. Μια σειρά από πιστοποιητικά –ανάμεσά τους και τα πλέον «δημοφιλή» όπως αυτά οικογενειακής κατάστασης και γέννησης– παύουν πλέον να ζητούνται από τους πολίτες για τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, καθώς τα στοιχεία τους θα αντλούνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του κράτους.
Η κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης και προσκόμισης εγγράφων σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης. Η μεταρρύθμιση υλοποιείται μέσω της συνεργασίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών για πολίτες και επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα, εισάγεται η δυνατότητα μαζικής αξιολόγησης δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες, ενώ από τις 16 Απριλίου ενεργοποιείται η εφαρμογή MyStreet, μέσω της οποίας θα καταγγέλλονται αυθαίρετες καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων.
Όπως τονίζει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στόχος είναι «η δημιουργία ενός κράτους ψηφιακά αποτελεσματικού και δίκαιου», ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών «στη διαμόρφωση ενός καλύτερου δημόσιου τομέα».
Η νέα εποχή για το Δημόσιο έρχεται μέσα από την ενιαία ψηφιακή υποδομή εξυπηρέτησης (CRM), που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει όλες τις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με τους δημόσιους φορείς σε μία ενιαία πλατφόρμα.