Τα δύο πιο σύντομα πλέον ανέκδοτα στην πολιτική είναι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς και ότι η Αριστερά είναι κάθε λέξη του Συντάγματος. Γιατίτελικά έχει παραβιάσει κάθε λέξη του Συντάγματος»,ανέφερε σκωπτικά ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, ανταπαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί αντισυνταγματικών και «χουντικών» ρυθμίσεων.
«Περίσσεψαν οι λόγοι σας για προστασία του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι, λες και δυο μέρες τώρα συζητάμε την κατάργηση του άρθρου 11 του Συντάγματος. Πύρινοι λόγοι για την κατάλυση δήθεν των δημοκρατικών ελευθεριών, για την ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών. Και τα λέτε, ποιοι; Εσείς, που δεν διστάσατε να ρίξετε χημικά και δακρυγόνα σε ένα εκατομμύριο κόσμο, σε μεγάλης ηλικίας ανθρώπους και παιδιά, όταν θέλησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη Μακεδονία. Αυτό πάει πολύ. Συνεχίστε αυτόν τον κατήφορο», τόνισε.
Όπως είπε ο Μίλτος Χρυσομάλλης, απευθυνόμενος στον Υπουργό, το νομοσχέδιο έπρεπε να είχε ψηφιστεί από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμώντας παράλληλα ότι αν υπήρχαναυτές οι νομοθετικές προβλέψειςπριν κάποια χρόνιαίσως να μην υπήρχαν οι νεκροί της Marfin. «Σας ακούμε να μιλάτε με πάθος για το δικαίωμα όλων να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, οπουδήποτε το επιθυμούν, με τους δικούς τους όρους, άσχετα από τα δικαιώματα των υπολοίπων που καταπατούνται. Δεν σας ακούμε να έχετε να πείτε κάτι για τις εκκλήσεις των μικρομεσαίων εμπόρων του κέντρου, που αν γλυτώσουν από το σπάσιμο και τη λεηλασία τα μαγαζιά τους, κάθε φορά που ξεκινά μια πορεία, είναι σίγουρο ότι δεν θα βρουν ούτε έναν πελάτη μέσα! Δεν σας είδαμε να αντιλαμβάνεστε την ταλαιπωρία των εργαζομένων που προσπαθούν να φτάσουν στις δουλειές τους.Εμείς δεν διαβάζουμε επιλεκτικά το Σύνταγμα ούτε το υπερασπιζόμαστε α λα καρτ. Υπερασπιζόμαστε και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι των Ελλήνων αλλά και το δικαίωμα κάθε συμπολίτη μας να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας».
Όλες οι δυτικές δημοκρατίες του πλανήτη, ανεξάρτητα πολιτικού προσανατολισμού, έχουν ρυθμίσει νομοθετικά τις διαδηλώσεις, ενώ χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία, ορίζουν ζώνες γύρω από το Κοινοβούλιο και το Συνταγματικό Δικαστήριο όπου τις ώρες λειτουργίας τους απαγορεύονται οι διαδηλώσεις. «Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παύει η ασυδοσία να είναι δικαίωμα, τελειώνει αυτή η τραυματική για τη Δημοκρατία μας ιστορία με τους μπαχαλάκηδες, με τα «δικά σας παιδιά», όπως τα έχετε πει και εσείς, τα οποία δεν διστάζουν να καταστρέψουν περιουσίες, να απειλήσουν ζωές, να διαλύσουν ειρηνικές συγκεντρώσεις και να προκαλέσουν χάος στο κέντρο της πρωτεύουσας,τελειώνουν οι αντισυγκεντρώσεις, που ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχουν πέρα από την πρόκληση επεισοδίων».
«Καταλαβαίνω ότι δεν σας αρέσει που διασφαλίζεται το δημοκρατικό δικαίωμα όλων να συναθροίζονται και να διαμαρτύρονται ειρηνικά, χωρίς να καταπατώνται τα δικαιώματα των υπολοίπων συμπολιτών μας, φάνηκε άλλωστε και από την έλλειψη επιχειρημάτων σας. Θρέψατε για μεγάλο διάστημα το κίνημα της καταστροφικής αγανάκτησης και τώραδυσκολεύεστε να το αποχωριστείτε. Σε αυτό ποντάρετε εξάλλου, ότι θα υπάρξει φτωχοποίηση, ότι θα μεγαλώσει ξανά η αγανάκτηση. Δυστυχώς για εσάς αυτή η Κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει λύσεις, έχει σχέδιο και μην περιμένετε τίποτα από αυτά. Θα σας συμβούλευα αντίθετα να αλλάξετετην αντιπολιτευτική σας τακτική, είναι καλό για τη δημοκρατία να υπάρχει μια σοβαρή Αντιπολίτευση. Ίσως θα μπορούσατε να κάνετε την αρχή με αυτό το νομοσχέδιο και να το υπερψηφίσετε. Αλλά και πάλι θα κριθείτε για τη στάση σας» κατέληξε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.