Στην περιοχή της Τριφυλίας, η καλλιέργεια υποτροπικών φυτών, όπως αβοκάντο και μάνγκο, γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη, χάρη στις προσπάθειες του ΕΛΓΟ Δήμητρα και της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, με την πολύτιμη συνδρομή του Αντώνη Παρασκευόπουλου. Μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής που ξεκίνησε ως απάντηση στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης νερού, καθώς τα υποτροπικά φυτά αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν απαιτούν πολύ νερό.
Ο κ. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» και τον δημοσιογράφο Κώστα Γαζούλη δήλωσε πως η προσπάθεια αυτή αξιολογείται θετικά, καθώς οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των καλλιεργειών. «Η πορεία των τροπικών στην περιοχή παρουσιάζει ενδιαφέρον, διότι οι εδαφολογικές συνθήκες και η αυξημένη υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των καλλιεργειών», σημείωσε. Επιπλέον, όπως είπε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η τοπική ΔΑΟΚ έχουν υποστηρίξει ένθερμα αυτήν την προσπάθεια, με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα να γίνονται ήδη ορατά. Και όπως επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος φαίνεται ότι τα υποτροπικά φυτά, όπως το μάνγκο και το αβοκάντο θα είναι δύο νέες καλλιέργειες για την περιοχή.
Ο Ευθύμιος Κατσικάρώνης, γεωπόνος και παραγωγός, συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα με 22 στρέμματα όπου καλλιεργεί υποτροπικά φυτά. «Πήραμε το ρίσκο να κάνουμε μια καλλιέργεια υποτροπικών φυτών, κυρίως αβοκάντο, που φαίνεται ότι ευδοκιμεί πάρα πολύ καλά στην περιοχή μας», ανέφερε.
Ο κ. Κατσικάρης σημείωσε επίσης ότι έχει δοκιμάσει και άλλα υποτροπικά φυτά σε πειραματικό στάδιο και ότι οι πρώτοι καρποί δείχνουν υποσχόμενα αποτελέσματα. «Αυτά είναι τα πρώτα δείγματα, μικρά σε μέγεθος, αλλά δείχνουν ότι κάτι καλό γίνεται», ανέφερε.
Συνολικά, η περιοχή της Τριφυλίας εμφανίζεται ως ένας νέος δυναμικός κόμβος για την καλλιέργεια υποτροπικών φυτών στην Ελλάδα, προσφέροντας μια βιώσιμη λύση στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της έλλειψης νερού.
Ρεπορτάζ: Κώστας Γαζούλης