Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για εφαρμογή νέων περαιτέρω μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, με στόχο την προστασία των ανεμβολίαστων πολιτών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρχουν γενικά μέτρα ενώ είπε για ακόμη μια φορά «όχι» σε ενδεχόμενο lockdown.
Σημείωσε πως οι σχετικές συζητήσεις θα γίνουν και την επόμενη εβδομάδα, αλλά η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση που θα επιβαρύνει την καθημερινότητα των εμβολιασμένων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Μιλάμε για κανονικότητα σε όσους έχουν εμβολιαστεί, γιατί δεν νοσούν βαριά, και παραπάνω περιορισμούς της κανονικότητας στους ανεμβολίαστους, όχι τιμωρητικά».
Ερωτώμενος για το εάν έχουν πέσει στο «τραπέζι» ειδικά μέτρα για τα σούπερ μάρκετ, εξήγησε πως η συζήτηση είναι πιο γενική, δεν έχει υπάρξει εξειδίκευση.
Τα σενάρια για τα νέα μέτρα
Σημαντική ημερομηνία θεωρείται πως είναι η 22α Νοεμβρίου καθώς τότε λήγουν τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα.
Στελέχη με γνώση των συζητήσεων στις τακτικές συσκέψεις που διεξάγονται στο Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν στο CNN Greece, ότι δεν θα επέλθει κάποια αλλαγή προτού σχηματιστεί το αποτύπωμα από το καρέ των αποφάσεων που συνθέτουν την άμυνα σε αυτή την φάση της πανδημίας.
Υπό αυτό πρίσμα στη διάθεση των ειδικών και της κυβέρνησης βρίσκεται η αναβάθμιση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους.
Συγκεκριμένα να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση τους, χωρίς δηλαδή την απαίτηση αρνητικού rapid test, μόνο στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία.
Το συγκεκριμένο σενάριο έχει και πιο δρακόντεια εκδοχή που θέλει αυτή η κατηγορία των συμπολιτών να διατηρήσει τη δυνατότητα εισόδου σε όλους τους χώρους ακόμη και με την επίδειξη του εγγράφου που πιστοποιεί το αρνητικό αποτέλεσμα στον ταχυδιαγνωστικό έλεγχο για το αντιγόνο του SARS-Covid-19.
Ακόμη ένα από τα σενάρια που ακούγονται είναι για αλλαγές στα μέτρα που θα αφορούν στα σούπερ μάρκετ και το λιανεμπόριο καθώς σήμερα οι καταναλωτές εισέρχονται στις επιχειρήσεις των δύο αυτών κλάδων με τις αποστάσεις να θέλουν έναν πελάτη ανά 2 τ.μ.
Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, αυτό αναμένεται να αλλάξει και πλέον ένας πελάτης θα επιτρέπεται ανά 9 τ.μ.
Παράλληλα, υπό εξέταση μπαίνει και το όριο πελατών σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα.
Επίταξη από την επόμενη εβδομάδα αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις σημερινές του δηλώσεις και στην επίταξη ιδιωτών γιατρών.
Όπως είπε, εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα πρέπει να βρεθεί λύση, αλλιώς «από την επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται το σχέδιο επιστράτευσης».
Ξεκαθάρισε πως το μέτρο θα αφορά ειδικές κατηγορίες, δηλαδή περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα όπου η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη.
«Το σχέδιο θα επεκταθεί και όπου χρειαστεί» τόνισε.
Συνέχισε λέγοντας πως το «το μέτρο δεν είναι αρεστό» αλλά αναγκαίο.
«Δεν θέλουνε να εξαντλήσουμε τον ιατρικό κόσμο» είπε, ακόμα, αναφέροντας πως το υπουργείο ζητά να ενταχθούν στην προσπάθεια έστω και part time για να μπορούν να λειτουργούν και τα ιατρεία τους.
«Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές», σημείωσε.
Θεμιστοκλέους: Αύξηση 200% στους εμβολιασμούς
Με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως τα κρούσματα αλλά αύξηση έχουν και οι εμβολιασμοί.
Όπως είπε στην ΕΡΤ οι εμβολιασμοί έχουν παρουσιάσει αύξηση πάνω από 200%, τόσο για την πρώτη δόση, όσο και για την αναμνηστική δόση και αποτυπώνεται στα νούμερα που ανακοινώνονται κάθε βράδυ.
Σαρηγιάννης: Κορύφωση κρουσμάτων τον Δεκέμβριο με 9.500 μέσο όρο
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Όπως είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον ΑΝΤ1, αναμένεται κορύφωση του μέσου όρου των κρουσμάτων στην τάξη των 9.400 – 9.500 κρουσμάτων την ημέρα, γύρω στις 6 με 10 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πως «θα υπάρχουν μέρες που θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα», ενώ όπως εξήγησε σήμερα ο μέσος όρος είναι 6.900 κρούσματα τη ημέρα.
«Οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν ηπιότερα και αναλογικά λίγοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε κλινικές και ΜΕΘ Covid. Οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που θα νοσήσουν πιο βαριά και θα κινδυνεύσουν», είπε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.