Σύσκεψη με τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας πραγματοποίησε χθες ο βουλευτής και μέλος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς. Στη συζήτηση κυριάρχησαν οι ανησυχίες, οι αγωνίες και οι προβληματισμοί των επιχειρήσεων του νομού μας, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας.
Ο κ. Μαντάς κατά την τοποθέτησή του, είχε την ευκαιρία να αναλύσει διεξοδικά τις παρεμβάσεις προς όφελος της επιχειρηματικότητας που υλοποιεί η Κυβέρνηση στο πλαίσιο εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος, κυρίως όσον αφορά στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης είχε τη δυνατότητα να αναφερθεί και στις έκτακτες νομοθετικές παρεμβάσεις λόγω της υγειονομικής κρίσης, οι οποίες έχουν ως βασικό στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την προστασία των θέσεων εργασίας.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Μαντάς, «η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας ξετύλιξε με νομοθετικές πρωτοβουλίες μια φιλο- επιχειρηματική πολιτική, όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που έπνιγαν τα τελευταία χρόνια την επιχειρηματική κοινότητα. Γιατί για εμάς αποτελεί πεποίθηση ότι η ανάπτυξη έρχεται μέσα από τη μείωση των φόρων. Η αναγνώριση αυτού του έργου από την κοινωνία, τους εταίρους, τους επενδυτές και τις αγορές είναι πιο έκδηλη από ποτέ. Και αποτυπώνεται στις αξιολογήσεις, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού, τους
δείκτες οικονομικού κλίματος – ανταγωνιστικότητας και προστασίας των θέσεων εργασίας».
Στο πλαίσιο της συζήτησης ανταλλάχθηκαν επιπλέον απόψεις για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί, καθώς και για τις δυνατότητες βελτίωσής τους, ιδιαίτερα στον τομέα των χορηγήσεων και των εργαλείων ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Πεδίο ευρείας συζήτησης αποτέλεσε και ο νέος πτωχευτικός κώδικας που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ενώ συμφωνήθηκε σε δεύτερο χρόνο και αφού μελετηθεί λεπτομερώς και στο σύνολό του από τα μέλη του Δ.Σ., να υπάρξει εκ νέου συνάντηση με στόχο να καταγραφούν παρατηρήσεις, προτάσεις βελτίωσης και τεκμηριωμένες απόψεις, για να συμπεριληφθούν στην εφαρμογή του νόμου από το 2021 και μετά.
Κλείνοντας ο κ. Μαντάς κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με δεδομένο ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της πραγματικής οικονομίας θα έχει ένα σημαντικό μερίδιο στο συνολικό πακέτο στήριξης. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόταση για δημιουργία, στελέχωση και ψηφιακή λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρηματιών, ενός πολύ φιλόδοξου, σύγχρονου και στοχευμένου σχεδίου το οποίο θα μπορούσε να είναι μια ρεαλιστική διεκδίκηση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.