Απάντηση στην πρόκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην αναφορά του σε «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών στην Άγκυρα.
«Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι μειονότητες σε Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Σήμερα δείξαμε ότι παρά τις διαπιστωμένες διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε μια παράλληλη ιστορία με τις συμφωνία μας. Με το βλέμμα στα πολλά που μας ενώνουν επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις διμερείς μας επαφές μέσω των επαφών που θα έχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών».
Οι δύο ηγέτες διαφώνησαν επίσης στον χαρακτήρα της Χαμάς με τον κ. Μητσοτάκη πως να τονίζει πως πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση.
Η δήλωση αυτή οδήγησε τον Τούρκο πρόεδρο να πάρει το λόγο και πάλι για να τονίσει: «Αλλά υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που δεν είμαστε σύμφωνοι. Εγώ δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς. Ιδρύθηκε το 1947, είναι μια αντιστασιακή οργάνωση. Θα πρέπει να δούμε αυτό. βάναυση και αδίστακτη προσέγγιση ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση. Είναι μια οργάνωση που θέλει να προσταυτεύσει τα εδάφη και το λαό τους. θα μας λυπούσε αν τη λέγατε τρομοκρατική οργάνωση. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή την προσέγγισή σας. Σκοτώνονται τόσα μέλη της Χαμάς».
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σημειώνει: «Να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό. Ας συμφωνήσουμε ότι πρέπει να υπάρξει ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός».
Οι δηλώσεις Ερντογάν
Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξενώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία».
Ο ίδιος στη συνέχεια τόνισε ότι ήταν «παραγωγική, ειλικρινής και επικοδομητική η συνάντηση» με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να υπογραμμίσει εκ νέου ότι «σας είχα πει και στην Αθήνα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ώστε να μην μπορεί να λυθεί».
Ωστόσο στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος έκανε σαφή αναφορά στην τουρκική μειονότητα της Θράκης τονίζοντας ότι «πιστεύει ότι μπορεί να ενισχύσει τη φιλία μεταξύ των δύο λαών».
Για την Μονή της Χώρας και την μετατροπή της σε τζαμί ανέφερε ότι την ανοίξαμε στο κοινό μετά από απόφαση που είχε ληφθεί το 2020, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι να υπάρξει ένταξη στην Unesco, ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.