Για τους φόβους αύξησης της τιμής του ψωμιού που έχουν καλλιεργηθεί – και όχι άδικα – το προηγούμενο διάστημα μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος.
«Από τις αρχές Αυγούστου είχαμε μια αύξηση στα άλευρα, κατ’ εμάς αδικαιολόγητη και πολύ βιαστική. Ήταν μια παροδική αύξηση στα σιτηρά αυτό το διάστημα, και στα χρηματιστήρια των εμπορευμάτων, και αμέσως η βιομηχανία ακούγοντας για αυτή την αύξηση γιατί δεν υπογράφηκαν συμφωνίες, δεν έγιναν συναλλαγές, δεν αγόρασαν σιτηρά, αύξησε τις τιμές των αλεύρων», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Μούσιος.
«Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την παρέμβαση του υπουργείου χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη αυτή την αύξηση. Στη συνάντηση που είχαμε με τον αρμόδιο υπουργό, τον κύριο Σκρέκα, μας ζητήθηκε να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές του ψωμιού», συνέχισε τονίζοντας ότι «το γνωρίζετε όλοι πάρα πολύ καλά ότι στους φούρνους της γειτονιάς από τον Μάρτιο του 2022 έως και σήμερα οι τιμές παραμένουν σταθερές. Αυτά που βλέπω με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μήνα με το μήνα να έχουμε αυξήσεις στα προϊόντα άρτου και δημητριακά οφείλονται απόλυτα θα έλεγα στα ράφια των σουπερμάρκετ.
Και είπαμε στον υπουργό ότι εάν το επόμενο διάστημα δεν έχουμε μεγάλες αλλαγές και στην επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους του κόστους παραγωγής μας δεν θα υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού».
Όσο για τα καύσιμα – είπε ο κ. Κούδας – «πράγματι το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης, είχαμε μια αύξηση της τάξης του 20%. Είναι ανησυχητικά αυτό που βλέπουμε ιδιαίτερα τώρα με τον πόλεμο στο Ισραήλ. Τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των αρτοποιών τόνισε πως «η θέση των αρτοποιών είναι το επόμενο διάστημα να μην υπάρχουν αυξήσεις στο ψωμί».