«Κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα περίμενα από εσάς μία πιο γενναία στάση, θα περίμενα να είχατε το θάρρος να ψηφίσετε το σχέδιο νόμου ως μία έμμεση συγγνώμη, ως ένα mea culpa για τη καταστροφή στο Μάτι και στη Μάνδρα» τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης, κατά την τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιάρθρωσή της Πολιτικής Προστασίας. «Αντίθετα», συνέχισε, «μας κάνετε και κριτική ότι –δήθεν – παρακάμπτει την αυτοδιοίκηση και δημιουργεί ένα ακόμα πιο πολύπλοκο σύστημα, λες και το προηγούμενο σύστημα λειτούργησε. Θα περίμενα μια πιο γενναία στάση από εσάς. Αλλά, όπως κριθήκατε σαν Κυβέρνηση, θα κριθείτε και για τη στάση σας ως Αντιπολίτευση!».
Όπως παρατήρησε «η χώρα, η ελληνική κοινωνία, δεν αντέχει άλλο Μάτι, δεν αντέχει άλλη Μάνδρα, δεν αντέχει άλλες απώλειες συμπολιτών μας από φυσικές καταστροφές. Είναι απώλειες που δεν οφείλονται τόσο στην ένταση της καταστροφής, αλλά στην αδυναμία της πολιτείας να προσφέρει επαρκή πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση, πραγματικό συντονισμό των δυνάμεων αντιμετώπισης και άρα, ουσιαστική προστασία στους συμπολίτες μας. Αυτά είναι τα δεδομένα που πρέπει να βελτιώσουμε, γιατί μέχρι στιγμής έχουμε αποτύχει».
Αυτήν την έλλειψη συντονισμού και διαχείρισης καλύπτει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δημιουργώντας μία κάθετη δομή στο σύνολο της χώρας, με σαφείς αρμοδιότητες και ευθύνες για όλους τους εμπλεκόμενους. «Δεν διεκδικούμε δάφνες πρωτοτυπίας, δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα, ούτε βέβαια είμαστε αλάνθαστοι. Πράττουμε όμως, το αυτονόητο, νομοθετώντας τη βάση λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας στον τόπο μας, με κοινή λογική, βασισμένοι πάνω στη διεθνή γνώση και την πικρή εμπειρία μας από τις αστοχίες του παρελθόντος. Η πρόταση της Κυβέρνησης σαφώς και θα δοκιμαστεί στην πράξη. Και εδώ είμαστε, αν υπάρχουν ατέλειες, θα βελτιωθούν».
Ο Μίλτος Χρυσομάλλης επισήμανε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνει παράλληλα και όλα εκείνα τα εργαλεία στην πολιτική προστασία που απαιτούνται για τη σωστή πρόληψη ενόψει καταστροφών. Θεσμοθετείται η υποχρεωτική σύνταξη ειδικών σχεδίων από δήμους και περιφέρειες, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες γεωγραφικές, μορφολογικές και δημογραφικές απαιτήσεις της κάθε περιοχής και προβλέπεται η δυνατότητα κήρυξης μιας περιοχή σε ειδική κινητοποίηση προληπτικά ενόψει απειλής. Δίνεται η δυνατότητα άμεσων εγκρίσεων για έργα πρόληψης και βέβαια ενισχύεται το πολύ σημαντικό σύστημα εθελοντών.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι πλέον η δυνατότητα λογοδοσίας και απόδοσης ευθύνης, μέσα από το νέο κάθετο σύστημα οργάνωσης που δημιουργεί το νέο σχέδιο. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί το “κρυφτούλι” πίσω από τις αρμοδιότητες ή τη μετάθεση ευθυνών όταν η καταστροφή έχει και ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς, το ζήσαμε τα τελευταία χρόνια» τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Μίλτος Χρυσομάλλης παρατήρησε, σχετικά με την τροπολογία για την καταγραφή των μελών των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό: «Δεν κατανοώ γιατί δεν ψηφίζετε το σχέδιο της πολιτικής προστασίας. Κατανοώ όμως πλήρως, κύριοι και κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν θέλετε να ψηφίσετε αυτήν την τροπολογία, ποιοι είναι οι ενδόμυχοι φόβοι σας. Άραγε είναι τυχαίο ότι σήμερα, που κατατέθηκε η τροπολογία, έχουν ξεσηκωθεί οι λαθρομετανάστες στα νησιά; Και θεωρώ ότι άμεσα πρέπει να ελεγχθεί και η χρηματοδότηση αυτών των ΜΚΟ!. Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση, μέσω της τροπολογίας, στην τοπική κοινωνία ετήσιας επιχορήγησης ανάλογα με τον αριθμό μεταναστών που φιλοξενούν και η δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση ανταποδοτικών έργων αποτελούν σαφή απόδειξη ότι η Κυβέρνηση και σχέδιο έχει για το μεταναστευτικό και το εφαρμόζει στην πράξη!».