Αισιόδοξα μηνύματα άφησε στους παρευρισκόμενους η εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης το Σάββατο το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης στην Πλατεία Παραλίας. Εκεί μίλησαν ο Πέτρος Θέμελης ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Αγγελική Πανοπούλου ερευνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο Δημήτριος Σωτηρόπουλος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Αριστείδης Χατζής καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Για τους σκοπούς που έχει θέσει η νεοσύστατη επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή του Συλλόγου αρχικά μίλησε ο πρόεδρος Αντώνης Τσιρίγος. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης Διονύση Ψαλλίδα για την βοήθειά του στα τεχνικά ζητήματα της εκδήλωσης, αλλά και για όλη τη βοήθεια που έχει προσφέρει μέχρι τώρα στο Σύλλογο.
Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο οποίος κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία και την πρώτη του επαφή με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, το 1992 όταν υπηρετούσε ως σμηνίτης στην 120 ΠΕΑ. Μίλησε με θερμά λόγια για τον καθηγητή, αλλά και για την τεράστια ανασκαφή, η οποία ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη και την έχει φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα. Ο κ. Καρβέλας εξέφρασε την ευχή και την επιθυμία ανάλογη ανάδειξη να έχει και το Κάστρο της Μεθώνης.
Πρώτος, ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής μίλησε μέσω προγράμματος τηλεδιάσκεψης αναλύοντας την ιδιαίτερη σύνδεση που έχει με την περιοχή της Μεθώνης και η οποία σχετίζεται με το επιστημονικό του ενδιαφέρον. Κάνοντας μία μικρή αναδρομή στις μέχρι τώρα περιόδους της έρευνας του, τόνισε πως μέχρι το 2018 ασχολιόταν περισσότερο με την Οικονομία και το Δίκαιο, αλλά από την ηλικία των 50 ετών και μετά αποφάσισε να ασχοληθεί με το 1821. Η ατζέντα του για τις επόμενες έρευνες, αφορά πάλι την Επανάσταση, από την περίοδο του 1870 μέχρι το 1850 – με επίκεντρο το 1821. «Με ιντριγκάρει η περιπέτεια των Κάστρων της Μεθώνης και της Κορώνης και θέλω να ανακαλύψω μέσα από την έρευνα γιατί αποτύγχαναν οι Ελληνες να πολιορκήσουν και να καταλάβουν αυτά τα δύο κάστρα, που οι Βενετοί τα έλεγαν «τα μάτια της Δημοκρατίας». Θα παρουσιάσω τα αποτελέσματα της έρευνας μου, ελπίζω και στη Μεθώνη και θέλω οπωσδήποτε να επισκεφτώ αυτό το πανέμορφο Κάστρο» είπε ο καθηγητής κλείνοντας.
Ο κ. Μιχαηλίδης συνέχισε λέγοντας πως εάν και Μακεδόνας στην καταγωγή, ο ίδιος τρέφει μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία της Πελοποννήσου. «Η μελέτη της Ιστορίας για την Επανάσταση στην χερσόνησο με ενδιαφέρει ιδιαίτερα, από την εποχή του Ρήγα μέχρι και τη Φιλική Εταιρεία. Θα αναδείξει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και ο τόπος σας θα βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας και των ερευνητικών μας ενδιαφερόντων συνεχώς για το επόμενο διάστημα. Αποδέχτηκα με πολλή χαρά την πρωτοβουλία του Συλλόγου και τη δημιουργία της επιτροπής και θα τη στηρίζω όσο μπορώ με ιδέες και προτάσεις. Μακάρι να προκύψουν κάποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες για να βγουν ακόμη περισσότερα συμπεράσματα» πρόσθεσε.
Ο κ. Θέμελης θυμήθηκε την πρώτη φορά που επισκέφτηκε την Μεθώνη, το 1963. Από τότε παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή, όλες τις ανασκαφές και ονειρεύεται να γίνει ένα κάστρο – πρότυπο. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση για την ανάδειξη, είπε πως χρε
ιάζονται σίγουρα να βρεθούν χορηγίες. «Εχω αγάπη και για τις άλλες περιόδους της ιστορίας, όχι μόνο για την κλασική περίοδο και έτσι θα βοηθήσω όσο μπορώ στις συνέργειες που θα ξεκινήσουν αυτή τη στιγμή με το Σύλλογο» υποσχέθηκε.
Οσον αφορά την κ. Πανοπούλου, η ίδια είπε πως είναι η 6η φορά αυτή που επισκέφτηκε το Κάστρο της Μεθώνης. Θέμα της ομιλίας της ήταν η Μεθώνη στην Βενετική περίοδο και σχολίασε πως και οι 2 περίοδοι της Βενετοκρατίας δεν έχουν αναλυθεί ή μελετηθεί όσο θα έπρεπε. Πρότεινε να γίνουν δύο διπλωματικές εργασίες με «ορμητήριο» τη Μεθώνη και θέμα σχετικό με την περιοχή, να διεξαχθούν συνέδρια, να δοθούν κίνητρα για έρευνα, για μελέτη και για επιστημονικές συναντήσεις οι οποίες θα αφορούν και την ενδοχώρα, όχι μόνο τη Μεθώνη, με θέμα όχι μόνο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (αλλά και περιβαλλοντικού, κυκλικής οικονομίας, υποδομών).
Τέλος ο κ. Σωτηρόπουλος είπε πως όλες οι ιδέες λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους και όλες είναι στην ίδια κατεύθυνση. Σχολίασε ότι οι Σύλλογοι μπορούν να λειτουργούν στην ίδια κατεύθυνση με το Κράτος και για αυτό το Κράτος δεν πρέπει να τους βλέπει καχύποπτα. Αναφέρθηκε ξεκάθαρα στην ανάγκη εξεύρεσης πόρων ώστε να ξεκινήσουν δράσεις, οι οποίες κατά τον ίδιο θα πρέπει να κινηθούν σε 3 άξονες: ο πρώτος είναι να οργανώνεται μία επίσημη ομιλία στη Μεθώνη με θέμα ευρύτερου ενδιαφέροντος, από ομιλητές εγνωσμένου κύρους. Ο δεύτερος άξονας αφορά τις συνεδριακές δράσεις και ενέργειες, οι οποίες θα εντάξουν την Ιστορία στα ευρύτερα συμφραζόμενα και ο τρίτος αφορά τα summer schools. Θερινά σχολεία, τα οποία θα φέρουν στην περιοχή ‘Ελληνες και ξένους φοιτητές για να μελετήσουν τη γλώσσα και την ιστορία, αλλά και να αποκτήσουν μια γενικότερη εμπειρία με τους κατοίκους της περιοχής.
Ο κ. Θέμελης στην ίδια κατεύθυνση, πρότεινε τα βιβλία που θα προκύψουν στο μέλλον να είναι πιο προσιτά στον κόσμο, όχι με αυστηρό επιστημονικό ύφος και πολλές λεπτομέρειες, για να διαβάζονται πιο εύκολα. Πρότεινε τη σύνταξη απλών χορηγικών φακέλων, με έτοιμες μελέτες. Ειδικά για τα επείγοντα προβλήματα του Κάστρου της Μεθώνης, όπως είναι η κατάρρευση στη βόρεια πλευρά, υπογράμμισε την παραπάνω λύση και παρέπεμψε για σχετικές συμβουλές στο «Διάζωμα».
Ο κ. Καρβέλας μίλησε για την σύμβαση η οποία είναι σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο, η οποία είναι ύψους 500.000 ευρώ και υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού. Τόνισε πως ο Δήμος έχει διαρκή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας μέσα από μικρής κλίμακας συμβάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα το Κάστρο σήμερα να έχει καλύτερη εικόνα.