Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, το είδος του φαγητού, το μέγεθος της μερίδας που σερβίρουμε, καθώς και τα διάφορα «συνοδευτικά» που καταναλώνουμε, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες της συνολικής πρόσληψης θερμίδων, η οποία με τη σειρά της -και σε συνδυασμό με την ενεργειακή δαπάνη-, επηρεάζει την πορεία του σωματικού βάρους.
Κατά πόσο όμως γνωρίζετε πως και ο ρυθμός με τον οποίο καταναλώνουμε ένα γεύμα, μπορεί να διαφοροποιήσει την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε και τελικά το σύνολο των θερμίδων που θα πάρουμε; Πράγματι, η ταχύτητα με την οποία τρώμε φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο. Και αυτό, γιατί ο οργανισμός χρειάζεται κάποιο χρόνο μέχρι να «αντιληφθεί» το αίσθημα κορεσμού. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να περάσουν περίπου 20 λεπτά έως ότου ο εγκέφαλος στείλει το «μήνυμα» που θα μας κάνει να αισθανθούμε ότι χορτάσαμε.
Συνεπώς, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως αν ολοκληρώσουμε το γεύμα μας σε 5-10 λεπτά, πιθανότατα δε θα έχουμε φάει με «οδηγό» το αίσθημα πείνας και κορεσμού. Αντιθέτως, στις περισσότερες περιπτώσεις η ποσότητα κατανάλωσης μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερη, δημιουργώντας ένα ετεροχρονισμένο αίσθημα πληρότητας ή ακόμη και δυσφορίας.
Συνέχεια άρθρου εδώ
Πηγή: neadiatrofis.gr