Κατά τη 13η τακτική συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, ο κ. Νίκος Κουτουμάνος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης εισηγήθηκε το δεύτερο θέμα, και συγκεκριμένα το κλείσιμο της μονάδας 4 της ΔΕΗ, το συλλαλητήριο που διοργανώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες το οποίο πνίγηκε στα δακρυγόνα.
«Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις δυνάμεις καταστολής, χτύπησε τη νεολαία, τους δημάρχους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας και τον Μητροπολίτη. Προσπαθείτε να μαζέψετε τα ασυμμάζευτα και να πείσετε ότι η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση τώρα ξεκινάει, ανακοινώσατε 86 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για Μεγαλόπολη, 15 εκατ. ευρώ επένδυση ΤΕΡΝΑ στο Βαλτέτσι, με επιδότηση 7,4 εκατ. ευρώ. Αναπληρώνουν, άραγε, τις 500 θέσεις εργασίας που χάνονται τώρα; Ούτε 250 εκατ. ευρώ δεν θα έφταναν. Κάνατε εγκαίνια του Κέντρου Δεξιοτήτων, λες και οι δεξιότητες είναι το πρόβλημα. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα θα τεθεί υπό διαβούλευση, λες και με τη διαβούλευση θα πάψουν οι σπατάλες. Έγινε η διαβούλευση για τα ΟΧΕ Μεγαλόπολης, από το ΕΣΠΑ, που αποκλείει τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επιχειρηματίες», είπε.
Είστε ένοχοι και συνένοχοι του εγκλήματος
«Ούτε για εφεδρεία δεν θα διατηρηθεί η 4η Μονάδα της Μεγαλόπολης, αφού η κυβέρνηση κατέστρεψε τους ταινιόδρομους. Σας καλούμε να συμφωνήσετε και να ψηφίσετε για τα αιτήματα της Επιτροπής Φορέων Μεγαλόπολης και να απαιτήσουμε να μην κλείσει την 4η Μονάδα», είπε, τέλος.
Ο κ. Αδαμόπουλος από την περιφερειακή αρχή αναφέρθηκε αναλυτικά στα εκατομμύρια των χρηματοδοτήσεων που έχουν εξασφαλιστεί και είπε: «Προφανώς καταδικάζουμε κάθε χρήση βίας, είναι αυτονόητο, γιατί στο κάτω-κάτω αυτά τα λυπηρά φαινόμενα τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν στην υπόθεση της Μεγαλόπολης. Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά σε ό,τι αφορά τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση. Είναι εμβληματικό αυτό το ζήτημα για εμάς. Γνωρίζετε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από την αρχή της περιόδου ώστε να τεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε κίνηση».
Ο κ. Μάκαρης, επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος» κατήγγειλε τη στάση της περιφερειακής αρχής που δεν δέχτηκε το ψήφισμα των εργαζομένων και της Επιτροπής Φορέων της Μεγαλόπολης, αλλά και κατέθεσε αντιψήφισμα. Επίσης, καταδίκασε τη βία στο συλλαλητήριο.
Η Μεγαλόπολη δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί στη μοίρα της. Εμείς θα σταθούμε αλληλέγγυοι στην τοπική κοινωνία.
«Ενώ τα τρία τέταρτα των χωρών του πλανήτη μας εξακολουθούν να παράγουν ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, εμείς κλείνουμε στην Ελλάδα τις λίγες μονάδες λιγνίτη. Στο χρηματιστήριο ενέργειας εισαγεται το 100% της παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας, κι αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Να δείξουμε άμεσα τη συμπαράστασή μας και να μην κλείσει η 4η λιγνιτική μονάδα», είπε, τέλος.
Ο κ. Δημήτρης Κουτσούλης από την παράταξη «Πελοπόννησος, Αφετηρία Ζωής» είπε: «Να συμφωνήσουμε ότι η εικόνα του συλλαλητηρίου ήταν απαράδεκτη. όταν ένας λαός φωνάζει, πρέπει να τον ακούσουμε. Υπάρχει μεγάλη χρονοκαθυστέρηση στην πραγματοποίηση των εξαγγελιών. Τα σχολεία στη Μεγαλόπολη έχουν χάσει μαθητές. Οι ίδιοι άνθρωποι που έδωσαν εντολή να χτυπήσουν τον κόσμο στη Μεγαλόπολη, παρουσίασαν σε ένα φόρουμ στο οποίο δεν κληθήκαμε ως παράταξη, μια ιδανική κατάσταση, σε λίγο θα λεμε, βάσει αυτών των εξαγγελιών, να φύγει ο κόσμος από την Καλαμάτα να ζήσει εκεί. Να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης. Έχει ερημώσει η Γορτυνία, θα ερημώσει και η Μεγαλόπολη».
Ο κ. Πέτρος Τατούλης έλαβε τον λόγο: «Δεν είναι μια απλή ιστορία, να παίζουν κάποιοι με τις ζωές των ανθρώπων, σε έναν τόπο ιστορικό, με παραγωγική οικονομία. Η τότε δημοτική αρχή ήταν ευκολόπιστη, επειδή δέχτηκε ότι θα έρθει ένας σημαντικός αριθμός χρημάτων για να ενισχύσει την περιοχή. υπολόγιζαν περίπου 4,5 δισ. ευρώ μόνο για τη Μεγαλόπολη. Σταδιακά, μίκραινε και το ποσοστό των προβλέψεων για τη χρηματοδότηση της Μεγαλόπολης. Το πρώτο πρόβλημα, είναι η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, δεν σεβάστηκαν οι αστυνομικές αρχές αλλά δεν μερίμνησαν και οι πολιτικές αρχές. Αυτό δεν μας τιμά καθόλου. Ήταν εγκληματική ενέργεια, ήταν απρέπεια. Οι δυνάμεις καταστολής δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τα βάλουν με τους πολίτες που διεκδικούν τη ζωή τους. Δεύτερον, να συζητήσουμε για το ΣΔΑΜ. Ναι, να συζητήσουμε, αλλά να μην συζητήσουμε με μητσοτακικούς όρους, που για να προωθήσει το φυσικό αέριο και άλλους παραγωγούς, όταν η Γερμανία και άλλες χώρες φτιάχνουν και άλλα λιγνιτικά εργοστάσια. Θα υπάρξει, λέει, και βιομηχανία για τη διαχείριση του πλαστικού. Ξεχνάμε ότι μιλούσαμε για ποια βιομηχανία πλαστικών θέλει να εγκατασταθεί στην περιοχή; Η οποία έχει τη δική της ταυτότητα στον Ασπρόπυργο. Πόσους εργαζόμενους θα έχει αυτή η επιχείρηση; Δέκα, 14, 20; Καταδικάζουμε ευθέως την καταστολή των αστυνομικών αρχών και ζητούμε τη δίωξή τους για να αποκαταστήσουμε την πολιτική συνέπεια απέναντι στην κοινωνία της Μεγαλόπολης. Είμαστε υπέρ της χρήσης του λιγνίτη, για ακόμα μερικά χρόνια. Ντροπή, εξυπηρετούνται μόνο προσωπικά τους, οικονομικά συμφέροντα στην κυβέρνηση. Πώς κλείνει τη Μεγαλόπολη αλλά δίνει νέες αδειοδοτήσεις σε κάποιους για εξόρυξη λιγνίτη;»..
Ο κ. Χρήστος Κουλουράς έλαβε τον λόγο, εκπροσωπώντας την Επιτροπή Φορέων Μεγαλόπολης, θέτοντας τα αιτήματα της πόλης, όλης της κοινωνίας, όπως είπε. «Το μόνο που πήραμε ως απάντηση ήταν άγρια καταστολή από τα ΜΑΤ, που δεν δίστασαν να δείρουν και τον Μητροπολίτη. Από τον κ. Σκυλακάκη, εμπαιγμός. Του είπαμε ότι αυτή τη στιγμή στη Μεγαλόπολη υπάρχει φτώχεια, και οικονομικός μαρασμός. Σας καλούμε να υπερψηφίσετε τα αιτήματά μας. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ούτε Δίκαιη ούτε Μετάβαση. Όλα τα χρήματα θα πάνε σε πέντε επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν μπαίνουν στα αναπτυξιακά προγράμματα οι επιχειρηματίες». Ο κ. Κουλουράς ανέγνωσε τα αιτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν την αναστολή κλεισίματος των ορυχείων και της 4ης ΑΗΣ και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων κ.ά.
Ο κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας έλαβε τον λόγο, υπενθυμίζοντας ότι σε προηγούμενο χρόνο, η ΔΕΗ δεν είχε πουληθεί ουτε κλείσει. «Οι τρεις μονάδες της Ελλάδας ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα της γης, και ίσως γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης ύστερα από ένα ταξίδι αποφάσισε να κλείσει τη ΔΕΗ. Τον Σεπτέμβρη του 2019 έγινε αυτό. Τότε υπήρχε η διοίκηση Νίκα. Πέντε χρόνια πέρασαν πλήρους ανυπαρξίας. Και φτάσαμε να μας πνίξουν τα ασφυξιογόνα στο συλλαλητήριο, και στηλιτεύω την απουσία της περιφερειακής αρχής. Ζητάμε να τρέξουμε τη Δίκαιη Μετάβαση και παράταση της λειτουργίας της 4ης Μονάδας.
Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε: «Συγκρούονται δύο αντιλήψεις, η μία λέει ότι βοηθάμε τη Μεγαλόπολη συμμετέχοντας σε συλλαλητήρια, η άλλη ότι προχωράμε μπροστά, ακόμα και με λάθη. Εμείς είμαστε με τη δεύτερη. Η μία αντίληψη λέει, δεν πειράζει αν αρρωσταίνετε λίγο στη Μεγαλόπολη από τη ρύπανση, αλλά υπάρχει και η άλλη άποψη, να έχουν και στη Μεγαλόπολη οι κάτοικοι την ποιότητα ζωής που έχουν όλοι στη χώρα».
Ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Τρίπολη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν είχαν επέμβει τα ΜΑΤ, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης, και εξακολούθησε με αναφορές στις επενδύσεις που θα γίνουν στη Μεγαλόπολη. «Η προσπάθεια για τη Μεγαλόπολη δεν είναι να βάλουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αλλά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να έχουμε θέσεις εργασίας».
Η κυρία Ντίνα Νικολάκου έλαβε τον λόγο και είπε: «Τι να πω, ο κ. Λαμπρόπουλος μάς είπε ότι όλα είναι ανθηρά. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι εκπρόσωποι των φορέων δεν τα έχουν δει όλα αυτά. Έπρεπε οι εκπρόσωποι της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, να κάνουν και λίγο αυτοκριτική. Χάθηκαν πολύτιμα χρόνια. Θα μου πείτε, θέλετε κι άλλο κάρβουνο; Όχι, δεν θέλουμε. Αλλά έχουμε μπροστά μας μια πραγματικότητα και βλέπουμε τι θα συμβεί με το κλείσιμο της 4ης μονάδας. Η Περιφέρεια δεν γνώριζε ότι θα γινόταν επίθεση από την ΕΛ.ΑΣ αλλά και όταν ήρθε σε γνώση σας, δεν ζητήσατε να μάθετε γιατί η Αστυνομία χρησιμοποίησε τέτοιες μεθόδους. Κάνατε κάτι; Έχει γίνει κάτι; Όταν αυτό συμβαίνει στην περιφέρεια ευθύνης μας, δεν μπορούμε να λέμε δεν έχουμε αρμοδιότητα. Έστω και τώρα, πρέπει να καταδικάσουμε αυτή την επίθεση. Αυτό με τα πάρκα, στο Ψαθί, στο Μπιλάλι, πόσα χρόνια παίρνουν, κύριε Λαμπρόπουλε, για να τελειώσουν;».
Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Κουτουμάνος απάντησε στον κ. Λαμπρόπουλο και στην αναφορά του για τα συλλαλητήρια, λέγοντας: «Δεν κατάλαβα, από πού κι ως πού έχετε το δικαίωμα να γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τον λαό που διαμαρτύρεται; Έχετε την εντύπωση ότι ο λαός θέλει να κλείσει το εργοστάσιο το 2025; Πριν από λίγες ημέρες, το ΠεΣυ Δυτικής Μακεδονίας, κατέθεσε ένα ψήφισμα για παράταση λειτουργίας της μονάδας. Θα σας το διαβάσω, κι αν θέλετε να το υιοθετήσετε ομόφωνα, έστω και την παράταση».
Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός είπε: «Καταδικάζω κι εγώ για ακόμα μία φορά τη χρήση βίας που έγινε στην περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά, το έχω κάνει κι άλλες φορές, σε κάθε ευκαιρία. Και εμείς έχουμε έρθει σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Μεγαλόπολης, και με τον Δήμο, και με το Επιμελητήριο, και με όλους και δηλώνουμε ότι πρώτο μέλημά μας είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Έχουμε πει ότι ο καθένας μπορεί αν εκδηλώσει την αντίδρασή του με όποιον τρόπο θεωρεί σωστό. Δεν καταδικάζουμε την εκδήλωση της αντίστασης. Προφανώς, όταν αναλάβαμε, εντοπίσαμε πολλά θέματα καθυστερήσεων και πέσαμε πάνω για να υλοποιήσουμε αυτά που μπορούμε και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Το ΣΔΑΜ υπάρχει λόγω της Μεγαλόπολης. Επαναλαμβάνω ότι όποιος έχει κάποια εναλλακτική πρόταση, στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ, πολύ ευχαρίστως να την ακούσουμε και να την προωθήσουμε. Αρχίζουν να γίνονται εγκαίνια και να λειτουργούν θερμοκοιτίδες και στη Μεγαλόπολη και στην Τρίπολη. Ο Κόμβος Βιοοικονομίας αξίζει να τον αγκαλιάσουμε όλοι, μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα και να δώσει αξία. Να πω δυο πράγματα: Πρώτον, η ωριμότητα όλων των παρεμβάσεων από όλους τους φορείς, για όλους μας η προσπάθεια που γίνεται έχει βασικό στόχο να είναι δίκαιη, ”πράσινη” και να φέρει την ανάπτυξη».
Ουσιαστικά, στη συζήτηση ετέθησαν τρεις προτάσεις για ψήφισμα. Ο κ. Αδαμόπουλος ανέγνωσε την πρόταση της περιφερειακής αρχής, στην οποία, συνοπτικά, καταδικάζεται η βία στο συλλαλητήριο και δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει η απολιγνιτοποίηση με δίκαιους όρους και με ανάπτυξη προοπτικής για τον τόπο.
Ο κ. Κουτουμάνος είπε ότι αποσύρουν το κείμενο της Δυτικής Μακεδονίας και ότι η παράταξή του καταθέτει το ψήφισμα της Επιτροπής Φορέων.
Ο κ. Τατούλης είπε ότι θα ήθελε να είναι ομόφωνα αποδεκτό το ψήφισμα της Δυτικής Μακεδονίας, που διαφωνεί με το ΣΔΑΜ, αν και ο περιφερειάρχης είναι επίσης στην παράταξη της ΝΔ: «Εκεί, τα μεγάλα έργα είναι 15 και το πρόγραμμα έχει προχωρήσει κατά 500% πιο μπροστά. Επιμένουμε σε αυτό, θα παρακαλούσα και τη Λαϊκή Συσπείρωση να επιμείνει στην άποψη ενός ομόφωνα ψηφισθέντος ψηφίσματος».
Τέλος, υιοθετήθηκε το ψήφισμα της περιφερειακής αρχής.
από το ArcadiaPortal.gr