Η διαπίστωση ότι η Ελλάδα παράγει «αμβροσία» αλλά οι Έλληνες γεύονται «σανό» έρχεται να επιβεβαιωθεί και αυτό το Πάσχα… Την περασμένη εβδομάδα, ελληνικά αμνοερίφια πωλούνταν στην λιανική αγορά της Ιταλίας, στην τιμή των 18€/κιλό – Όταν η ελληνική παραγωγή δεν επαρκεί για την εγχώρια αγορά σημαίνει ότι η κάλυψή της αγοράς με αρνιά των 10€ είναι εισαγόμενα, ανάλογης, ποιότητας… Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις…
Στην εξαγωγή το γνήσιο ελληνικό κρέας
Την περασμένη εβδομάδα, ελληνικά αμνοερίφια πωλούνταν στην λιανική αγορά της Ιταλίας, στην τιμή των 18 ευρώ/κιλό. Η τιμή καταναλωτή για το αμνοερίφιο αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, τόνισε ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. «Φέτος, το αρνί και το κατσίκι έχουν πρωτόγνωρη αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Στόχος είναι, η τιμή του αρνιού να μείνει γύρω στα 10 ευρώ», ανέφερε συγκεκριμένα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Για επάρκεια (!) ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά της χώρα μας ενόψει των εορτών του Πάσχα, παρά τις αυξημένες εξαγωγές που γίνονται φέτος από τον Ιανουάριο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τονίζοντας δε, ότι η τιμή καταναλωτή αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι.
Οπως εξήγησε, λόγω ελλείψεων στις αγορές του εξωτερικού – μεταξύ άλλων – σε Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Ισπανία και Πορτογαλία, φέτος οι Έλληνες κτηνοτρόφοι από τον Ιανουάριο έως και χθες, πραγματοποίησαν περισσότερες κατά τουλάχιστον 20% εξαγωγές αμνοεριφίων, έναντι των 60.000 πέρυσι την περίοδο πριν το Πάσχα, στην τιμή των άνω των 8,50 ευρώ/κιλό. Ενδεικτικά μάλιστα ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα, ελληνικά αμνοερίφια πωλούνταν στην λιανική αγορά της Ιταλίας, στην τιμή των 18 ευρώ/κιλό.
Με το κόστος παραγωγής φέτος κοντά τα δέκα ευρώ ανά κιλό, έναντι των 8,5-9 ευρώ/κιλό πέρυσι, ο κ. Μόσχος σημειώνει ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν μπορούν «σε καμία περίπτωση» να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα αμνοερίφια σε κόστος κάτω των εννέα ευρώ/κιλό», προσθέτοντας μάλιστα ότι «πουλώντας στην συγκεκριμένη τιμή, έναντι των 7,5 ευρώ/κιλό πέρυσι, πάλι χαμένοι βγαίνουμε εμείς οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, αφού όχι μόνο δεν βάζουμε στην τσέπη μας, αλλά ούτε καν το κόστος παραγωγής δεν ισοφαρίζουμε».
Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, «η απόφασή μας να πουλήσουμε αμνοερίφια στην τιμή των 9 ευρώ/κιλό, έγκεινται στην διαπιστωμένη δυσκολία των Ελλήνων πολιτών εν μέσω της ακριβείας σε όλα τα μέτωπα», επισήμανε ο ίδιος και στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι η τελική τιμή καταναλωτή για ελληνικά αμνοερίφια θα κυμαίνεται στα 13-14 ευρώ/κιλό, κοντά στα περσινά επίπεδα οπότε και διαμορφωνόταν σε 12-13,5 ευρώ/κιλό.
Μάλιστα, ο κ. Μόσχος, ως αντιπρόεδρος του ΣΕΚ επανέλαβε την αντίθεση των Ελλήνων κτηνοτρόφων να ενταχθούν στο καλάθι του νοικοκυριού τα ελληνικά αμνοερίφια, λέγοντας μάλιστα ότι «εάν επιχειρηθεί η πώληση του οβελία σε τιμή κοντά στα δέκα ευρώ/κιλό, αυτό θα “τελειώσει” τα μικρά κρεοπωλεία, τα οποία στηρίζουν ως άξιοι συνεργάτες, τους ανθρώπους του κτηνοτροφικού κλάδου».
Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που επιβαρύνει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές, ο ΣΕΚ έχει κατ΄ επανάληψη ζητήσει μείωση ή και μηδενισμό του ποσοστού ΦΠΑ, στα βασικά είδη τροφίμων έως το τέλος του έτους, στήριξη της κτηνοτροφίας με ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής, εντατικοποίηση των ελέγχων στα εισαγόμενα αρνιά (από Ρουμανία κλπ) που ελληνοποιούνται και τη λήψη μέτρων στήριξης για τους κρεοπώλες, ώστε να μπορέσουν και αυτοί με τη σειρά τους να συγκρατήσουν ή και μειώσουν ακόμη της τιμές πώλησής τους.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μόσχος υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν πιο αυστηροί και εντατικοί οι έλεγχοι ενόψει των εορτών του Πάσχα, λέγοντας μάλιστα ότι η έλλειψη κρατικής στήριξης της αγοράς κρέατος και της βοοτροφίας, «θα μας στοιχίσει ακριβά στους αμέσους επόμενους δύο μήνες, οπότε και αναμένεται να σημειωθεί αύξηση του βόειου κρέατος κατά 30% τουλάχιστον, ως αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής στο εξωτερικό».
Το ερώτημα του απλού πολίτη είναι το εξής: Αν η ελληνική παραγωγή σε αμνοερίφια επαρκεί γιατί η τιμή του αρνιού να ανέβει; Λόγω αύξησης κόστους παραγωγής; Ο ευρωπαίος καταναλωτής έχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από τον Έλληνα; Ψήνουν αρνιά οι Ευρωπαίοι; Αν δεν επαρκεί η εγχώρια παραγωγή γιατί γίνονται εξαγωγές; Αφού γίνονται εξαγωγές τότε το αρνί που θα μας δώσει ο κ. Γεωργιάδης στα 10€ (όσο κοστίζει η παραγωγή του ελληνικού) από πού προέρχεται και ποια ποιότητα έχει;