Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της δωρήτριας του οικήματος που στεγάζεται η δομή της “Kιβωτού του Κόσμου” στην Καλαμάτα κ. Καρέλια, κάνει λόγο για “προβλήματα, πριν ακόμα ξεκινήσει επίσημα η λειτουργία της δομής”, η οποία ξεκίνησε την λειτουργία της χωρίς να έχει αδειοδοτηθεί. Νέα δημοσιεύματα που επικαλούνται μαρτυρίες φιλοξενούμενων, σχηματίζουν ζοφερή εικόνα στην συγκεκριμένη δομή.
Η ξαφνική αποχώρηση των μεγαλύτερων σε ηλικία φιλοξενούμενων της δομής της “Κιβωτού του Κόσμο” στην Καλαμάτα, καθώς και η διακοπή των σπουδών τεσσάρων από αυτούς, παραπέμπει σε πιθανή δυσλειτουργία της δομής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθερία”, τα παιδιά αυτά τα κρατούσαν κλειδωμένα σε χώρο της “Κιβωτού” στην Αθήνα, για να συνετιστούν.
Στα όσα αποκάλυψε χθες με τη δημόσια τοποθέτηση της η δωρήτρια των εγκαταστάσεων της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα, Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια, σχετικά με το γεγονός ότι η δομή ξεκίνησε ουσιαστικά χωρίς άδειας λειτουργίας, σήμερα, έγινε γνωστό, ότι η Κιβωτός παραμένει ουσιαστικά χωρίς άδεια λειτουργίας μέχρι και σήμερα, στο σύνολο δηλαδή των 2,5 χρόνια της παρουσίας της, στην Μεσσηνιακή Πρωτεύουσα.
Όπως προκύπτει, για τη λειτουργία της Κιβωτού του Κόσμου και ανάλογων δομών ΜΚΟ, υπήρχε ένα «ασαφές» πεδίο δράσης μέχρι και τον Απρίλιο του 2022, όπου τίθεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο από την υφυπουργό Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Από τότε ουσιαστικά υπεύθυνες για τις αδειοδοτήσεις αλλά και για τη λειτουργία τους τίθενται οι εκάστοτε Περιφερειακές Ενότητες. Έτσι για τη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στην Καλαμάτα, υπεύθυνη ήταν η περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, από τον περασμένο Απρίλιο.
Μέχρι τότε αρμοδιότητα για άδειες λειτουργίας είχαν οι δήμοι της χώρας, “πατώντας” σε ένα νόμο του 1986!
Η «Κιβωτός του Κόσμου» στην Καλαμάτα, ανοίγει τις πύλες της και υποδέχεται παιδιά για πρώτη φορά στα τέλη Αυγούστου το 2020. Όπως, έκανε γνωστό μιλώντας στο iefimerida.gr η κα Σπυροπούλου – Καρέλια, έσπευσαν να φέρουν παιδιά στη δομή χωρίς να έχουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας. Για πρώτη φορά καταθέτουν φάκελο στον δήμο Καλαμάτας στα τέλη Ιανουαρίου του 2021. Άμεσα λαμβάνουν απάντηση από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, ότι λείπουν συγκεκριμένα έγγραφα. Επανέρχονται τον Απρίλιο του 2021, λαμβάνοντας εκ νέου αρνητική απάντηση καθώς απουσίαζαν έγγραφα, μεταξύ άλλων, πιστοποιητικό πυροπροστασίας καθώς και το πιστοποιητικό εγγραφής του φορέα στο Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδα. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση στα αιτήματα του δήμου από την ΜΚΟ και ο δήμος με έγγραφο του υπενθυμίζει στους υπευθύνους της δομής ότι υπολείπονται σημαντικά έγγραφα. Τελικά στις 20 Απριλίου του 2022 η Κιβωτός στέλνει ξανά το φάκελο για να λάβε άδεια λειτουργίας, ωστόσο από τις 11 Απριλίου του τρέχοντος έτους, η αρμοδιότητα με το νόμο της κα Μιχαηλίδου έχει περάσει πλέον στις Περιφερειακές Ενότητες.
Στις 17 του περασμένου Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου φτάνει έγγραφο από το Υπουργείο που ζητά τον έλεγχο της δομής της Κιβωτού στην Καλαμάτα. Ο κοινωνικός σύμβουλος της Π.Ε. Μεσσηνίας πραγματοποιεί τον έλεγχο στις 21 του ίδιου μήνα, δεν διαπιστώνει κάποιο περίεργο περιστατικό κακομεταχείρισης παιδιών, ωστόσο διαπιστώνει ότι και πάλι λείπει η άδεια λειτουργίας καθώς και κάποια πιστοποιητικά ποινικού μητρώου των εργαζομένων. Η τελευταία εξέλιξη με για την οποία ενημερωθήκαμε είναι ότι στις 27 Οκτωβρίου του 2022, η δομή ζήτησε και πήρε πίσω το φάκελο από τον Δήμο Καλαμάτας, όπου τον είχε καταθέσει από τον περασμένο Απρίλιο.
Με βάση όλα τα παραπάνω, αντιλαμβάνεται ο καθένας το «θολό» πεδίο δράσης δομών, όπως της Κιβωτού και άλλων, που επικρατούσε στη χώρα εδώ και δεκαετίες. «Πηγές» της Περιφέρειας Πελοποννήσου μας ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο του Υπουργείου από τον Απρίλιο του 2022, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο και πάλι μεγάλο πρόβλημα θα αποτελέσει η υποστελέχωση των περιφερειών, καθώς 10 άνθρωποι θα είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο περίπου 400 ανάλογων δομών.
Τι αναφέρει η δωρήτρια του χώρου όπου λειτουργεί η δομή
Όπως αναφέρει σε διαδικτυακό ιστότοπο η κ. Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια, η επικοινωνία της με την πρεσβυτέρα και τον πατέρα Αντώνιο ήταν “προβληματική”. Όπως υποστηρίζει η ίδια, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την πρεσβυτέρα, η τελευταία της ζήτησε να κατασκευαστεί χώρος για θεατρικές παραστάσεις μέσα στην έκταση 30 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε στην “Κιβωτό” και όταν η κ. Καρέλια δεν συναίνεσε, η πρεσβυτέρα διέκοψε την επικοινωνία. Σε προσπάθεια της δωρήτριας να επικοινωνήσει ξανά με την πρεσβυτέρα, στο τηλέφωνο απάντησε ο οδηγός της.
Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Καρέλια στα ΜΜΕ, η δομή της Καλαμάτας ξεκίνησε να λειτουργεί πριν ακόμα λάβει την επίσημη άδεια. Η ίδια συμπλήρωσε ότι δεν επιθυμεί να πάρει πίσω την δωρεά του χώρου, αλλά ζητά να υπάρχει κρατικός έλεγχος στην δομή.
Ρεπορτάζ: Κ. Γαζούλης
πηγή: ertnews.gr