Για την κατασκευή του δρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα υπάρχουν 3-4 εναλλακτικά σενάρια αλλά θα χρειαστεί ακόμα χρόνος μέχρι να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο έργο το οποίο θα το δούμε κάποια στιγμή να υλοποιείται. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού Παναγιώτης Παπανικόλας μιλώντας στο RGC που διοργάνωσε η εφημερίδα Πελοπόννησος.
Ο κ. Παπανικόλας είπε μεταξύ άλλων ότι εξετάζεται και ο αριθμός των λωρίδων του δρόμου προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κατασκευαστεί δρόμος ταχείας κυκλοφορίας (όπως το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος ή ο περιφερειακός της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ) και όχι αυτοκινητόδρομος όπως το τμήμα Κόρινθος -Παραδείσια του Α7.
Αναλυτικά το ρεπορτάζ της ιστοσελίδα ypodomes. Com: «Επόμενος στόχος μετά την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος, είναι το τμήμα Πύργος-Αλφειός σύμφωνα με τον Παναγιώτη Παπανικόλα, πρόεδρος και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ολυμπίας Οδού. Μιλώντας στο RGC που διοργάνωσε η εφημερίδα Πελοπόννησος, ανέφερε πως είναι ο πρώτος εφικτός στόχος στην περαιτέρω επέκταση του αυτοκινητόδρομου. “Με αυτό το τμήμα φτάνουμε μέχρι την Αρχαία Ολυμπία” συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Ολυμπίας Οδού και συμπλήρωσε πως για την κατασκευή του τμήματος Αλφειός-Καλό Νερό-Τσακώνα θα πρέπει αρχικά να λυθεί το θέμα των 6χλμ στην περιοχή του Καϊάφα στη Ζαχάρω που έχει μπλοκάρει εδώ και χρόνια.
Όπως είπε, υπάρχουν 3-4 εναλλακτικά σενάρια βάσει των οποίων μπορεί να προχωρήσει σε μελλοντικό χρόνο η υλοποίηση των τμημάτων αυτών ενώ έχει επαναξιολογηθεί η διαστασιολόγηση (δηλαδή με πόσες λωρίδες θα γίνει το έργο) προκειμένου να μπορέσει να τραβήξει χρηματοδότηση. Ουσιαστικά θα χρειαστεί ακόμα χρόνος μέχρι να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο έργο το οποίο θα το δούμε κάποια στιγμή να υλοποιείται καθώς είναι και αρκετά τα χιλιόμετρα τα οποία απαρτίζουν το συγκεκριμένο τμήμα (περίπου 90χλμ).
Παράλληλα ο κ. Παπανικόλας υπογράμμισε πως μέσα από την σύμβαση παραχώρησης με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπάρχουν και αρκετές προαιρέσεις, δηλαδή επιπλέον έργα σύνδεσης της Ολυμπίας Οδού. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η κατασκευή ημικόμβου στον Αλισσό και οι προσβάσεις στα αεροδρόμια του Αράξου και της Ανδραβίδας. Ο κ. Παπανικόλας τόνισε ότι πρόκειται για απαραίτητες προαιρέσεις τις οποίες πρέπει να δούμε σε συνάρτηση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Αναφορικά με την εξέλιξη των έργων στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος, ο ισχυρός άνδρας της Ολυμπίας Οδού σημείωσε πως το σύνολο του έργου θα παραδοθεί το 2025. Διευκρίνισε πως είναι τεχνικά δύσκολο να δοθεί κάποιο τμήμα στην κυκλοφορία καθώς θα χρειαστεί επιπλέον έργα για να “κουμπώσει” με τον υφιστάμενο οδικό δίκτυο.
Ad
Κρουαζιέρες από Πειραιά σχεδόν δωρεάν: Δείτε τον τιμοκατάλογο (2024)
Κρουαζιέρα | Διαφημίσεις αναζήτησης
Αναζητήστε τώρα
Όπως είπε, μόνο στην περιοχή της Κάτω Αχαγιάς θα μπορούσε εύκολα να γίνει κάτι τέτοιο. Το έργο που σήμερα φτάνει το 45% της συνολικής του προόδου αναμένεται να φτάσει το 80% μέχρι τα τέλη του έτους. Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου θα συνδράμει στην αύξηση της οδικής ασφάλειας και της άνεσης και μειώσει σημαντικά την απόσταση μέχρι Πάτρας και Πύργου και Πύργου-Αθήνας. Ο κ .Παπανικόλας δεσμεύτηκε ότι και στο νέο τμήμα θα χρησιμοποιηθεί το hybrid σύστημα διοδίων με το οποίο ο χρήστης έχοντας το e-pass πληρώνει για τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει.
Το υβριδικό σύστημα της Ολυμπίας Οδού κλείνει τρία χρόνια και με αυτό όπως είπε ο κ. Παπανικόλας οι χρήστες έχουν εξοικονομήσει περίπου 7,5 εκατ. ευρώ. Η χιλιομετρική χρέωση με κάρτα πολλαπλών διαδρομών Olympia Pass, μπορεί να προσφέρει σημαντική έκπτωση στους χρήστες είπε ο κ. Παπανικόλας αναφέροντας δύο παραδείγματα από την Ολυμπία Οδό.
Στο τμήμα Αίγιο – Ακράτα, η αρχική αξία από 154 ευρώ του Olympia Pass μειώθηκε στα 59 ευρώ με έκπτωση 69% και στο τμήμα Ελευσίνα – Μέγαρα η αρχική χρέωση του Olympia Pass από 101 ευρώ έπεσε στα 40 ευρώ με την υβριδική χιλιομετρική χρέωση, με έκπτωση πάνω από 60%»