• Αναζήτηση

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για “εκκλησία” των Εθνών Θεσσαλονίκη: Βρισκόμαστε μπροστά σε μια οργάνωση και όχι σε μια εκκλησία

Σε κεντρικές πλατείες και κλειστούς χώρους, πάντα με μετάφραση, τα πρωινά για κηρύγματα στο κοινό τους. Τα απογεύματα για… θεραπείες, ακόμα και ασθενών με κατάγματα και τις νύχτες για τελετές που βαφτίζονται εξορκισμοί και προβάλλονται ακόμα και σε γιγαντοοθόνες.

Χωρίς άδεια από τους αρμόδιους φορείς και χωρίς την έγκριση της επίσημης εκκλησίας.

Τα μέλη της αίρεσης υποστηρίζουν ότι έχουν το χάρισμα. Ο επικεφαλής τους, που μιλάει στο LIVE NEWS και δραστηριοποιείται εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια στη Θεσσαλονίκη κι άλλες περιοχές, υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για απάτη και παραπλάνηση.

Επιμένει ότι οι άνθρωποι που τον ακολουθούν δεν πληρώνουν ούτε ευρώ. Φανερά τουλάχιστον. Γιατί στο site υπάρχει ειδικός σύνδεσμος για τις δωρεές μέσα στον οποίο εκείνοι που μπαίνουν καλούνται να καταλάβουν ότι… η σχέση, είναι δούνε και λαβείν.

«Θα πρέπει να βλέπουμε το δίδειν σαν μία απαραίτητη προϋπόθεση για την σχέση μας με τον Θεό, όπως ακριβώς βλέπουμε το λαμβάνειν σαν μία απαραίτητη προϋπόθεση για την σχέση αυτή. Ο Λόγος του Θεού στο Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο 6:38 λέει ότι το δίδειν είναι η αρχή του λαμβάνειν. Αν δίνετε με την καρδιά σας, σπέρνετε σπόρους που θα πολλαπλασιαστούν και θα επιστρέψουν πίσω σε εσάς», λέει ο επικεφαλής.

Το… δίδειν λοιπόν είναι απαραίτητο. Με τα χρήματα που συγκεντρώνονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, να είναι άγνωστο που καταλήγουν.

«Δεν το κάνουμε υποχρεωτικό για κανέναν να δώσει χρήματα. Οποιαδήποτε δωρεά γίνεται ανεξάρτητα από τον καθένα ξεχωριστά», προσθέτει.

Ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Εκκλησίας των Εθνών» λέει ότι τα άτομα που τους ακολουθούν πολλαπλασιάζονται και κυρίως πρόκειται για νέους.

«Ο σκοπός είναι να κηρυχθεί το ευαγγέλιο σε όλη την κτήση».

Αντιδράσεις

Οι τελευταίες εικόνες στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσαν αίσθηση και αντιδράσεις. Ο δήμος χαρακτήρισε τη συγκέντρωση παράνομη και ξεκαθάρισε ότι ζητήθηκε άδεια μετά για τη διεξαγωγή της.

Οι τελετές σε δημόσιους χώρους βοηθούν, όπως φαίνεται, στη συγκέντρωση ακόμα και ατόμων που τυχαίνει να περνούν από το σημείο, τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα, με τις συζητήσεις που ακολουθούν να προκαλούν όπως φαίνεται μόνο ικανοποίηση στα άτομα που ηγούνται.

Κύκλοι της Ορθόδοξης εκκλησίας, αναφέρουν ότι η αυτοαποκαλούμενη Εκκλησία των Εθνών, αποτελεί παρακλάδι μιας αίρεσης με έδρα το Λάγος της Νιγηρίας.

Από τον Αφρικανό προφήτη Τζόσουσ, στον… Έλληνα Χάρι, ή κατά κόσμον Χαράλαμπο Τσακωνίδη, η αίρεση εμπορεύεται ψυχική γαλήνη, υλική ευημερία και αγιασμένο νερό, με όχημα το υποτιθέμενο θαυματουργό άγγιγμα των ηγετών της.

«Έρχονται από όλες τις ηλικίες, ο καθένας για τον λόγο του».

Οι εικόνες προκαλούν αντιδράσεις που συνεχίζονται, καθώς η αίρεση δηλώνει έτοιμη και αποφασισμένη να πραγματοποιήσει 4 ανάλογες τελετές και τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Εισαγγελική έρευνα

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τους εξορκισμούς στην πλατεία Αριστοτέλους.

Η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Κυριακή Κλιάμπα, ανέθεσε την έρευνα στην Κρατική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, για να εξακριβωθεί αν τελέστηκε διατάραξη κοινής ησυχίας, αλλά και το αν υπήρξε παράβαση του ειδικού νόμου περί προσηλυτισμού. Στο πρώτο στάδιο θα κληθεί να καταθέσει ο αρμόδιος του δήμου Θεσσαλονίκης που έδωσε άδεια για την εκδήλωση, θα προσκομιστούν τα καταστατικά της συγκεκριμένης εκκλησίας, η άδεια για συνάθροιση κ.α.

Από την αστυνομία σχηματίστηκε δικογραφία αυτεπάγγελτα και ενημερώθηκε η Εισαγγελία για τα περαιτέρω.

Αποκλειστικός σκοπός η ιδιοτέλεια της αίρεσης

Μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Μεσσηνίας, έκανε λόγο για μια αποκρυφιστική σέχτα.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια οργάνωση και όχι σε μια εκκλησία, σε ένα παρακλάδι μιας παγκόσμιας ίσως αποκρυφιστικής σέχτας που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη θρησκευτικότητα των ανθρώπων δημιουργώντας θύματα, ανθρώπους που εξαιτίας της κρίσεως βρίσκονται σε ένα ψυχολογικό κενό, με σκοπό την ιδιοτέλεια».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας: «σκοπός είναι να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι διαχειρίζονται το θείο και βεβαίως να πάρουν χρήματα καλυπτόμενα κάτω από την έννοια της δωρεάς».

 

Ροή Ειδήσεων