Για την επιδημία του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών, Μάσιμο Γκάλι, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera.
Όπως εξήγησε: «είμαστε η πιο ατυχής περίπτωση που θα μπορούσε να συμβεί, δηλαδή, η ενεργοποίηση μιας επιδημίας στο πλαίσιο ενός νοσοκομείου, όπως συνέβη με τον Mers στη Σεούλ το 2015».
Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό έχει φτάσει τους 5 ενώ υπάρχουν 219 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην βόρεια Ιταλία, ο ειδικός του τμήματος μολυσματικών ασθενειών, τονίζει: «Η επιδημία προερχόταν εκτός του νοσοκομείου, όπου και ενισχύθηκε μόνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμφανίστηκαν τόσες πολλές περιπτώσεις στην Ιταλία».
Συνεπώς, σύμφωνα με τον Γκάλι, «η νοσοκομειακή επιδημία περιλαμβάνει μια σειρά δευτερογενών και τριτογενών περιπτώσεων» οπότε αυτό που πρέπει να γίνει τώρα κατανοητό είναι «πώς εξαπλώθηκε η λοίμωξη και πώς θα εξαπλωθεί». «Ότι η μετάδοση μπορεί να έγινε αρχικά σε ένα μπαρ ή σε άλλο μέρος, θα πρέπει να επαληθευτεί όταν έχουμε στην διάθεσή μας όλα τα δεδομένα. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι ότι αυτές οι λοιμώξεις μεταδίδονται ευκολότερα σε κλειστά δωμάτια και για σχετικά στενές επαφές, σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων».
Οι Ιταλοί στα βόρεια της χώρας έχουν μειώσει τις μετακινήσεις τους και παίρνουν τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης/Φωτογραφία: AP
Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν ο ιός να εισήχθη στην Ιταλία μέσω ενός ατόμου που, όπως λέει ο καθηγητής, έφτασε «σε μία φάση επώασης, ανέπτυξε τη λοίμωξη όταν ήταν ήδη στην χώρα μας με κλινική εικόνα χωρίς συμπτώματα ή με πολύ ελαφριά συμπτώματα, που του επέτρεψαν να ζει την ζωή του κανονικά και έτσι μπόρεσε να μολύνει πολλούς άγνωστους ανθρώπους» αλλά εάν «τον σταματούσαμε στα σύνορα, δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε την κατάστασή του».
Γιατί τόσα πολλά κρούσματα κορωνοϊού στην βόρεια Ιταλία;
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών, έχουν εντοπιστεί τόσες πολλές περιπτώσεις στην Λομβαρδία και το Βενέτο, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι «η Λομβαρδία και το Βενέτο είναι οι περιοχές όπου το εμπόριο με την Κίνα είναι πιο έντονο, για οικονομικούς και εμπορικούς λόγους και όπου υπάρχει επιπλέον μια σημαντική παρουσία Κινέζων πολιτών. Μπορεί, επίσης, να μην ήταν ένας Κινέζος που έφερε τον ιό στην Ιταλία, αλλά ένας Ιταλός επιχειρηματίας που θα επέστρεφε στην χώρα».
Θα μειωθούν τα κρούσματα με την άνοδο της θερμοκρασίας;
Δυστυχώς, λοιπόν, με τον πρώτο ασθενή «δεν ήταν αμέσως δυνατόν να καταλάβουμε τι είχε» ενώ ερωτηθείς εάν η άφιξη της καλοκαιρινής περιόδου θα μειώσει την επιδημία και τα κρούσματα, ο Γκάλι απαντά: «Το ελπίζω αλλά για έναν νέο ιό, όπως ο κορωνοϊός, δεν μπορεί να μιλά κανείς με βεβαιότητες».
Στην Κίνα, το 2002 και το 2003, ο Sars εξαφανίστηκε γύρω στον Ιούνιο – Ιούλιο. Ωστόσο, είναι δύσκολο να αναφέρει κανείς εάν αυτό συνέβη λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, της μείωσης των συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους, ή εξαιτίας των παρεμβάσεων που εφαρμόστηκαν. Οι ομοιότητες με την επιδημία της γρίπης είναι επίσης πιθανές, μέχρι ενός σημείου όμως, επειδή κάποιοι ιοί δεν τηρούν την εποχική τάση» καταλήγει ο καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-kathigitis-exigei-kroysmata-italia