Στο Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου Πατρών προσήλθε μια Κινέζα υπήκοος, η οποία συνελήφθη στο λιμάνι της πόλης όταν επιχείρησε να ταξιδέψει στην Ιταλία αφού διαπιστώθηκε ότι σε βάρος της εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης και έκτοτε κρατείται μέχρι να εξεταστεί αίτημα έκδοσής της στην Κίνα.
Προσερχόμενη ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου, η γυναίκα από την Κίνα ζήτησε διά του συνηγόρου της, Γιάννη Αποστολόπουλου να αφεθεί προσωρινά ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, μέχρι να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής της, επικαλούμενη την κηδεμονία του 4χρονου παιδιού της, που φιλοξενείται σε παιδικό σταθμό στο Λαγονήσι, καθώς δεν έχει κάποιον στενό συγγενή στην Ελλάδα.
Ωστόσο, το αίτημά της απορρίφθηκε γιατί όπως έγινε γνωστό από την έδρα του δικαστηρίου, εκκρεμεί η αποστολή εγγράφων από την Κίνα για την έκδοσή της, καθώς το διεθνές ένταλμα σύλληψης αναφέρει ότι έχει καταδικαστεί σε 15ετη κάθειρξη για συμμετοχή σε μεγάλο κύκλωμα οικονομικής απάτης τύπου «πυραμίδα», με αντικείμενο δισ. δολάρια.
Η Κινέζα, σύμφωνα με τον συνήγορό της, υποστηρίζει πως δεν γνώριζε τίποτα για την καταδικαστική απόφαση, αρνούμενη οποιαδήποτε συμμετοχή. Τόνισε προς το δικαστήριο ότι δεν επιθυμεί να εκδοθεί στη χώρα της, γιατί το καθεστώς που επικρατεί εκεί δεν είναι ασφαλές για την ίδια και τα παιδιά της, αναφέροντας μάλιστα ότι γίνονται μέχρι και βασανιστήρια.
Σε ερώτηση του δικαστηρίου πώς βρέθηκε στην Ελλάδα, η Κινέζα είπε ότι είχε έρθει για διακοπές πριν από μερικά χρόνια, έμεινε έγκυος και από τότε αποφάσισε να παραμείνει εδώ. Για τον λόγο αυτό αγόρασε και μια κατοικία στον Άλιμο, παίρνοντας άδεια διαμονής με το σύστημα της Golden Visa.
Ωστόσο, η περίπτωσή της, προβλημάτισε έντονα το δικαστήριο που επιφυλάχθηκε, γιατί η υπόθεση έχει σημεία προς διερεύνηση. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι πήγαινε στην Ιταλία για διακοπές, αλλά σύμφωνα με όσα είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου, φέρεται από τις αρχές της Κίνας να έχει βγει παράνομα από την χώρα της το 2019.
Το δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, αλλά από ερωτήσεις που έγιναν για την μόνιμη κατοικία της, προκύπτει ότι η Κινέζα ήρθε στην Ελλάδα με διαβατήριο από το νησιωτικό κράτος του Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις της Καραϊβικής, όπου εμφανίζεται να διατηρεί τη μόνιμη κατοικία της.
Η εισαγγελέας τη ρώτησε πώς ζει στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, είπε ότι εργάζεται ως μασέζ, ενώ στη διαπίστωση ότι για την απόκτηση Golden Visa στην Αττική απαιτείται η αγορά κατοικίας αξίας τουλάχιστον 450.000 ευρώ, που προφανώς δεν μπορούν να προκύψουν ως εισόδημα από την άσκηση αυτής της επαγγελματικής δραστηριότητας, η Κινέζα είπε ότι στην χώρα της, η οικογένειά της διατηρούσε βιοτεχνία ρούχων και παπουτσιών, την οποία έκλεισε η κινεζική κυβέρνηση.
Η κράτηση της γυναίκας συνεχίζεται.
Πηγή: pelop.gr