Αναφορά στις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας, έκανε ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού #metoo και τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση-κακοποίηση, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου που επέτρεψε στα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης να μιλήσουν.
«Τα φαινόμενα εξουσιαστικής βίας μας συγκλόνισαν όλους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Ήρθε η ώρα με τη δράση μας να δώσουμε συνέχεια στις καταγγελίες, ώστε να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κράτος δικαίου και την κοινωνία. Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι η πιο απεχθής εκδοχή αυτού του φαινομένου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομικό, είναι πιο σύνθετο», επισήμανε και πρόσθεσε: «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση. Στον δημόσιο διάλογο, που ευτυχώς άνοιξε, πρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τα θύματα να μιλήσουν και όπως είπε ο καλύτερος τρόπος είναι να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη. «Τώρα είναι η ώρα να σπάσει η σιωπή», κατέληξε.
Μητσοτάκης για κακοκαρία: Ενοχλητική η επικάλυψη αρμοδιοτήτων
Αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία «Μήδεια», ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ενοχλητική» την επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των αρμόδιων φορέων, σχετικά με τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προέκυψαν κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής. «Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο πώς θα αντιμετωπίζουμε στο μέλλον τα φαινόμενα αυτά. Υπάρχει η ενοχλητική επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Δέσμευσή μου και πριν την κακοκαιρία ήταν ότι αυτό πρέπει να επιλυθεί με έναν νόμο-πλαίσιο, ώστε να ξέρει ο καθένας πού αρχίζει και πού τελειώνει η ευθύνη του για να υπάρχει λογοδοσία. Θα διορθωθούμε και θα γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον».
Ο διάλογος Μητσοτάκη-Σακελλαροπούλου
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως πάντα θα συζητήσουμε όλα τα θέματα τα οποία αφορούν την επικαιρότητα στη μηνιαία μας συνάντηση. Να ξεκινήσουμε βέβαια με το ζήτημα της κακοκαιρίας ΜΗΔΕΙΑ, η οποία έπληξε με πάρα πολύ μεγάλη ένταση την Αττική. Θέλω να ξέρετε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την ηλεκτροδότηση το συντομότερο δυνατόν. Ξέρω ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, καταλαβαίνω απόλυτα τον θυμό και την ενόχληση των πολιτών και εμείς θα διορθωθούμε και θα γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον για να αντιμετωπίζουμε προληπτικά -αλλά και εκ των υστέρων- τέτοια φαινόμενα. Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και στις τελευταίες περιοχές οι οποίες είχαν πληγεί από την κακοκαιρία, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι ειδικά σε περιοχές στο Διόνυσο και στην Εκάλη, ουσιαστικά έπρεπε να χτίσουμε το δίκτυο της ηλεκτροδότησης από την αρχή -ήταν τόσο μεγάλη η ζημιά η οποία έγινε και τόσο πολλά τα δέντρα τα οποία έπεσαν. Σε κάθε περιοχή, πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο πώς αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα αυτά στο μέλλον. Είναι σαφές και γνωστό και σε σας, ότι υπάρχει μια ενοχλητική επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφόρων κρατικών φορέων. Η δέσμευση προσωπικά η δική μου -και πριν χτυπήσει η κακοκαιρία- ήταν ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί στα πλαίσια ενός νόμου-πλαίσιο γι΄ αυτό το οποίο αποκαλούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ώστε να ξέρει ο καθένας πού αρχίζει και πού τελειώνει η ευθύνη του, ώστε να μπορεί και να υπάρχει η ανάλογη λογοδοσία.
Θα ήθελα τώρα, να έρθω σε άλλο ένα θέμα το οποίο αφορά ιδιαίτερα την επικαιρότητα, ξεκινώντας με μια ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή. Πριν από ακριβώς 65 χρόνια, στις 19 Φεβρουαρίου 1956, ψήφισαν για πρώτη φορά γυναίκες στη χώρα μας. Σήμερα, 65 χρόνια μετά, η χώρα έχει την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο και τον τελευταίο μήνα έσπασε ένα πέπλο σιωπής με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις οι οποίες έχουν γίνει στα πλαίσια αυτού του φαινομένου που αποκαλούμε #MeToo. Φαινόμενα εξουσιαστικής βίας, πρωτίστως κατά γυναικών -αλλά και όχι μόνο- τα οποία πιστεύω ότι μας συγκλόνισαν όλους, μας ταρακούνησαν όλους. Κάποιοι άνθρωποι έσπασαν τη σιωπή με τη φωνή τους. Ήρθε η ώρα τώρα εμείς με τη δράση μας να δώσουμε συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες, έτσι ώστε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κράτος δικαίου από τη μία και στην κοινωνία δικαίου από την άλλη. Είστε όχι απλά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είστε γυναίκα, είστε επιφανής νομικός, είστε μάνα και ξέρω ότι έχετε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά, όπως και εγώ, ως Πρωθυπουργός, πολιτικός, πατέρας, έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, ειδικά για τα θέματα που αφορούν στη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων, που αποτελεί την πιο απεχθή εκδοχή αυτού του φαινομένου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομικό, έχουμε δυνατότητες να οπλίσουμε το νομικό μας οπλοστάσιο, αλλά είναι πολύ πιο ευρύ και πολύ πιο σύνθετο, και σίγουρα είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Ένα ζήτημα το οποίο δεν προσφέρεται καθόλου για κομματική αντιπαράθεση και στον δημόσιο διάλογο ο οποίος έχει ξεκινήσει και ευτυχώς έχει ανοίξει, θα πρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή πολιτική αλλά και κοινωνική συναίνεση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Όχι μόνο να γυρίσουμε στο παρελθόν, και να τιμωρήσει η δικαιοσύνη εκεί που αρμόζει περιπτώσεις τέτοιων περιστατικών, αλλά και κοιτώντας προς το μέλλον, να σιγουρευτούμε ότι έχουμε το σωστό πλαίσιο, ώστε να αποφύγουμε όσο το δυνατόν τέτοια φαινόμενα. Σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ανοίξει, προσβλέπω και στη δική σας στήριξη, αλλά και στη δική σας παρουσία μέσα από τον πολιτικό λόγο που ως πρώτη πολίτης της χώρας αρθρώνετε.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Στο θέμα της κακοκαιρίας που αναφερθήκατε νομίζω ότι αυτές οι απότομες μεταβολές του καιρού δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει κανείς ότι συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και πλέον πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι και συμφιλιωμένοι και με αυτά τα φαινόμενα. Ο κρατικός μηχανισμός είναι καλό να μπορεί να προλαμβάνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Θυμάμαι και από την πορεία μου σαν δικαστή, αυτή τη σύγκρουση και σύγχυση αρμοδιοτήτων με συνέπεια στην κρίσιμη στιγμή κανείς να μην θέλει να αναλάβει την ευθύνη. Είναι σημαντικό ειδικά αυτά τα θέματα να ξεκαθαρίσουν .
Δεν σας κρύβω κύριε Πρόεδρε τη μεγάλη ανησυχία και θλίψη μου για όσα ακούγονται και συμβαίνουν ,ιδίως στον καλλιτεχνικό χώρο και φανερώνουν ένα πρόβλημα οξύ το οποίο μάλλον προϋπήρχε εδώ και χρόνια και αναδεικνύεται τώρα με ένταση. Η κατάχρηση εξουσίας, η βία λεκτική και σωματική, είτε πρόκειται για το χώρο εργασίας, είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, είτε για τις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις ,δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Τη συνάντησή μου με τη Σοφία Μπεκατώρου την έκανα ακριβώς για να σταλεί το μήνυμα σε όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες που υφίστανται κακοποιητική συμπεριφορά ,ότι η Πολιτεία τους ενθαρρύνει να μιλήσουν χωρίς φόβο. Σιωπές ετών λύνονται επιτέλους τώρα και έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε στους ανθρώπους αυτούς, να προστατευθεί η αξιοπρέπειά τους και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Να αποκαταστήσουμε το κύρος προσώπων και θεσμών. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να γίνουν σεβαστές οι εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου, που διασφαλίζουν τα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων. Ας ελπίσουμε ότι στην πορεία τα πράγματα θα πάρουν τη σωστή διάσταση.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και εγώ πρέπει να σας πω ότι από μιας πλευράς χαίρομαι που κάποια άνθρωποι αισθάνθηκαν τώρα σε αυτή τη συγκυρία τη δυνατότητα και την άνεση επιτέλους να μιλήσουν. Πρώτη η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε αυτό το πέπλο της σιωπής. Εγώ αμέσως και δημόσια χαιρέτησα αυτήν της πρωτοβουλία και νομίζω ότι με τον τρόπο και τη συζήτηση την οποία κάνουμε δίνουμε θάρρος σε περισσότερους συμπολίτες μας να μιλήσουν. Να καταγγείλουν δημόσια ή στην δικαιοσύνη όπως οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος τέτοια περιστατικά που -και εσείς όπως είπατε- έρχονται από το βαθύ παρελθόν. Αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ενδεχομένως, να αισθάνονται ασφάλεια ότι θα αντιμετωπιστούν αυτά τα περιστατικά με τη δέουσα προσοχή και σημασία που πρέπει να τους αποδώσουμε. Ας δούμε λοιπόν σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, μια ευκαιρία ως κοινωνία να κάνουμε ένα βήμα μπρος για να αποδοθεί η δικαιοσύνη για όσα έγιναν και για να προστατεύσουμε τα μελλοντικά πιθανά θύματα από τέτοια περιστατικά στο μέλλον. Γιατί όποιος σκέφτεται σήμερα να ασκήσει οποιαδήποτε μορφής εξουσιαστική βία, πιστεύω ότι θα το σκεφτεί δύο και τρεις φορές. Θα γνωρίζει ότι η πιθανότητα δημόσιας έκθεσης και κατά συνέπεια τιμωρίας, εφόσον αυτό κρίνει η δικαιοσύνη ότι πρέπει να συμβεί, θα είναι πολύ πιο πιθανό να έχει αυτή την κατάληξη από ότι θα είχε πριν από κάποια χρόνια.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Είναι συμπεριφορές που αποδοκιμάζονται σε κάθε εποχή. Υπάρχουν όμως και ορισμένες που σε προηγούμενες εποχές μπορεί να θεωρούντο συμβατές με τις τότε κοινωνικές αντιλήψεις. Σήμερα όμως τα πράγματα εξελίσσονται και η κοινωνία έχει ωριμάσει αρκετά και για αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Να λειτουργούν οι θεσμοί σωστά να ερευνώνται τα ζητήματα. Το κράτος δικαίου να λειτουργεί προστατεύοντας όλους τους εμπλεκομένους γιατί ο καθένας μπορεί να έχει κάποια δικαιώματα από την πλευρά του.