Σε συνέντευξη τύπου προχώρησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, μετά την επίσημη στήριξη της ΝΔ στο πρόσωπο του Δημήτρη Πτωχού για τις περιφερειακές εκλογές.
Στην αρχή, ο κ. Νίκας μίλησε για την αυτοδιοικητική του –πορεία, λέγοντας ότι το 2019 εκλέχτηκε με το 55% της ΝΔ και το υπόλοιπο ποσοστό έλαβε ο αντίπαλός του, Πέτρος Τατούλης. Το υπόλοιπο 45% ο κ. Νίκας είπε ότι το έλαβε από άλλα κόμματα.
«Ένα χρόνο πριν επισκέφθηκα τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και ζήτησα την αλλαγή του επικεφαλής και την επιλογή από την παράταξη με συγκεκριμένη πρόταση.
Γιατί έκανα αυτή την κίνηση; Πέρα από το γεγονός ότι για όλους υπάρχει τέλος εποχής, από την αρχή που ήρθα εδώ υπέστην μια φοβερή πίεση και το σύστημα Σαμαρά και την ομάδα του. Από την αρχή μου ζήτησαν ποιοι θα μπουν αντιπεριφερειάρχες και ποιοι δεν θα μπουν, σε μια συνάντηση στην Κηφισιά και ακολούθησαν θέματα μείζονος σημασίας, όπως το φυσικό αέριο, το Παναρκαδικό Νοσοκομείο όπου υπέστην βασανισμένο χωρίς προηγούμενο από αυτούς και τα ΜΜΕ που επηρεάζουν. Είπα, φεύγω, ησυχάστε. Δεν μπορούσα να το πω δημόσια διότι υπήρχε μια παράταξη και θα διαλύονταν τα πάντα. Με μια σκληρή αντιπολίτευση από την άλλη μεριά.
Έβλεπα εξελισσόμενο ένα μηχανισμό φθοράς, μια προσπάθεια διάλυσης της παράταξης, διάβαζα διάφορα. Ένας βουλευτής καταξιωμένος στην Αθήνα με ακαδημαϊκή καριέρα με νίκη και αποδοχή του Αρκαδικού λαού, παραξενευόμουν.
Ώσπου ξαφνικά, τράβηξε το καλώδιο από την πρίζα. Κάποιος τον παρουσίασε ως λαγό.
Γιατί αυτός ο διασυρμός; Τι συνέβη ακριβώς;
Συναισθανόμενος ότι δεν ήμουν μόνος μου. Τη μεγάλη πίεση δεν την αισθάνθηκα από τον Τατούλη, από άλλου.
Στις 21 Μαΐου ανακοίνωσα υποψηφιότητα. Ήξερα ότι δεν είχε τύχη. Ήξερα το τι θα γίνει.
Το χρίσμα δόθηκε σε νέο υποψήφιο, εγώ δεν έχω να πω κακά λόγια για κανένας, δεν έχω καταλάβει τι ρόλο είχε στο Μαξίμου, χωρίς καμία αυτοδιοικητική εμπειρία, ούτε καν εκλεγμένος σε τοπική κοινότητα, να τεθεί επικεφαλής σε αντιπεριφερειάρχες που ίδρωσαν τη φανέλα.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκχωρηθεί στο σύστημα Σαμαρά. Υπάρχει υβριδική λειτουργία της Πολιτικής Άνοιξης. Αν θες να είσαι διοικητής νοσοκομείου, αν θες να πας σε Δ.Σ νοσοκομείου, πρέπει να έχεις την έγκριση, αν θες να πας σε άλλα ΝΠΔΔ πρέπει να έχει την έγκριση. Αν θέλεις τα ρουσφέτια σου, υπάρχει μηχανισμός για να τα προωθήσεις. Αν θες να είσαι δήμαρχος, πρέπει να λες ευχαριστώ στον αρχηγό.
Δεν ανακατεύομαι. Έχω συνείδηση ότι υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε και ότι πρέπει να τηρηθούν οι ισορροπίες.
Τριάντα χρόνια μετά το 1993, πρέπει ο Έλληνες να θυμούνται τι έγινε τότε.
Αυτά γίνονται επειδή ο Περιφερειάρχης δεν ελέγχεται, δεν υπακούει.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν. Σε όποιο σχήμα θέλουν.
Με έχουν πάρει τηλέφωνο χιλιάδες άτομα. Μπορεί να κατεβεί ανεξάρτητος συνδυασμός, αλλά εγώ δεν το κάνω.
Η ουδετερότητα της Περιφέρειας στις εκλογές είναι δεδομένη. Όποιος προσπαθήσει να κάνει το αντίθετο, θα πάψει να έχει τις αρμοδιότητές του.
Δεν έχω στενοχώρια και πικρία που φεύγω. Είναι δική μου απόφαση. Να πικραίνεται αυτόν που τον διώχνει ο λαός.
Έχω πικρία και στενοχώρια για όσα υπέστην. Για το συγκεκριμένο σύστημα που εξακολουθεί να υπάρχει.
Ούτε για τον Βλάση, έχω πικρία. Έχει πάρει πιστοποίηση δύο φορές βουλευτές. Με συγκλόνισε ο τρόπος που τραβήχτηκε από την πρίζα. Εγώ τον καλώ σε αυτούς τους έξι μήνες να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά.
Θέλω να με αφήσουν ήσυχο τους έξι αυτούς μήνες. Δεν θα ανακατευθώ πουθενά. Δεν θέλουν να με νεκρολογούν.»
πηγή: https://www.kalimera-arkadia.gr/