Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προχώρησε στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών εξήγησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση τον βασάνισε αλλά πρόεχει το κοινό καλό, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης.
«Η ηλικιακή κατηγορία άνω των 60 ετών έρχεται πρώτη σε περιστατικά covid αλλά τελευταία στον εμβολιασμό» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε ότι προτιμά να φανεί πρόσκαιρα αυστηρός αλλά γρήγορα να αναδειχθεί υγειονομικά σωστός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό Υγείας και την αρμόδια επιτροπή να εξετάσει τη δυνατότητα να ανοίξει η τρίτη δόση σε συντομότερο διάστημα απ΄αυτό των 6 μηνών.
Σε σχέση με τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον, γνωρίζουμε όμως ότι όσο περισσότεροι προστατευμένοι είμαστε, τόσο καλύτερα» σημείωσε.
Αναφερόμενος στο ρυθμό εμβολιασμού τόνισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες, κλείστηκαν σχεδόν 2 εκατ. ραντεβού ενώ από τότε που ανακοινώθηκε το μέτρο, έχουν κλειστεί 20.000 ραντεβού. Σχεδόν 10 φορές πάνω από το συνηθισμένο.
«Όμως από τους 570.000 άνω των 60, μόλις 50.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν. Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα.Φτάσαμε σε αυτό το βήμα γιατί εξαντλήσαμε τα άλλα ενδιάμεσα στάδια» υπογράμμισε.
Για το πρόστιμο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι είναι πολύ μικρότερο από αυτά που ισχύουν σε άλλες χώρες. «Είναι ένα σοβαρό αντικίνητρο προς την πορεία για την αρρώστια και τον πόνο» είπε ο πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε επίσης ότι «πρώτη η χώρα μας άνοιξε την τρίτη, αναμνηστική δόση σε όλους. Ζητώ, μάλιστα, να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε την τρίτη δόση και στους τέσσερις μήνες. Δεν είμαι ειδικός, αλλά γνωρίζω ότι η ανοσία φθίνει σταδιακά, όχι από τη μία στιγμή στην άλλη».
Αναγνώριση δυνατότητας τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο νομοσχέδιο και στις ρυθμίσεις που εισαγάγει αναφορικά με τον HIV, υπογραμμίζοντας τρία βασικά σημεία:
- Το νομοσχέδιο εισάγει την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες
- Καθιέρωση δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων για τον HIV
- Αναγνώριση δυνατότητας τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον αυτοί λαμβάνουν κανονικά τη θεραπείας τους.
- Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε στην πράξη την σημερινή παγκόσμια ημέρα AIDS.
Δεν εξετάζουμε επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του ψηφιακού συνεδρίου Reuters NEXT, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:
«Εντός του πρώτου 24ώρου από την ανακοίνωση του μέτρου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών, καταγράψαμε σημαντική αύξηση στα ραντεβού που κλείνονται για την α’ δόση του εμβολιασμού. Είμαι σίγουρος πως ακολουθούμε μία αποτελεσματική πολιτική».
Ανήμερα της ψήφισης του συγκεκριμένου μέτρου από την Ελληνική Βουλή – αναλογική απάντηση το χαρακτήρισε σε σχέση με τις καθυστερήσεις στο ρυθμό εμβολιασμού – ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως η κυβέρνηση είχε προηγουμένως εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο πειθούς, συμπληρώνοντας δε, πως οι ηλικιωμένοι ανεμβολίαστοι αποτελούν το 90% όσων καταλαμβάνουν κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο, ύψους 100 ευρώ λογικό, τονίζοντας πως αυτό θα βεβαιώνεται από τις φορολογικές αρχές. «Πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό εμβολιασμού τόσο για την α δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα σε επίπεδο Ε.Ε. που επέτρεψε την πρόσβαση του συνόλου του πληθυσμού στην τρίτη δόση του εμβολίου.
Ερωτηθείς, σχετικώς, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «αυτήν την ώρα δεν υπάρχει σχεδιασμός στην κυβέρνηση για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας και σε άλλες ηλικιακές ομάδες», τονίζοντας ότι προς ώρας εστιάζουμε στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς αυτή είναι, που ασκεί μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και δυσκολεύει τη νοσηλεία συμπολιτών μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας εκτός της νόσου Covid – 19.
Όπως έχει προαναγγελθεί, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις χθεσινές του εξαγγελίες, σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών.
Η σχετική τροπολογία, την οποία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, κατατέθηκε στη Βουλή.
Όπως ορίζεται στην τροπολογία, στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.
Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για τον μήνα αυτό, το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στο ήμισυ, δηλαδή στα 50 ευρώ.
Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.
Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022,για την παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
https://www.cnn.gr/