Εναν ακόμη νεκρό που ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στους 99 στην Ελλάδα και 31 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση του υπ. Υγείας.
Από τα 2.145 κρούσματα κορωνοϊού συνολικά στην Ελλάδα, 56% είναι άνδρες, ενώ 25,8% από αυτά σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 40,6% με ήδη γνωστό κρούσμα. Αναφορικά με τους θανάτους, 26 αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα είναι άνδρες.
Πριν αναφερθεί στα νεότερα κρούσματα στην Ελλάδα, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε πως πλέον οι ΗΠΑ έχουν περισσότερες από 560.000 περιπτώσεις της νόσου και έχουν καταγραφεί εκεί 22.115 θάνατοι από τον κορωνοϊό. «Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ και οι 50 πολιτείες έχουν κηρύξει ταυτόχρονα κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είπε χαρακτηριστικά. Σε ό, τι αφορά στην Ευρώπη, το 83% των θανάτων από τον κορωνοϊό έχει καταγραφεί σε 4 χώρες, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και το Βρετανία.
Σωτήρης Τσιόδρας: Η κατάσταση «ξέφυγε» το τελευταίο 48ωρο
Ειδική αναφορά σε μια κατάσταση που φαίνεται πως «ξέφυγε» το τελευταίο 48ωρο, έκανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος επανήλθε στις οδηγίες αυτοπεριορισμού που πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι εμφανίζουν συμπτώματα του κορωνοϊού ή ανήκουν στον στενό οικογενειακό κύκλο τέτοιων ανθρώπων. «Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να μένουν σε αυστηρή καραντίνα για 14 ημέρες από την ημέρα που το πρώτο άτομο εμφάνισε συμπτώματα».
Ο Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε σε αυτή την παρατήρηση, καθώς κλιμάκια του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ επισκέφτηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, όπου διαπιστώθηκαν παραλείψεις στα μέτρα προστασίας, αλλά και πρακτικές που μπορούσαν να οδηγήσουν στη μετάδοση του ιού.
«Όλοι οι θετικοί απομακρύνθηκαν από τις δομές, όπως και οι εργαζόμενοι με τακτική επαφή» σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας που τόνισε και πάλι: «Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων του εργαζομένου ή μέλους της οικογένειάς του, δεν πρέπει να προσέρχεται στον χώρο εργασίας».
«Είμαστε εδώ και πολλές εβδομάδες σε κατάσταση συναγερμού αντίστοιχη των φυσικών καταστροφών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας και τόνισε: «Μια φωτιά που πάει να σβήσει δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί. Δεν ορίζει τις κινήσεις μας η πίστη σε κάποια τύχη ή τον καλό καιρό. Αυτό που έχουμε καταφέρει, σχετίζεται άμεσα με κάποια από τα μέτρα που έγκαιρα ελήφθησαν», είπε.