι κοιτάζουν μπροστά», ενώ τόνισε ότι «τα νομοθετήματα της κυβέρνησης δεν είναι πεδίο αξιολόγησης μόνο δικό μας, αλλά και της αντιπολίτευσης. Όλοι κρινόμαστε για τη στάση που τηρήσαμε, την ψήφο που δώσαμε και τις προοπτικές που δημιουργήσαμε».