Τις ημέρες του Πάσχα παρατηρείται ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, κυρίως ατόμων που παρουσιάζουν καρδιακά και γαστρεντερολογικά προβλήματα. Και αυτό βέβαια μόνο τυχαίο δεν είναι.
Επειτα από νηστεία ακολουθεί το «πάρτι» λιπαρών, θερμίδων, αλατιού, αλκοόλ και ζάχαρης, με επιβαρυντικές επιπτώσεις.
«Η γιορτή του Πάσχα χαρακτηρίζεται από δύο εντελώς αντίθετες διατροφικές καταστάσεις και επιλογές. Περιλαμβάνει αρχικά την 40ήμερη ή μικρότερης χρονικής περιόδου (για τους περισσότερους μιας εβδομάδας, αυτής της Μεγάλης Εβδομάδας) περίοδο νηστείας, κατά την οποία υπάρχει πλήρης αποχή από τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης, με κυρίαρχα τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, υδατανθρακούχα αμυλούχα τρόφιμα και τα θαλασσινά, ως βασικότερο εκπρόσωπο των ζωικών τροφών. Αν και η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση από πιο επιβαρυντικά, τυποποιημένα τρόφιμα και τρόφιμα ζωικής προέλευσης, απαιτεί προσοχή τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από αυτήν, κατά την επάνοδο στο πλήρες και πιο φυσιολογικό διαιτολόγιο», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ ο κλινικός διαιτολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος.
Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο
Αυτές τις ημέρες μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δείξουν τα άτομα με καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου αλλά και άτομα που έχουν κάποια διαταραχή σε μεταβολικούς δείκτες όπως είναι το ουρικό οξύ ή έχουν ιστορικό γαστρεντερικών παθήσεων.
«Ατομα με παραπάνω σωματικό βάρος και παχυσαρκία, με αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και αυξημένο ουρικό οξύ, αλλά και έλκος, γαστρίτιδα ή άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν τις συνηθέστερες περιπτώσεις που πρέπει να προσέξουν τη διατροφή τους τις ημέρες αυτές», τονίζει ο κ. Δημοσθενόπουλος.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: iefimerida.gr