Πανδημία χαρακτήρισε πριν από λίγο τον κορωνοϊό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Η λέξη πανδημία δεν χρησιμοποιείται εύκολα ή χωρίς προσοχή. Είναι μια λέξη που αν χρησιμοποιηθεί εσφαλμένα μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο πόνο ή την αίσθηση πως η μάχη χάθηκε, οδηγώντας σε αχρείαστη αγωνία και θάνατο» δήλωσε ο δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν πεθάνει, είπε ο Τέντρος, σημειώνοντας πως οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν. Ο Οργανισμός προέβλεπε από τα τέλη Φλεβάρη πως ο ιός ενδέχεται να εξελιχθεί σε πανδημία.
Θυμίζουμε πως από τις πρώτες ημέρες, όταν και τα κρούσματα αυξάνονταν ραγδαία στην Κίνα και παρά τις παραινέσεις επιστημόνων από όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίσταζε να χαρακτηρίσει την έξαρση του κορωνοϊού ως επιδημία.
Η πρώτη φορά που ένας κορωνοϊός οδηγεί σε πανδημία, λέει ο ΠΟΥ
Ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως η χρήση της λέξης «πανδημία» για τον χαρακτηρισμό του κορωνοϊού δεν αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισής του, με τον κίνδυνο να έχει διαμορφωθεί σε «πολύ υψηλό» παγκοσμίως από τα τέλη του Φλεβάρη. Επιπλέον, η διαπίστωση αυτή δεν αλλάζει την αντιμετώπιση του ΠΟΥ απέναντι στην πανδημία, ούτε τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι χώρες.
Είναι η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ παρατηρεί πως ένας κορωνοϊός προκαλεί μια πανδημία και απευθύνει έκκληση καθημερινά στις χώρες, ώστε να λάβουν πιο δραστικά μέτρα. Από τις 118.000 περιπτώσεις ασθενών, σε 114 χώρες παγκοσμίως, περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων επικεντρώνεται σε μόλις τέσσερις χώρες, ενώ δύο από αυτές σημειώνουν σημαντική υποχώρηση της επιδημίας.
«Όλες οι χώρες θα πρέπει να βρουν την ισορροπία μεταξύ της προστασίας της υγείας και του περιορισμού των οικονομικών και κοινωνικών ανωμαλιών, αλλά και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε ο Δρ. Τέντρος.
Ιταλία και Ιράν στην πρώτη γραμμή του κορωνοϊού
Ο Ράιαν ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του κορωνοϊού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».
Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.
Τα τέσσερα σημεία κλειδί στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού
Συνοψίζοντας τα βασικά στάδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο ΠΟΥ ανέφερε τέσσερα σημεία που θα βοηθήσουν σημαντικά ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Προετοιμασία και ετοιμότητα
Εντοπισμό, προστασία και αντιμετώπιση
Μείωση της μετάδοσης
Καινοτομία και γνώση
Πώς ορίζεται η πανδημία
Με τον όρο πανδημία, ορίζεται μια αύξηση, συχνά αιφνίδια, στον αριθμό περιπτώσεων μιας ασθένειας, η οποία ξεπερνά το αναμενόμενο. Ο ορισμός της πανδημίας αναφέρεται συνήθως σε μια ασθένεια που ξεπερνά τα σύνορα και συχνά αφορά μεγάλο αριθμό ανθρώπων.