Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, με κάθε επισημότητα τιμά και φέτος την Επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821, «…όταν οι Μανιάτες οπλαρχηγοί ύψωσαν τη λευκή σημαία με τον γαλάζιο σταυρό κι έδωσαν όρκο για ΝΙΚΗ Η΄ΘΑΝΑΤΟ, ανάβοντας τη φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης».
Ο Δήμος, μάλιστα, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα συνδυαστικό πρόγραμμα ποικίλων εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν στόχο, «…να αναδείξουν την τεράστια συνεισφορά της Μάνης στη συγκρότηση εθνικής συνείδησης και την καθοριστική συμβολή των Μανιατών στον νικηφόρο Αγώνα για τη δημιουργία ελεύθερου Κράτους».
- Αρεόπολη
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής 13 Μαρτίου, από την πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη, με τον 3ο Αγώνα Κήρυξης Ελληνικής Επανάστασης.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης Πέτρου Μαυρομιχάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Σώστη.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πολυμεσικού ψηφιακού εκθέματος «Το ταξίδι ενός Έθνους» στο Παλιό Δημαρχείο στην Αρεόπολη.
«Πρόκειται για μια υπέροχη εμπειρία θέασης, η οποία ζωντανεύει τον ιστορικό πίνακα του ζωγράφου Peter fon Hess, όπου ο Πετρόμπεης σηκώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Μάνη».
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, Πέτρος Ανδρεάκος, στον χαιρετισμό του, «…το πολυμεσικό ψηφιακό έκθεμα του Δήμου Ανατολικής Μάνης δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος Μοριάς 21 και είναι το αποτέλεσμα της αγαστής συνεργασίας του Δήμου μας με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου και την ΤΕΜΕΣ Α.Ε».
Συνέχισε, αναφέροντας ότι με τα εγκαίνια του ψηφιακού εκθέματος «ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του οράματός μας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ιστορικού μουσείου στο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου Αρεόπολης. Η αρχή έγινε πέρυσι, χρονιά ορόσημο για όλους τους Έλληνες καθώς είχαμε την Επέτειο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα, οπότε και προχωρήσαμε στην τοποθέτηση της αναπαράστασης της ορκωμοσίας των Μανιατών, στην πρόσοψη του κτιρίου».
«Αντώνης Τρίτσης»
Με αυτό το πνεύμα ο Δήμος Ανατολικής Μάνης έχει υποβάλει στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών, τεκμηριωμένη πρόταση έργου για τη δημιουργία Διαδραστικής Ψηφιακής Μόνιμης Έκθεσης Μανιάτικης Ιστορίας με προϋπολογισμό 550.000 €.
Η δράση αφορά στη δημιουργία μιας ακόμα ψηφιακής επισκέψιμης έκθεσης αναφορικά με τη μανιάτικη ιστορία, η οποία θα στεγαστεί στον ίδιο χώρο, εμπλουτίζοντας το μουσείο..
Ημερίδα Ιστορίας
Μία ώρα αργότερα στην αίθουσα του Κλειστού Γυμναστηρίου Αρεόπολης διεξήχθη ημερίδα Ιστορίας με θέμα τη συμβολή της Μάνης στην Επανάσταση του 1821.
Ομιλητές ήταν ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Μπεζαντάκος, ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελ/νήσου Θανάσης Χρήστου και ο εκδότης και δημοτικός σύμβουλος Ανατολικής Μάνης Γεώργιος Δημακόγιαννης.
Συντονίστρια της ημερίδας ήταν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης Γεωργία Λυροφώνη.
- Γύθειο
Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων στο Γύθειο, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση κι ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, απόδοση τιμών και αναπαράσταση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων από μαθητές.
Στη συνέχεια στην Πλατεία του Δημαρχιακού Μεγάρου μαθητές από τα σχολεία της πόλης χόρεψαν δημοτικούς παραδοσιακούς χορούς.
Έπειτα ο σεβασμιότατος Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομος Γ’ με τον Δήμαρχο και συνοδεία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γεωργίας Λυροφώνη, των Αντιδημάρχων Γεωργίου Καπασούρη – Σεψάκου, Ελένης Δρακουλάκου και του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χαρίλαου Τζανετάκου, επισκέφθηκαν το Κ/Φ «ΝΑΥΜΑΧΟΣ» του Πολεμικού μας Ναυτικού που κατέπλευσε στο Γύθειο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου της 17ης Μαρτίου.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πλωτάρχη (Π.Ν.) Γ. Ρόκα για την τιμητική τους παρουσία και του προσέφερε μια αναμνηστική πλακέτα των εκδηλώσεων, ενώ ο Πλωτάρχης ανταπέδωσε προσφέροντας πλακέτα με τον θυρεό του πλοίου.