To Μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα στη Μεσσηνία είναι ένας εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος με όλα τα σύγχρονα μέσα για την επίσκεψή του.
Ο λόφος του ανακτόρου είναι προσβάσιμος από το χωριό Κορυφάσιο Μεσσηνίας, τη Χώρα Μεσσηνίας και την Πύλο και συγκεντρώνει πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών που συρρέουν στην περιοχή.
Στη Μεσσηνία το καλύτερα σωζόμενο Μυκηναϊκό ανάκτορο
Πρόκειται για το καλύτερα σωζόμενο Μυκηναϊκό ανάκτορο.
Είναι ένα συγκρότημα από διάφορα κτίρια, με ένα σύνολο 105 ισογείων διαμερισμάτων ή άλλων χώρων. Αποτελείται από τέσσερα κύρια κτίρια (νοτιοδυτικό, κεντρικό, βορειοανατολικό, αποθήκη οίνου), καθώς και ορισμένα μικρότερα κτίσματα.
Τα σημαντικότερα διαμερίσματά του είναι η μεγάλη ορθογώνια αίθουσα του θρόνου με την κυκλική εστία, το λουτρό με τον πήλινο λουτήρα και οι αποθήκες με τα πολυάριθμα αποθηκευτικά αγγεία.
Το ανάκτορο στη Μεσσηνία ήταν διώροφο και διακοσμημένο με πολύχρωμες τοιχογραφίες. Από τη μελέτη των κειμένων των 1.100 και πλέον πινακίδων της Γραμμικής Β που βρέθηκαν στο συγκρότημα του Ανακτόρου επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής γραφής Β’ από τον Michael Ventris και προέκυψαν άφθονα στοιχεία για την έντονη βιοτεχνική και εμπορική δραστηριότητα που είχε αναπτυχθεί με κέντρο το ανάκτορο.
Ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Μεσσηνίας
Η σπουδαιότητα και η πολιτιστική αξία του αρχαιολογικού χώρου σε παγκόσμιο επίπεδο κατέστησε αναγκαία την ενίσχυση της προστασίας, της προβολής και της ανάδειξής του.
Τα παλαιό φθαρμένο στέγαστρο αντικαταστάθηκε με νέο σύγχρονων προδιαγραφών κέλυφος προστασίας. Κατασκευασμένο από δομικό χάλυβα, με τη γεωμετρία τόξου κύκλου και φερόμενο από 16 μόνο υποστυλώματα διαμοιρασμένα στις δύο μακρές πλευρές του, προστατεύει ενιαία το κεντρικό ανακτορικό μνημείο σε έκταση 3.185 τ.μ. Αναρτώμενοι μεταλλικοί διάδρομοι διαμορφώνουν το δίκτυο περιήγησης των επισκεπτών πάνω από το μνημείο ενώ ειδικός ανελκυστήρας εξυπηρετεί την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία.
Η ακμή του καλύπτει την περίοδο από το 1300 π.Χ. έως το 1200 π.Χ. περίπου. Καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά στα τέλη του 13ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 12ου αιώνα π.Χ.
Στα 1939, ο Κ. Κουρουνιώτης επισήμανε το Ανάκτορο που την έρευνά του ολοκλήρωσε ο Carl Blegen από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati των ΗΠΑ. Με την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι ανασκαφές διεκόπησαν. Επαναλήφθηκαν το 1952 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Ωράριο λειτουργίας: Χειμερινό: Από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 08:30 π.μ. έως 15:30 / Την Τρίτη ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός
Θερινό: Από 18-5-2020 έως 31-10-2020 / 08:00-20:00 / Την Τρίτη ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός
Πηγή: iefimerida.gr