Ο επικεφαλής της παράταξης “ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ” Βασίλης Τζαμουράνης και το μέλος της επιτροπής για τις Χωρικές Επενδύσεις, δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Χανδρινός, συμμετείχαν την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024 στη διαβούλευση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Ταϋγέτου, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου του Δήμου Καλαμάτας.
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι εδώ και πολλά χρόνια παρουσιάζεται μια ραγδαία συρρίκνωση του πληθυσμού των χωριών του Ταϋγέτου και της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, απόρροια όχι μόνο του φαινομένου της αστυφιλίας και της μετανάστευσης, αλλά κυρίως της πολιτικής επιλογής του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να μην επενδύσουν στη βιωσιμότητα αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής, που θα έπρεπε να αποτελεί ένα από τα κύρια κεφάλαια ανάπτυξης του καλλικρατικού Δήμου και ευρύτερα.
Είναι ενδεικτικό ότι στη διαβούλευση η δημοτική αρχή, ενώ παρουσίασε με δείκτες το πόσο δραματική είναι η συρρίκνωση του πληθυσμού στον ορεινό όγκο και πόσο μεγάλος είναι ο βαθμός της εγκατάλειψης του, δεν είχε να παρουσιάσει καμία συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση για την αντιμετώπιση κάποιων από τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που βιώνει ο ορεινός όγκος και καθιστούν δύσκολη τη διαβίωση ακόμη και των λίγων κατοίκων που παραμένουν, όπως και την επιχειρηματική δραστηριότητα των επίσης λίγων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί (άρδευση, οδικό δίκτυο, αποκατάσταση και αξιοποίηση πολιτιστικού αποθέματος κ.ά).
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ ο κ. δήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος Καλαμάτας από το 2020 ήταν έτοιμος για το σχεδιασμό της ΟΧΕ Ταϋγέτου, αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν υπάρχει μηδενική ωριμότητα μελετών, ώστε να αρχίσει η άμεση υλοποίηση της ΟΧΕ μετά την ολοκλήρωση και την έγκριση του σχεδιασμού.
Οι εκπρόσωποι της παράταξης “ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ” στις παρεμβάσεις τους τόνισαν ότι οι προτεραιότητες πρέπει να είναι η χρηματοδοτική υποστήριξη των υφιστάμενων επιχειρηματικών και άλλων δραστηριοτήτων στον ορεινό όγκο για να μην συνεχιστεί η εγκατάλειψη της περιοχής, κάτι που πρέπει να είναι το πρώτο ζητούμενο. Αναφέρθηκαν επίσης στο καθοριστικής σημασίας θέμα της ενίσχυσης των κοινωνικών δομών, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η φροντίδα της ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικά προγράμματα, αθλητικά προγράμματα, πολιτιστικές δράσεις, με στόχο να μην φύγει άλλος πληθυσμός από τα ορεινά χωριά. Βασικότατο ζήτημα όπως επεσήμαναν είναι να εξασφαλιστεί τακτική συγκοινωνία με τα χωριά του ορεινού όγκου, με συχνά δρομολόγια και σε ώρες που εξυπηρετούν τους κατοίκους για να επισκεφθούν την Καλαμάτα και να επιστρέψουν και αντίστροφα τους επισκέπτες να βρεθούν στις κοινότητες της περιοχής.