Το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης πριν τις 3 Ιανουαρίου των μέτρων που ανακοίνωσε χθες εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση, καθώς αξιολογεί συνεχώς την δυναμική της πανδημίας στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Δεδομένης της χθεσινής έξαρσης των κρουσμάτων και με τον αριθμό των μολύνσεων να αναμένεται να σπάσει σήμερα κάθε ρεκόρ -σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπερβούν τις 18.000- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε… ορθάνοικτο το ενδεχόμενο εφαρμογής των ήδη ανακοινωμένων μέτρων περιορισμού στην εστίαση και τη διασκέδαση εντός αυτής της εβδομάδας.
Συγκεκριμένα, είπε αναφορικά με την πιθανότητα εφαρμογής των μέτρων νωρίτερα: «Παρακολουθούμε καθημερινά την εξάπλωση και είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε κάθε στιγμή τα νέα δεδομένα. Βρισκόμαστε όλοι σε διαρκή εγρήγορση και αφού ακούσουμε τις εισηγήσεις αύριο θα πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις για τη χρονική μετάθεση των μέτρων νωρίτερα αν χρειάζεται», ενώ διευκρίνισε: «Το βασικό ζήτημα θα είναι η χρονική μετάθεση και όχι καινούρια μέτρα».
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, η επιτροπή των Ειδικών θα συνεδριάσει αύριο στις 12:00 για να επαναξιολογήσει την κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.
Αντίθετα, σε ερώτηση του CNN Greece αναφορικά με τα σχολεία, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός να μην ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους, δεν σχεδιάζεται προσθήκη μέτρων σε όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί. Ο σχεδιασμός μας για τα σχολεία είναι ότι θα ανοίξουν στην ώρα τους με βάση τα πρωτόκολλα που έχουμε».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ακόμη ότι «όποια μέτρα συζητούμε από δω και πέρα είναι μέτρα με περιορισμένη διάσταση και συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Δεν τίθεται θέμα οικονομικής στήριξης», ενώ αναφορικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είπε πως τα ποσοστά εξέλιξης στην αναμνηστική δόση κρίνονται ικανοποιητικά, αν χρειαστεί να αναπροσαρμόσουμε την στρατηγική μας, εδώ είμαστε».
Νωρίτερα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Διαπιστώνεται καθημερινά ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Σχεδόν το 75% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στις ηλικίες από 18 έως 59 ετών, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18 έως 30 ετών.
Τα επόμενα 24ωρα βασικός στόχος είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις νεότερες ομάδες στις μεγαλύτερες. Για το σκοπό αυτό οι νέοι άνθρωποι, που εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα τις μέρες αυτές, είναι ανάγκη να αποφύγουν τις συναναστροφές με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας ή να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (μάσκες και απολύμανση και διενέργεια self test πριν και μετά από κοινωνικές συναναστροφές).
Για αυτό άλλωστε τα μέτρα που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή και αποφάσισε η Κυβέρνηση έχουν απόλυτη σχέση με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και τις εστίες που δημιουργούν υπερματάδοση».
Είπε επίσης πως «Με βάση τις έρευνες, πάνω από 15.000 συμπολίτες μας θα είχαν χάσει τη ζωή τους αν δεν είχαν εμβολιαστεί».
Αναφορικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε σχετικά με ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε: «Προσωπική άποψη αυτή που εξέφρασε ο κ. Μόσιαλος στο πλαίσιο του προσωπικού του βίου. Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει προσωπικές απόψεις, ακόμη κι αν αυτές είναι άκομψες».