Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην επιστημονική κοινότητα τα ευρήματα μελέτης που δείχνουν ότι η κατανάλωση φαγητού από πλαστικά δοχεία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.
Οι ερευνητές υποψιάζονται πως οι αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου προκαλούν φλεγμονή που βλάπτει το κυκλοφορικό σύστημα.
Η νέα μελέτη Κινέζων ερευνητών έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες ενδείξεις για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού από πλαστικά δοχεία.
Οι χημικές ουσίες
Το πλαστικό μπορεί να περιέχει περίπου 20.000 χημικές ουσίες, και πολλές από αυτές, όπως το BPA, οι φθαλικοί ενώσεις και τα «παντοτινά χημικά» (PFAS), ενέχουν κινδύνους για την υγεία.
Οι ουσίες αυτές εντοπίζονται συχνά σε τρόφιμα και συσκευασίες τροφίμων και συνδέονται με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος και η αναπαραγωγική βλάβη.