Δεκαέξι ημέρες απέμειναν ως την εκλογή νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής και οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία κάνουν το τελικό σπριντ.
Οι στρατηγικές είναι ξεκάθαρες, αλλά η τακτική που ακολουθεί ο καθένας διαμορφώνεται καθημερινά αναλόγως των εξελίξεων.
Αναμφίβολα, η απώλεια της Φώφης Γεννηματά και η προσθήκη στην κούρσα του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και των Παύλου Γερουλάνου και Παύλου Χρηστίδη επέφερε αναπροσαρμογές στην προεκλογική εκστρατεία των Νίκου Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδου καθώς και του Χάρη Καστανίδη.
Στο δρόμο προς τις κάλπες, θα μεσολαβήσει στις 29 Νοεμβρίου, στην ΕΡΤ, το debate των πέντε (Ανδρουλάκη, Γερουλάνου, Καστανίδη, Λοβέρδου, Χρηστίδη) χωρίς τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου, που δηλώνει ότι «θέλει ένα debate ουσιαστικό όχι ένα debate εντυπώσεων. Έναν διάλογο ενωτικό που θα βοηθήσει και όχι που θα αποδομήσει την παράταξη».
Θα υπάρξουν αναμφίβολα και άλλες δημοσκοπήσεις, μέχρι την 5η Δεκεμβρίου, που θα καθορίσουν σε ένα βαθμό και την επικοινωνιακή τακτική των έξι υποψηφίων ηγετών του ΚΙΝΑΛ. Επίσης, ασφαλώς οι τακτικές θα αναπροσαρμοστούν στο β’ γύρο, καθώς οι δύο τελικοί μονομάχοι θα επιδιώξουν να προσεταιριστούν το ακροατήριο των υπολοίπων συνυποψηφίων.
Το iefimerida.gr παρουσιάζει σήμερα τη στρατηγική ενός εκάστου των υποψηφίων που μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία παλεύοντας για το καλύτερο.
Στρατηγική Νίκου Ανδρουλάκη #mazi_Μπροστά
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιμένει στην στρατηγική της ήρεμης δύναμης. Ακόμη και όταν δέχθηκε προσωπικές επιθέσεις στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, ακόμη και όταν άλλαξαν τα δεδομένα στην κούρσα με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου, έμεινε πιστός στο δόγμα αυτό. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο τον υπερτονισμό του ηγετικού του προφίλ, όπως έκανε αμέσως μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για αναποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα είναι υπέρμαχος της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με μεγάλα κοινά, ενίσχυση της τηλεργασίας για αποσυμφόρηση στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τακτικοί έλεγχοι και ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας».
Επίσης σημειώνει ότι «η δύναμη του Μητσοτάκη είναι ο φόβος μην επανέλθει ο Τσίπρας» και ζητά «να σπάσουμε το φόβο με ένα σύγχρονο κόμμα». Στα εθνικά θέματα λανσάρει τον όρο «πατριωτικός ρεαλισμός».
Οπως τονίζει το επιτελείο του, ο Νίκος Ανδρουλάκης «επενδύει σε προσωπικά του πλεονεκτήματα, τα οποία εκφράζουν αιτήματα κυρίαρχα στη βάση της παράταξης:
Είναι ο υποψήφιος που μπορεί να εκφράσει καλύτερα βασικά ζητούμενα όπως η ανανέωση, η ενότητα και το διακριτό πολιτικό στίγμα της παράταξης.
Ενώ παράλληλα η δική του εκστρατεία είναι εκείνη με τα ισχυρότερα «κινηματικά» στοιχεία, καθώς στηρίζεται, περισσότερο από κάθε άλλο υποψήφιο, από την στελεχιακή βάση της παράταξης. Αυτούς που – όπως λέει ο ίδιος – «κράτησαν το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα και θα το πάνε και πάλι ψηλά».
Η καμπάνια του Νίκου Ανδρουλάκη με moto το «μαζί-μπροστά», εστιάζει ακριβώς αυτά τα στοιχεία κατά τους συνεργάτες του:
Εκφράζει ισχυρότερα το αίτημα ανανέωσης. Αν και είναι μόλις 42 ετών, έχει σημαντική πολιτική διαδρομή, είναι δύο φορές εκλεγμένος Ευρωβουλευτής.
Χωρίς παράλληλα να έχει τη φθορά της εξουσίας, χωρίς να έχει συνδυαστεί με τις πολιτικές εξελίξεις και αποφάσεις που αποδυνάμωσαν το ΠΑΣΟΚ. Οπως λέει ο ίδιος «Ήμουν πάντα στο κέντρο της παράταξης, αλλά συγχρόνως στο περιθώριο της εξουσίας».
Μπορεί να διασφαλίσει την ενότητα της παράταξης. Δεν έχει φύγει ούτε μέρα από τον ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με άλλους υποψηφίους, και δεν προκαλεί ισχυρές αντισυσπειρώσεις. Η αιχμή για την αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ των συνυποψηφίων του Γ. Παπανδρέου και Α. Λοβέρδου είναι σαφής.
Για τις συνεργασίες:
Δεν κοιτάζει ούτε προς τη ΝΔ ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μονο μπροστά. Το να λέει από τώρα κάποιος ότι θα συνεργαστεί με τον ένα ή με τον άλλο είναι λογική δορυφοροποίησης της παράταξης. Ο ρόλος αυτός δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη έχει μια ξεκάθαρη λογική: «Οι κοινωνικές αναφορές της παράταξης είναι πολύ μεγαλύτερες από την εκλογική της αποτύπωση των τελευταίων ετών. Στην Αυτοδιοίκηση, σε επαγγελματικές ενώσεις, σε συνδικαλιστικούς φορείς, οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ δυνάμεις είναι πολύ ισχυρότερες από ό,τι το σημερινό ποσοστό του κόμματος. Οι δυνάμεις αυτές πρέπει να ενεργοποιηθούν. Να σπάσουν κατεστημένα και επετηρίδες και να πάρουν το Κίνημα στα χέρια τους. Αυτές θα φέρουν πίσω απογοητευμένους ψηφοφόρους της παράταξης και όχι τα πρόσωπα που ταυτίστηκαν με την εποχή της παρακμής του κόμματος».
Στις αιχμές για τον ποιον θα τοποθετήσει πρόεδρο της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, καθώς ο ίδιος είναι εξωκοινοβουλευτικός, θέμα για το οποίο ασφαλώς θα ερωτηθεί στο debate, η απάντηση των επιτελών του Νίκου Ανδρουλάκη -χωρίς φυσικά να μπαίνουν σε ονοματολογία – κινείται σε τρία επίπεδα: Πρώτον ότι το γραφείο του θα είναι στη Βουλύ, δεύτερον ότι είναι συνηθισμένη πρακτική σε ευρωπαϊκά κόμματα να μην είναι βουλευτής ο πρόεδρος κόμματος και τρίτον ότι πλησιάζουν οι εκλογές άρα θα είναι βραχύς ο χρόνος που θα εκπροσωπείται από άλλο πρόσωπο.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η καμπάνια του Νίκου Ανδρουλάκη θα εστιάσει σε αυτά τα μηνύματα με συνεντεύξεις, ομιλίες, περιοδείες του ιδίου και στοχευμένες δράσεις στα σόσιαλ μίντια.
Στρατηγική Ανδρέα Λοβέρδου – #toPASOKMprosta
Ο Α. Λοβέρδος ξεκίνησε επιθετικά, ωστόσο το τελευταίο διάστημα χαμήλωσε αισθητά τους τόνους. Ακολουθεί πιστά την πολιτική της καθαρής γραμμής, των διακριτών θέσεων. Οπως λέει ο ίδιος, «μπορεί κάποιος να με πιστεύει ή όχι, να με συμπαθεί ή να μη με συμπαθεί. Ενα είναι σίγουρο, ότι ξέρει τι λέω. Ποτέ μου δεν κρύφτηκα».
Κορωνίδα και κομβικό σημείο είναι η απόρριψη κάθε σεναρίου συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ξεκαθαρίσει ότι τα «ύποπτα σενάρια», όπως τα έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος για προοδευτική διακυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ, θα τα κόψει μαχαίρι από το ίδιο βράδυ της εκλογής του.
Οσο για τα σενάρια συντηρητικής διακυβέρνησης που του καταλογίζουν τα χαρακτηρίζει ανοησίες και συκοφαντίες. «Ούτε ο ίδιος, ούτε κανείς από τους άλλους 5 συνυποψηφίους του θέτει τέτοιο σενάριο, ούτε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης καθώς έχει μιλήσει ανοικτά για αυτοδυναμία» απαντούν στο επιτελείο Λοβέρδου, προσθέτοντας ότι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει γι’ αυτό γιατί δεν τον θέλει πρόεδρο της παράταξης.
Σημαία του έχει γίνει επίσης η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και τα σύμβολά του ενώ το μότο του είναι «το ΠΑΣΟΚ μπροστά» και hashtag το μικρό του όνομα #Andreas.
Το επιτελείο του Α. Λοβέρδου σημειώνει ότι η στρατηγική του έχει «καθαρά πολιτικό χαρακτήρα: Θέλει να επικοινωνήσει το όραμά του για το ΠΑΣΟΚ». Κάνει περιοδείες σε όλη Ελλάδα, επιλέγοντας συνειδητά να βρεθεί σε όλους τους νομούς της χώρας και να σφίξει όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια.
Μιλά για το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του και διαμηνύει ότι θα μιλήσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το ίδιο το βράδυ της εκλογικής διαδικασίας αν είναι εκείνος η επιλογή των πολιτών. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν συνεργάτες του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσει χώρο και στις κινήσεις που συναπαρτίζουν το ΚΙΝΑΛ.
Κατά το επιτελείο του, δεν καταφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις κατά αντιπάλων του, δρα και απαντά μόνο πολιτικά. Επίσης «σε αντίθεση με άλλους συνυποψηφίους του, ο Λοβέρδος απευθύνεται στο εθνικό ακροατήριο. Δεν τον αφορά αν όσοι προσέλθουν ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή ό,τιδήποτε άλλο το 2012, το 2015 ή το 2019 καθώς πιστεύει ότι η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές θα οδηγήσει στο γκρέμισμα των κομματικών μηχανισμών».
Επιπλέον, όπως λέει το επιτελείο του, δεν τον ενδιαφέρει το προσωπικό, έχει κάνει πολιτική καριέρα, αλλά η μεγέθυνση της παράταξης. Στόχος του είναι να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εθνικές εκλογές. Οπως λέει ο ίδιος, «ο Τσίπρας θα πέφτει, εμείς θα ανεβαίνουμε».
Εξίσου κομβικό σημείο της στρατηγικής του είναι η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα. Διαρκώς τονίζει για τον πατριωτικό χαρακτήρα του κόμματος και διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθεί μοντέλο Συμφωνίας των Πρεσπών σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή των εθνικών θεμάτων, όπως π.χ. στα εληνοτουρκικά.
Ο Α. Λοβέρδος δίνει έμφαση και στα οργανωτικά. Μιλά για την επόμενη ημέρα, εξαγγέλλει ότι θα τοποθετήσει τρεις αντιπροέδρους, ότι θα δρομολογήσει ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα επί όλων των θεμάτων (και των συνεργασιών με τα άλλα κόμματα) ώστε το κόμμα να είναι ανοικτό και πραγματικά δημοκρατικό. «Ολα από την αρχή, όλα από τη βάση, όλα τα όργανα αιρετά» είναι το οργανωτικό του τρίπτυχο.
Τις δημοσκοπήσεις αποφεύγει να τις σχολιάσει, όπως κάνει με συνέπεια τα τελευταία 22 χρόνια.
Τέλος, παράλληλα δεν παραμελεί τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα. Οπως λένε συνεργάτες του «ασκεί μεταρρυθμιστική και υπεύθυνη αντιπολίτευση». Από τη μιά καταγγέλλει για ατολμία την κυβέρνηση για την πανδημία και από την άλλη δεν διστάζει να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του ποινικού κώδικα – παρά την επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ για «παρών». «Ψήφισε μόνος του υπέρ, δεν φοβήθηκε τη διαφοροποίηση, αυτό δείχνει πώς αντιλαμβάνεται την αντιπολίτευση» σχολιάζουν συνεργάτες του Α. Λοβέρδου.
Στρατηγική Γιώργου Παπανδρέου – #pameMprosta
Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκινά την προεκλογική του καμπάνια με κεντρικό σύνθημα το «πάμε μπροστά» και κύριο πρόταγμα το πώς θα γίνει και πάλι μεγάλη και κυβερνώσα η παράταξη και ποιος είναι αυτός που μπορεί – επειδή διαθέτει ηγετικό προφίλ – να σταθεί απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα, προκειμένου να μπορεί η παράταξη, στην άμεση σχετικά προοπτική της, να δώσει πρωθυπουργό.
Ασκεί αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως λένε συνεργάτες του οι αντίπαλοί του δεν είναι μέσα στο κόμμα αλλά εκτός των τειχών, εξ αυτού του λόγου και η επιλογή του «να μην πάει σε ένα αδελφοκτόνο debate» όπως το χαρακτηρίζουν.
Πρώτος ο Γ. Παπανδρέου ενέταξε στην εσωκομματική αναμέτρηση τις καταγγελίες για παρεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων, όπως είχε πράξει και κατά την αναμέτρησή του με τον Ευ. Βενιζέλο το 2007. Τώρα προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο καταγγελίας: «Την τελευταία περίοδο, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα παρεμβάσεων στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής, όχι μόνο από εξωθεσμικά και άλλα κέντρα, αλλά και από παράγοντες της δεξιάς» είπε. Στη συνέντευξή του στον Alpha ήταν πιο συγκεκριμένος: ««Ξέρω ότι στελέχη της ΝΔ παίρνουν τηλέφωνα για συγκεκριμένους υποψηφίους. Δεν θα πω ονόματα, αλλά είναι δεδομένο. Προφανώς κάτι φοβούνται στη Νέα Δημοκρατία.
Στις επιθέσεις κατά του προσώπου του αρκείται να σχολιάσει ότι ««υπάρχει ο μόνιμος στόχος, ο Γιώργος Παπανδρέου, που δεν ελέγχουν» και πως «κάποιοι θέλουν ένα ΚΙΝΑΛ μικρό, βολικό και ελεγχόμενο.
Για τις αιτιάσεις ότι επιδιώκει κυβερνητική συμμαχία, συνεργάτες του τονίζουν ότι δεν συζητείται. «Στις επόμενες εκλογές, ο πολιτικός χάρτης θα είναι τελείως διαφορετικός με Παπανδρέου πρόεδρο λένε» κα πετούν το μπαλάκι στα άλλα κόμματα: «Αν θέλουν συμμαχίες, ας κάνουν η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Γ. Παπανδρέου, που κατέβηκε τελευταίος στην κούρσα μετά τις δραματικές εξελίξεις με την υγεία Γεννηματά, γνωρίζει ότι είναι πίσω οργανωτικά καθώς οι συνυποψήφιοί του – ιδίως οι κ. Λοβέρδος και Ανδρουλάκης έχουν κάνει προετοιμασία μηνών και ετών. Επιχειρεί να καλύψει αυτό το κενό με διαρκείς περιοδείες και εμφανίσεις σε ΜΜΕ και στα social media.
Οπως τονίζει το επιτελείο του, σταδιακά, ο πρώην πρωθυπουργός ξεδιπλώνει τις απόψεις του και σε κάθε εμφάνισή του βγάζει και μια ατάκα στοχευμένη. Από την επαναφορά της αποποινικοποίησης της ψυχαγωγικής κάνναβης, μέχρι την κοινωνικοποίηση του Facebook και από την σημασία της πειθούς μακριά από καταναγκασμούς των μη εμβολιασθέντων ως τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος (με αυτοκριτική διάθεση) για την στροφή μερίδας νέων προς τη Χρυσή Αυγή στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, μέχρι την σημασία για την οικονομία που έχουν οι νόμιμοι (και ανώνυμοι) μετανάστες.
Στρατηγική Γερουλάνου – #i_allagi_eisai_esy
Ο Παύλος Γερουλάνος ξεκινά με σύνθημα «Η Αλλαγή είσαι εσύ». Οπως λένε συνεργάτες του διαθέτει «ξεκάθαρη στρατηγική» προκειμένου να μετουσιωθεί η υψηλή δημοφιλία – που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις – σε ψήφο :
1. Επιμονή στην Πολιτική: Να φτάσει ο πολιτικός λόγος του Παύλου Γερουλάνου σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Για την πολιτική κυριαρχία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ χρειάζεται η επανασύνδεσή του με τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αυτό υπηρετεί η πολιτική πρόταση του Παύλου Γερουλάνου για “ανατροπή του σημερινού συστήματος που κρατάει συνεχώς την εξουσία και τον πλούτο στα χέρια λίγων προκειμένου να τα εμπιστευτούμε στα χέρια των πολλών”, κάτι που ονομάζει Αποσυγκέντρωση.
2. Επιμονή στην Ενότητα: Είναι βασική προϋπόθεση για υψηλή συμμετοχή στις 5 Δεκεμβρίου και εκ των ων ουκ άνευ για να μπορέσει να γίνει η Παράταξη πολιτικά κυρίαρχη απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
3. Επιμονή στην ανάδειξη ανάγκης για Ηγεσία Προοπτικής: Για να κυριαρχήσει πολιτικά η παράταξη πρέπει να αποκτήσει ηγεσία με προοπτική. Αυτό σημαίνει να διαθέτει 3+1 πράγματα: πολιτική σκέψη, γνώση της αγοράς, ικανότητα διοίκησης και πεποίθηση ενότητας για να μπορεί να την εμπνεύσει.
Στρατηγική Καστανίδη – #MazimeKastanidi
Ο Χάρης Καστανίδης μιλά διαρκώς πολιτικά, επιδιώκοντας να στείλει «ξεσηκωτικό μήνυμα για να μεγαλώσει η παράταξη» όπως λένε συνεργάτες του. Προτάσσει το ταυτοτικό ζήτημα του χώρου, και επιδιώκει να καταστήσει σαφές ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
Επίσης, δίνει μεγάλη έμφαση στο οργανωτικό καθώς όπως επισημαίνει αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τοπικές οργανώσεις κάτι που θα είναι μείζον την επόμενη ημέρα της εκλογής νέου προέδρου.
Ζητά μαζικότητα συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές «γιατί έτσι ακυρώνεται η παρέμβαση οργανωτικών μηχανισμών και εξωθεσμικών κέντρων. Γιατί, όταν συμμετέχει η κοινωνία, αυτή είναι που καθορίζει το αποτέλεσμα και όχι άλλοι».
Με διαρκείς περιοδείες ο Χ. Καστανίδης «οργώνει» τη χώρα» για να συσπειρώσει τη βάση που τον στηρίζει, ενώ ιδιαίτερα ερείσματα έχει στη Β. Ελλάδα. Σύνθημά του είναι «Μαζί με Καστανίδη».
Στρατηγική Παύλου Χρηστίδη – #restart
Ο «βενιαμίν» της κούρσας διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ – μόλις 38 ετών – Παύλος Χρηστίδης, εκτυλίσσει μια διαφορετική επικοινωνιακή στρατηγική. Με σύνθημα την «επανεκκίνηση» #restart και «είναι στο χέρι σου», προτάσσει την ανάγκη πολιτικής «από καθημερινούς ανθρώπους για καθημερινούς ανθρώπους». Μιλά για την ανάγκη να αποκτήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ το «Κ» του, δηλαδή τον Κινηματικό του χαρακτήρα από τη βάση προς τα πάνω. Μιλά συνεχώς για τους μη προνομιούχους του 2021.
Ιδιαίτερη έμφαση και στόχευση έχει στα εργασιακά, καθώς διαπιστώνει την μεγάλη εργασιακή ανασφάλεια που επικρατεί στην περίοδο μετά τη δεκαετή κρίση και την διετία της κρίσης του κορωνοϊού.
Ακόμη προτάσσει με ιδιαίτερη έμφαση το θέμα της θέσης της γυναίκας σήμερα. Εχει αναφερθεί διεξοδικά στις γυναικοκτονίες, στην ανισότητα των αμοιβών με τους άνδρες αλλά και στο θέμα της ανισότητας στις προσλήψεις. «Ως πότε κριτήριο πρόσληψης μιας γυναίκας θα είναι μια πιθανή εγκυμοσύνη και όχι οι ικανότητες της;» διερωτάται σε δημόσιες εμφανίσεις του.
Ο Παύλος Χρηστίδης λέει όχι σε συνεργασία με ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύοντας ότι θέλει την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ. Ζητά να συζητήσει και να ανακτήσει ο χώρος την σχέση με τους πολίτες που της γύρισαν την πλάτη την τελευταία δεκαετία και όχι να αναλώνεται σε συζητήσεις και συμφωνίες κορυφής.
Στις δημοσκοπήσεις, ενίοτε εμφανίζεται ως έκπληξη, καθώς πλασσάρεται ακόμη και τέταρτος, ενώ χαίρει υψηλής δημοφιλίας.
Συνεχίζει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα, από Κρήτη ως Θράκη ενώ πυκνώνει τις εμφανίσεις του σε ΜΜΕ.
πΗΓΗ: https://www.iefimerida.gr/