Ο παλιός εθνικός δρόμος Άργος-Τρίπολη, που μετέτρεπε συνεχώς τα άγονα πρόβατα του Κτενιά στην σέλα Παλιαλόνα πάνω από 30 φορές, είναι μια από τις πιο διάσημες αρτηρίες στην Ελλάδα, γνωστές στο παρελθόν ως μία από τις μοναδικές επικοινωνίες με την κεντρική Πελοπόννησο. Ο Κολοσούρτης περνάει από τον Αχλαδόκαμπο και φτάνει στην Τρίπολη.
Ο φοβερός «Κολοσούρτης» είναι μια από τις πιο συναρπαστικές προοπτικές της Αργολίδας, όπως φαίνεται στον Αργολικό Κόλπο και το Ναύπλιο. Μια έρημη γραφική βίλα και ένα ερειπωμένο γερμανικό φρούριο στη μέση της ανάβασης στην έρημο με υψηλή σέλα.
Ο Κολοσούρτης ήταν ο μεγαλύτερος δρόμος karmanola στην Ελλάδα. Ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα. Με μια πολύ στενή και ανάποδη πλαγιά και ολισθηρό δρόμο, γύρισε 180 μοίρες στον γκρεμό, χωρίς σημάδια και χωρίς ράβδους, από τα οποία πέρασε επειδή πέρασαν όλες οι μετακινήσεις προς την Τρίπολη και τη νότια Πελοπόννησο. Ο μόνος τρόπος. Όταν βρέχει ή χιονίζει, μόνο οι τυχεροί μπορούσαν να περάσουν χωρίς ατύχημα. Δεκάδες εικόνες εγκατεστημένες στη σκηνή του ατυχήματος σχημάτισαν ένα θλιβερό σύνολο που θυμίζει νεκροταφείο.
Αλλά σήμερα δεν είναι. Αφού ακολουθήσετε τη νέα διαδρομή Corthth-Tripoli, όλα τα φορτηγά και τα περισσότερα οχήματα μετακινούνται εκεί και ο δρόμος προς τον Αχλαδόκαμπο είναι πολύ απασχολημένος. Επανασχεδιάστηκε επίσης από την αρχή μέχρι το ευρύ, επίκτητο μπαρ, σήμανση, δεξιά κλίση και τον πιο σημαντικό αντιολισθητικό δρόμο. Τώρα μπορείτε να μετονομάσετε τον Κολοσούρτη σε “Ταχύτητα Αχλαδοκάμπου”! Φορέστε καλά ελαστικά, προσαρμόστε την ανάρτηση και ξύστε τα μάγουλά σας στον καλύτερο δρόμο οδήγησης στην Ελλάδα! Το ίδιο ωραίο συμβαίνει όταν περνάω από τη σέλα της Αγίας Παρασκευής και προς την Τρίπολη και υπάρχουν πολύ λιγότερες στροφές μόνο στο δρόμο. Συνολικό χιλιόμετρο “track”, περίπου 40.
Στα 11 χιλιόμετρα της στροφής, η είσοδος στην πεδιάδα του Αχλαδόκαμπου μεταξύ Κτενίας και Παρθενίου ανοίγεται νότια. Στα δεξιά, ένας δρόμος 4 χιλιομέτρων ανάμεσα σε άγονο ορεινό έδαφος οδηγεί στα Νερά, όπου βρίσκεται η πόλη του Παλιοσκαφιδάκη. Υπάρχουν βρύσες και πλατάνια και παλιές βυζαντινές εκκλησίες που ξαναχτίστηκαν από ξένους. Η Αγία Παρασκευή, ένα μεγάλο φεστιβάλ στον Αχλαδόκαμπο, είναι μια μικρή και δροσερή όαση με πολλά φαγητά, πάρτι, τραγούδια και χορούς.
Σε αυτήν την περιοχή βρίσκεται το αρχαίο “Kengreai” στη δεξιά πλευρά του “τροχού” του δρόμου που οδηγείται από το Άργος προς την Τεγέα στα υψίπεδα του οροπεδίου Υσσίας. Ο δρόμος πάνω από τον Ντάουλ οδηγεί στα Νερά, λίγα μέτρα νότια του σημείου, με αρχαία Κεγκρά, πολυγωνικά τείχη και διάφορα ερείπια.
(Κείμενο: Αλέξης Τοτσίκας)
Πηγή: Haanity