Τις τελευταίες ημέρες συζητείται για πρώτη φορά και με μεγάλη καθυστέρηση η χρηματοδότηση έργων και δράσεων στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου. Ως γνωστό, ο Ταϋγετος θεωρείτε και είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με μια μοναδική πανίδα και χλωρίδα, με εκατοντάδες ενδημικά φυτά, τα περισσότερα από αποιοδηποτε άλλο βουνό της Ευρώπης τουλάχιστον. Συμπεριλαμβάνοντας βεβαίως τα ιστορικά μνημεία και τον ισχυρό σύνδεσμο ανάμεσα σε αρχαία Σπάρτη και Μεσσήνη. Ποια λοιπόν να πρώτοαναδείξει κανείς σήμερα και πώς.
Επιτέλους όμως, έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο, ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 25 εκ ευρώ, ανάμεσα σε δύο ιστορικούς δήμους και διαδρομές, που μπορεί πραγματικά να αναδείξει και να φέρει στην επιφάνεια τα τεράστια πολιτιστικά και περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα του Ταϋγέτου.
Στόχος μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του ορεινού όγκου ως μια ενιαία περιβαλλοντική ενότητα με οικολογικές και φιλικές προς το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον δράσεις, ανταποδοτικού και μόνο χαρακτήρα. Δηλαδή οικολογική βιώσιμη ανάπτυξη. Κρατώντας κάτι και για αυτούς που έρχονται, αυτόν τον πλούτο που απλόχερα μας δίνει μέχρι σήμερα.
Πάνω από όλα και περισσότερο από ποτέ το πρόγραμμα πρέπει να στοχεύει στην επιστροφή του πληθυσμού, στα διάσπαρτα γραφικά χωριά του. Αλαγονία και Νέδουσα, Αρτεμισία και Πηγές, Λαδάς και Καρβέλι. Ονομασίες ποιητικές και χαρακτηριστικές της φυσιογνωμίας του τόπου. Επιστροφή λοιπόν στις ρίζες πού μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει, με όλα αυτά τα κακά που μας βρήκαν. Φωτιές, πλημμύρες, και οικονομική κρίση. Έτσι ο τόπος απαξιώθηκε παντελώς, έχασε την αίγλη και το χαρακτήρα του.
Είναι συνεπώς σήμερα αδιαμφισβήτητη επιτακτική ανάγκη, να επισκευαστεί το ξυλοπριστήριο, να λειτουργήσει το αγροκήπιο και το σποροπαραγωγικό κέντρο πατάτας ως μονάδα αποθήκευσης και τυποποίησης των φημισμένων αγροτικών προϊόντων Ταϋγέτου. Το Τουριστικό κατάλυμα και οι κατασκηνώσεις με σύγχρονες και φιλοπεριβαλλοντικές δομές.
Να γίνουν λειτουργικά όλα τα δημόσια και δημοτικά παλαιά κτήρια και κυρίως τα σχολεία, ώστε να προσφέρουν φιλοξενία και γνώση για τον ορεινό πλούτο.
Η κλιματική αλλαγή μας οδηγεί αναγκαστικά σε ένα ασφαλές καταφύγιο στο μέλλον για φιλοξενία και κυρίως επιβίωση. Αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τον Ταΰγετο.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν κινηθούμε όλοι οι θεσμικοί φορείς στοχευμένα και ενωμένοι, θα καταφέρουμε πολλά. Αλλά τα πιο πολλά θα τα επιτύχουμε αν οι κάτοικοι και οι φίλου του Ταϋγέτου θα είναι αυτοί πού θα επενδύσουν και θα διαφυλάξουν όλα αυτά.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος είναι Δημοτικός σύμβουλος με την Ανεξάρτητη Συμμαχία πολιτών
Γεωλόγος – Γεωτεχνικός Περιβάλλοντος M.Sc., Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Πελ. & Δ. Ελλάδος και
Πρόεδρος ΑΣ Καλαμάτας