• Αναζήτηση

Κορωνοϊός: Πού οφείλεται η τόσο μεγάλη μείωση των κρουσμάτων της Covid-19 στην πολυπληθή Ινδία;

Η Ινδία των 1,3 δισ. κατοίκων έχει καταγράψει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό λοιμώξεων με Covid-19 παγκοσμίως – κάπου 10,8 εκατ. αλλά το τελευταίο διάστημα τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού μειώνονται σημαντικά στην πολυάνθρωπη ασιατική χώρα, κι αυτή την εβδομάδα έπεσαν στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και οκτώ μήνες.

Τα επίσημα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ινδία

Η Ινδία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στις 30 Ιανουαρίου του περασμένου χρόνου και τον πρώτο θάνατο από την Covid-10 στα μέσα Μαρτίου. O αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων εκτινάχθηκε σε λίγο πάνω από 97.000 τον περασμένο Σεπτέμβριο με τους θανάτους να αγγίζουν κατά μέσο όρο τους χίλιους κάθε μέρα εκείνο το μήνα, αλλά έκτοτε να μειώνονται σημαντικά με αποτέλεσμα να πέσουν στους 94 την περασμένη Τρίτη κι η Ινδία να έχει τη χαμηλότερη αναλογία θανάτων ανά κρούσματα μεταξύ των 20 χωρών του πλανήτη που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό στην Ινδία είναι πιθανώς πολύ υψηλότερος από τον επίσημο. Και διάφορες μελέτες σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά και στα διάφορα κρατίδια, που μετρούν τα αντισώματα φαίνονται να τους επιβεβαιώνουν. Μια επίσημη έρευνα του τελευταίου διμήνου σε πληθυσμούς αστικών και αγροτικών περιοχών, αλλά και σε υγειονομικούς έδειξε ότι σχεδόν το 21,5% – κάπου 280 εκατ. άνθρωποι – έχουν αντισώματα. Οροεπιδημιολογικά δεδομένα από το Νέο Δελχί, μια από τις πόλεις που έχουν δεχθεί τα σφοδρότερα πλήγματα, δείχνουν ότι πάνω από το ήμισυ των 28.000 συμμετεχόντων στην έρευνα, είχαν αναπτύξει αντισώματα.

Πώς διαχειρίστηκε η Ινδία την πανδημία

Ειδικοί είχαν προειδοποιήσει κατά την έναρξη της πανδημίας ότι θα προκαλούσε μεγάλη καταστροφή στα πυκνοκατοικημένα και με άθλιες συνθήκες υγιεινής αστικά κέντρα της Ινδίας, ενώ εξέφραζαν φόβους κατά πόσον θα άντεχε το βάρος το υποχρηματοδοτούμενο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας. Η κυβέρνηση έσπευσε να λάβει γρήγορα μέτρα σταματώντας τις διεθνείς πτήσεις και επιβάλλοντας τον περασμένο Μάρτιο ένα από τα σκληρότερα lockdown στον πλανήτη.

Τα περιοριστικά μέτρα άρχισαν να χαλαρώνουν από τον Ιούνιο καθώς η κυβέρνηση προσπαθούσε να επανεκκινήσει την πληγείσα από την πανδημία οικονομία της χώρας με τον πληθυσμό να μειώνει την επαγρύπνησή του. Εκατοντάδες χιλιάδες συνέρρευσαν τον Ιανουάριο, οι περισσότεροι χωρίς μάσκες, στην ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, ενώ δεκάδες χιλιάδες αγρότες μετείχαν σε διαδηλώσεις στο Νέο Δελχί από το Νοέμβριο. Μολαταύτα οι γιατροί στην πρωτεύουσα, το Μουμπάι και τα κρατίδια Γκουτζαράτ, Ουτάρ Πραντές και Άντρα Πραντές με συνολικό πληθυσμό 330 εκατ. είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διαπίστωσαν σημαντική μείωση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία, όπου εργάζονται. Στο Νέο Δελχί το 90% των κλινών, που έχουν διατεθεί για ασθενείς με Covid-19, παραμένουν κενά, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

Ανοσία της αγέλης στην Ινδία;

Ειδικοί λένε ότι χωρίς τελικά στοιχεία είναι αδύνατο να εξηγήσουν πώς έχουν πέσει τόσο δραστικά οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων στην Ινδία. Κάποιοι εκτιμούν ότι έναν σημαντικό ρόλο πρέπει να παίζει η ανοσία της αγέλης. «Εξ όσων αντιλαμβάνομαι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στην Ινδία που έχουν εκτεθεί στο νέο κορωνοϊό. Και σ’ αυτό πιθανώς οφείλεται η μείωση. Αλλά ελλείψει πραγματικών αριθμών είναι δύσκολο να το πεις με σιγουριά», λέει ο ιολόγος Σαχίντ Τζαμίλ.

Η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ, Πουνάμ Κετραπάλ Σινγκ, θεωρεί ότι η χρήση μάσκας, η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων και η σχολαστική ατομική υγιεινή αποδείχθηκαν αποτελεσματικές στην ανάσχεση της διασποράς του κορωνοίού. Ωστόσο, όπως λέει, «η Ινδία είναι μια μεγάλη, πολυάνθρωπη, ποικιλόμορφη χώρα κι είναι δύσκολο να αποδώσει κανείς τη μείωση των κρουσμάτων στην ανοσία της αγέλης».

Ο κίνδυνος του εφησυχασμού

Στο μεταξύ οι Αρχές προχωρούν με ταχείς ρυθμούς την εκστρατεία εμβολιασμού έχοντας θέσει ως στόχο να έχουν λάβει το εμβόλιο 300 εκατ. άνθρωποι μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο. Περιθώρια για εφησυχασμό, ωστόσο, δεν υπάρχουν. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet επεσήμανε μια επανάκαμψη της πανδημίας στο Μανάους της Βραζιλίας, μολονότι το 75% του πληθυσμού της, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είχε αποκτήσει ανοσία της αγέλης από το πρώτο κύμα – εξέλιξη που αποδόθηκε στην εμφάνιση της μετάλλαξης P.1 του κορωνοϊού, που ίσως καταφέρνει να αποφεύγει τα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος, που παρήχθησαν μετά την προηγούμενη μόλυνση.
Εξ’ ου και οι προειδοποιήσεις των ειδικών ότι η Ινδία είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πανηγυρίσει. «Δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε», λέει η Σινγκ. «Όσο περισσότερο αφήνουμε τον ιό να εξαπλώνεται οπουδήποτε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης μεταλλάξεων. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και αφορά ολόκληρο τον πλανήτη».

iefimerida.gr

Ροή Ειδήσεων