Με ρυθμίσεις όπως το ελαστικό 8ωρο και την ψηφιακή κάρτα εργασίας αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το νομοσχέδιο (όλες οι διατάξεις εδώ) που έχει αποτελέσει ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 17 Ιουνίου.
Το μεγαλύτερο σημείο τριβής ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο κατάργηση του 8ωρου, ενώ το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι αυτά είναι fake news, καθώς το νομοσχέδιο κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα.
Τα βασικά σημεία του νέου εργασιακού νομοσχεδίου:
1.Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Όπως είχε διευκρινιστεί κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου το ΕΡΓΑΝΗ θα αποκτήσει από το τέλος Ιουνίου νέο προφίλ (ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) που θα αποτελέσει τη γέφυρα για την υποδοχή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία χρησιμοποιείται ήδη σε συγκεκριμένους κλάδους στη χώρα μας και αναμένεται να επεκταθεί με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να κάνουν την αρχή.
Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων και θα χαρακτηρίζει αυτόματα κάθε ώρα εργασίας ως κανονικό ωράριο – υπερεργασία, υπερωρία ή διευθέτηση, όπως επίσης τα διαλείμματα, τις ώρες και ημέρες απουσίας, τις άδειες, κλπ.
Αναλυτικότερα, ο εργαζόμενος θα «χτυπά» την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του «Εργάνη ΙΙ» και έτσι με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται άμεσα η απασχόλησή του. Η ψηφιακή κάρτα θα είναι εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ή η υφιστάμενη κάρτα εργασίας που χρησιμοποιούν ήδη πολλές επιχειρήσεις.
Εάν, κατά τον επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση, διαπιστωθεί ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζομένου δεν είναι ενεργοποιημένη, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν έχει ενεργοποιημένη ψηφιακή κάρτα. Σε περίπτωση που σε τρεις ελέγχους, εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, διαπιστωθεί η εν λόγω παράβαση, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών.
2. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας: Δεύτερο σημαντικό σημείο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης είναι η διευθέτηση του ωραρίου εργασίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο νέο σχέδιο νόμου προβλέπονται ευέλικτες μορφές απασχόλησης για γονείς και φροντιστές με ατομικές συμβάσεις εργασίας, ενώ κατοχυρώνονται ρητά 8ωρο, 5θήμερο, 40ωρο.
Σημειώνεται ότι ο εργαζόμενος μόνο με δικό του αίτημα και κατόπιν έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη μπορεί να εργαστεί με ελαστικό ωράριο. Μάλιστα, η απόλυση εργαζομένου που αρνήθηκε να συμφωνήσει διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα θεωρείται άκυρη. Στην τήρηση των παραπάνω σημαντικό και κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η η Επιθεώρηση Εργασίας ως Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή που αντικατέστησε το ΣΕΠΕ, με αυστηρούς ελέγχους.
Οι έξτρα ώρες θα παραμένουν στο… συρτάρι και θα επιστρέφονται στον εργαζόμενο με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών άδειας. Συνεπώς ο εργαζόμενος εάν το επιθυμεί μπορεί να δουλέψει ακόμη και τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, δίχως μείωση αποδοχών.
Πάντως χθες το υπουργείο Εργασίας απάντησε στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα περι πληρωμής των υπερωριών με ρεπό, τονίζοντας πως πρόκειται για ψέμα και πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται.
3. Τηλεργασία: Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και «δικαιώματος αποσύνδεσης». Η Ελλάδα τρίτη χώρα στην ΕΕ, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, που νομοθετεί την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος.
4. Υπερωρίες: Αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών στις 150 ώρες το χρόνο και εξίσωση σε βιομηχανία και λοιπούς κλάδους όπως συμβαίνει στην Ευρώπη (Σήμερα είναι: 96ώρες/έτος στη βιομηχανία και 120 ώρες/έτος στις μη βιομηχανικές επιχειρήσεις).
Παράλληλα, αυξάνεται η αμοιβή για τις υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης. Η αμοιβή ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80%).
Και σ’ αυτήν την περίπτωση η ψηφιακή κάρτα διασφαλίζει την κατοχύρωση στην πράξη του ωραρίου και των αμοιβών. Σύμφωνα με το υπουργείο αυτό το μέτρο δίνει τους εργαζόμενους το δικαίωμα να αυξήσουν το εισόδημά τους και στις επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες τους.
5. Φάκελος απολύσεις: Παραμένουν οι υφιστάμενες περιπτώσεις ακυρότητας (π.χ., απόλυση που οφείλεται σε δυσμενή διάκριση λόγω φύλου, πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας κ.λπ.)
Την ίδια ώρα, διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης, που σημαίνει επιστροφή του εργαζόμενου στην εργασία του και καταβολή των μισθών για την περίοδο μέχρι την επαναπρόσληψη. Εκτός αυτού, απαγορεύεται η απόλυση όταν ο εργαζόμενος άσκησε οποιοδήποτε νόμιμο δικαίωμά του (μέχρι σήμερα η επαναπρόσληψη ήταν στην κρίση του δικαστηρίου) Τέλος, προβλέπεται η κατάργηση της διάκρισης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης.
Προστίθενται στις άκυρες απολύσεις:
Για άσκηση των δικαιωμάτων σε περιπτώσεις βίας και παρενόχλησης
Του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου
Εργαζόμενων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια
Εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα της αποσύνδεσης
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα την θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), και δικαιώματα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/katatithetai-sti-boyli-neo-ergasiako-nomoshedio