Οι γάτες μπορούν να μολυνθούν από τον κορωνοϊό, αλλά τα σκυλιά δεν φαίνεται να είναι ευάλωτα, σύμφωνα με νέα μελέτη, που ωθεί τον ΠΟΥ να δηλώσει πως θα εξετάσει προσεχώς την μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Science την Τετάρτη, διαπίστωσε ότι τα κουνάβια μπορούν επίσης να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, τον επιστημονικό όρο για τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Τα σκυλιά, τα κοτόπουλα, οι χοίροι και οι πάπιες δεν είναι πιθανόν να κολλήσουν κορωνοϊό, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Η μελέτη στοχεύει στον εντοπισμό των ζώων που είναι ευάλωτα στον ιό, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δοκιμαστούν πειραματικά εμβόλια για την καταπολέμηση της πανδημίας κορωνοϊού, που έχει σκοτώσει περισσότερους από 90.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο.
Ο κορωνοϊός πιστεύεται ότι έχει εξαπλωθεί από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους. Ωστόσο, εκτός από μερικές αναφερόμενες λοιμώξεις σε γάτες και σκύλους, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως τα κατοικίδια ζώα μπορεί να είναι φορείς.
Μια τίγρης στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ στην Νέα Υόρκη, που είχε ξηρό βήχα και απώλεια όρεξης μετά από επαφή με έναν μολυσμένο υπάλληλο του κήπου, βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό την Κυριακή.
Μελέτη στην Κίνα δείχνει πως γάτες και κουνάβια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα τον ιό
Η μελέτη, βασισμένη σε έρευνα που διεξήχθη στην Κίνα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε πως οι γάτες και τα κουνάβια ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα στον ιό όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να μολύνουν τα ζώα εισάγοντας ιικά σωματίδια μέσω της μύτης. Βρήκαν επίσης ότι οι γάτες μπορούν να μολύνουν η μία την άλλη μέσω σταγονιδίων αναπνοής. Οι μολυσμένες γάτες είχαν τον ιό στο στόμα, την μύτη και το λεπτό έντερο. Τα γατάκι που εκτέθηκαν στον ιό, είχαν μαζικές βλάβες στους πνεύμονες,την μύτη και τον λαιμό.
«Η παρακολούθηση του κορωνοϊού στις γάτες, πρέπει να θεωρηθεί ως συμπλήρωμα στην εξάλειψη του Covid-19 στους ανθρώπους» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Στα κουνάβια, ο ιός βρέθηκε στην ανώτερη αναπνευστική οδό, αλλά δεν προκάλεσε σοβαρές ασθένειες. Τα τεστ αντισωμάτων έδειξαν ότι οι σκύλοι είναι λιγότερο πιθανόν να κολλήσουν τον ιό, ενώ οι εμβολιασμένοι χοίροι, τα κοτόπουλα και οι πάπιες δεν βρέθηκαν να έχουν κανένα στέλεχος του ιού.
Τα σκυλιά είναι λιγότερο επίφοβα να κολλήσουν κορωνοϊό/Φωτογραφία: Shutterstock
«Είναι τόσο ενδιαφέρον και παράλληλα όχι τρομερά εκπληκτικό, υπό την έννοια ότι με την αρχική επιδημία Sars, οι γάτες εμπλέκονται ως ένας από τους φορείς που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους» δήλωσε ο Ντάνιελ Κούριτζκες, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Boston’s Brigham and Women’s Hospital.
«Αυτό που παρέχουν αυτά τα δεδομένα είναι η στήριξη στην σύσταση πως τα άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό, θα πρέπει να απομακρύνονται όχι μόνο από άλλα μέλη του νοικοκυριού, αλλά και από τα κατοικίδιά τους, ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό στα ζώα» ανέφερε.
Ερευνα ξεκινά ο ΠΟΥ προκειμένου να εξετάσει τον ρόλο των κατοικίδιων στην πανδημία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Τετάρτη πως συνεργάζεται με τους εταίρους της για να εξετάσει καλύτερα τον ρόλο των κατοικίδιων στην κρίση αυτή. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρχοου, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Δεν πιστεύουμε ότι παίζουν ρόλο στην μετάδοση, αλλά νομίζουμε ότι μπορεί να μολυνθούν από ένα μολυσμένο άτομο».
Ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, ζήτησε από τους ανθρώπους να μην αντιδράσουν εναντίον των ζώων κατά τη διάρκεια της επιδημίας. «Είναι κι αυτά όντα και αξίζουν να αντιμετωπίζονται με καλοσύνη και σεβασμό. Είναι θύματα, όπως και οι υπόλοιποι» τόνισε.
Τα ευρήματα έρχονται μετά από τέσσερις μεμονωμένες περιπτώσεις κατοικίδιων ζώων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένων δύο σκύλων στο Χονγκ Κονγκ και μιας γάτας στο Βέλγιο. Μια ακόμη γάτα βρέθηκε επίσης θετική την περασμένη εβδομάδα, αφότου αρρώστησε ο ιδιοκτήτης της, αλλά σε αντίθεση με την βελγική γάτα, δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Και στις 4 περιπτώσεις, πιστεύεται ότι τα κατοικίδια κόλλησαν τον ιό από τους ιδιοκτήτες τους .
Πώς έγινε η μελέτη στα κατοικίδια – Μόλυναν γάτες με κορωνοϊό
Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα οικόσιτα κατοικίδια ζώα είναι ικανά να διαδώσουν την ασθένεια. Η μελέτη διεξήχθη από τον Ζιανζονγκ Σι του Κρατικού Εργαστηρίου Κτηνιατρικής Βιοτεχνολογίας στο Χάρμπιν της Κίνας και τους συναδέρφους του. «Οι γάτες και τα σκυλιά βρίσκονται σε στενή επαφή με τον άνθρωπο και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ευαισθησία τους στο SARS-CoV-2 για τον έλεγχο του COVID-19», γράφουν οι ερευνητές στην εργασία τους. Προκειμένου, μάλιστα, να γίνει η μελέτη, οι ερευνητές μόλυναν 5 κατοικίδιες γάτες – ηλικίας περίπου 8 μηνών – με τον κορωνοϊό μέσω της μύτης τους.
Μετά από έξι ημέρες, δύο από τις γάτες υποβλήθηκαν σε ευθανασία και εξετάστηκαν, με την ομάδα να βρίσκει τόσο ιικό RNA όσο και μολυσματικά ιικά σωματίδια στις ρινικές διόδους των γατών, στις αμυγδαλές, τους μαλακούς ουρανίσκους και τον λάρυγγα. Καθεμία από τις τρεις απομένουσες γάτες τοποθετήθηκε στη συνέχεια σε κλωβούς δίπλα σε μία από τις τρεις μη μολυσμένες γάτες.
Μετά από τρεις ημέρες, οι ερευνητές ανίχνευσαν ιικό RNA στα κόπρανα μιας από τις νέες, αρχικά μη μολυσμένες γάτες και, όταν αυτή η γάτα αργότερα υποβλήθηκε σε ευθανασία και εξετάστηκε, η ομάδα βρήκε επίσης ιογενή RNA στη μύτη της και τις αμυγδαλές. Όπως έγραψαν οι επιστήμονες, αυτό δείχνει ότι «η μετάδοση είχε γίνει μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος». Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι οι τέσσερις γάτες που τελικά μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό βρέθηκαν να έχουν παράγει αντισώματα κατά του ιού – και καμία από αυτές δεν εμφάνισε συμπτώματα από τη μόλυνση.
Διαφωνούν οι επιστήμονες με την μελέτη αυτή και τα αποτελέσματά της
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς δεν πρέπει να ανησυχούν για τα μέχρι σήμερα ευρήματα. Η ιολόγος Λίντα Σάιφ του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο δήλωσε στο περιοδικό Nature πως πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά, προέρχονται από δοκιμές στις οποίες τα ζώα εσκεμμένα μολύνθηκαν με υψηλές δόσεις του ιού – το οποίο δεν αντικατοπτρίζει τις συνθήκες πραγματικής ζωής.
Πρόσθεσε, επίσης, πως δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι μολυσμένες γάτες στην μελέτη εκκρίνουν αρκετό κορωνοϊό για να περάσει την λοίμωξη στον άνθρωπο. «Η εστίαση στον έλεγχο του κορωνοϊού αναμφίβολα πρέπει να παραμείνει σταθερή στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο», πρόσθεσε ο επιδημιολόγος Ντιρκ Φάιφερ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Παρόλα αυτά, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ενημέρωσαν ότι όσοι μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό πρέπει να περιορίσουν την επαφή τους με τα κατοικίδια ζώα τους μέχρι να αναρρώσουν πλήρως.
Γάτες και κουνάβια τα πιο ευαίσθητα στην μόλυνση
Η ομάδα πειραματίστηκε επίσης με άλλα ζώα, εκτός από τις γάτες. Τα σκυλιά βρέθηκαν λιγότερο ευαίσθητα στον κορωνοϊό – με μόνο δύο από τα πέντε εσκεμμένα μολυσμένα ζώα που εμφάνισαν ιικό RNA στα κόπρανα τους και κανένα από αυτά δεν βρέθηκε να περιέχει μολυσματικά σωματίδια ιού.
Ωστόσο, τα κουνάβια βρέθηκαν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη μόλυνση, κάτι που πιθανόν να οδηγήσει στην χρήση τους ως μοντέλα για την δοκιμή πιθανών εμβολίων και φαρμακευτικών αγωγών. Τα κοτόπουλα, οι πάπιες και οι χοίροι, εν τω μεταξύ, δεν παρουσίασαν σωματίδια RNA όταν είτε μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό είτε μετά από έκθεση σε μολυσμένα ζώα – υποδηλώνοντας ότι πιθανότατα δεν συμβάλουν στην εξάπλωση του ιού.