Με το lockdown να αίρεται σταδιακά στη χώρα και τους Έλληνες να επιστρέφουν σε μια νέα κανονικότητα, ειδικοί και κυβέρνηση απευθύνουν έκκληση για τήρηση των μέτρων καθώς οι συναθροίσεις ατόμων σε εξωτερικούς χώρους μετά τις 00:30, όταν και κλείνουν τα καταστήματα εστίασης και ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας, χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και η χρήση μάσκας, προκαλούν ανησυχία.
Τι ισχύει όμως για τις συναθροίσεις; Υφίσταται ο περιορισμός των συναθροίσεων ή ο όρος «κορωνοπάρτι» που γεννήθηκε μέσα στην περίοδο της πανδημίας και υποδηλώνει μια παράνομη συνάθροιση; Και αν όχι, ποιοι είναι οι περιορισμοί εκείνοι που διατηρούνται ακόμη; Μπορεί κάποιος να βάλει μουσική σε υπαίθριο χώρο;
Advertisement
Το GRTimes επικοινώνησε με την τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 213-1510100 της Πολιτικής Προστασίας και συνέλεξε τις πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος ώστε να προχωρήσει σε μια νόμιμη συνάθροιση, χωρίς τον φόβο της επιβολής προστίμου.
Εκδήλωση σε χώρο εστίασης
Εάν, για παράδειγμα, επιλέξει κάποιος να γιορτάσει τα γενέθλιά του σε χώρο εστίασης, θα πρέπει να έχει μέχρι πέντε καλεσμένους για να το πράξει, αφού τόσοι επιτρέπονται -προς το παρόν- από τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτική Προστασία.
Ασφαλώς μπορεί οι προσκεκλημένοι να είναι περισσότεροι, ωστόσο δεν μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Επίσης είναι δεδομένο πως η συνάθροιση αυτή δεν συνοδεύεται υπό τους ήχους μουσικής.
Όπως έχει αναφερθεί από την επιτροπή λοιμωξιολόγων, η μουσική στα καταστήματα εστίασης δεν επιτρέπεται καθώς οι πελάτες θα αναγκάζονταν χωρίς να φορούν μάσκα να μιλούν πιο δυνατά και άρα να μεταφέρουν περισσότερα σταγονίδια στους συνοδούς–φίλους τους.
Συνάθροιση στα πάρκα
Σε αντίθεση με τα καταστήματα εστίασης, συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους και δη στα πάρκα είναι πλέον σαφώς πιο εύκολες.
Παρά το γεγονός ότι στην ΚΥΑ 1944 τις 13ης Μαΐου αναφέρεται για υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών πως ο μέγιστος αριθμός ανέρχεται στα 80 άτομα ανά 1.000 τ.μ. επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο, εντούτοις αυτό ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες (beach bar).
Σε υπαίθρια αστικά πάρκα περιορισμός ατόμων δεν υπάρχει, τα άτομα αυτά μπορούν να ακούν μουσική (χωρίς βέβαια να προκαλούν ηχορύπανση στους γείτονες), αλλά η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική, όπως φυσικά και η τήρηση των αποστάσεων.
Επίσης όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται το αργότερο μέχρι τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει, όπως φυσικά και οι ώρες κοινής ησυχίας.
Υπάρχει περιορισμός συναθροίσεων στις οικίες;
Τώρα τι γίνεται με τους περιορισμούς συναθροίσεων που υπήρχαν στο διάστημα έξαρσης της πανδημίας και διαμορφώθηκαν (σε μέχρι εννιά άτομα) στις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα;
Σε ερώτηση του GRTimes στη γραμμή 213-1510100 της Πολιτικής Προστασίας, περιορισμός συναθροίσεων εντός της οικίας δεν υπάρχει.
Το GRTimes ανέφερε και συγκεκριμένο παράδειγμα. Αν ένας μαθητής επιλέξει να γιορτάσει τα γενέθλιά του μαζί με 20 συμμαθητές του στο σπίτι, μπορεί να το κάνει, από τη στιγμή που υποβάλλεται σε self test σε εβδομαδιαία βάση;
Η απάντηση της Πολιτικής Προστασίας είναι πως ασφαλώς και μπορεί, από τη στιγμή που δεν υφίσταται πλέον περιορισμός συναθροίσεων. Και φυσικά μπορεί να κάνει χρήση μουσικής, αρκεί να μην ενοχλεί τους περίοικους και τους γείτονες. Επίσης η συνάθροιση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα, έτσι ώστε οι μετέχοντες να προλάβουν να επιστρέψουν στο σπίτι.
Tέλος, στην ερώτηση εάν ο όρος «κορωνοπάρτι» τον οποίο συνηθίσαμε να χρησιμοποιούμε προκειμένου να αναφερθούμε σε μια παράνομη συνάθροιση εν μέσω πανδημίας συνεχίζει να υφίσταται, η υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας ήταν ξεκάθαρη. Όχι, από τη στιγμή που δεν υπάρχει περιορισμός συναθροίσεων, ο όρος «κορωνοπάρτι» παύει να υφίσταται.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-synathroiseis-ti-ishyei-parka-spitia-estiasi