Ανατροπή στις προβλέψεις για την επερχόμενη κακοκαιρία δείχνουν τα τελευταία δεδομένα.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος μίλησε στο iefimerida.gr η κακοκαιρία θα έρθει μεν στο τέλος της εβδομάδας, από το απόγευμα της Παρασκευής προς το Σάββατο και στη συνέχεια, πρώτα από τη Βόρεια Ελλάδα με πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα αλλά δεν φαίνεται να είναι «ιστορική».
«Μακάρι να έρθει γιατί κι εγώ είμαι χιονόφιλος, αν και στεναχωριέμαι για τους άστεγους, για τα αδέσποτα ζώα. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε 24 ώρες ακόμη να δούμε» λέει στο iefimerida.gr.
Σημειώνεται ότι και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προέβλεψε το πρωί σφοδρό χιονιά, διάρκειας τεσσάρων ημερών, που θα ξεκινήσει να πλήττει το Σάββατο όλη την Αττική, από τα βόρεια προάστια και τον Πειραιά, έως τα δυτικά προάστια και το κέντρο της Αθήνας.
Ενώ και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, δημοσιοποίησε το μεσημέρι νέους χάρτες, που αφορούν προγνώσεις χιονοπτώσεων για το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα, απεικονίζεται το ψυχρό μέτωπο να «κατηφορίζει» από τη βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και να «τυλίγει» σχεδόν όλο το νομό Αττικής.
Διχογνωμίες στα προγνωστικά μοντέλα
Οπως τόνισε ο Γ. Καλλιάνος θα πέσει η θερμοκρασία – με πιο ισχυρή την πτώση από το Σάββατο, θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι και θα πέσουν χιόνια σε πάρα πολύ χαμηλά υψόμετρα. Ωστόσο, για το πόσο χαμηλά θα είναι αυτά τα υψόμετρα είναι πρόωρο ακόμη να το πει, καθώς «υπάρχουν τρομερές διχογνωμίες μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων» που μελετούν οι μετεωρολόγοι. «Μέχρι χθες φαινόταν ότι μας πλησιάζει ιστορικός χιονιάς, που θα επηρέαζε τις περισσότερες περιοχές της χώρας με χιονοπτώσεις στα πεδινά τμήματα ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές» τονίζει ο μετεωρολόγος. «Σήμερα είναι πιο εγκρατή τα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι θα είναι πιο ήπιες οι συνθήκες που θα επικρατήσουν, δεν θα είναι τόσο δύσκολος χιονιάς» τόνισε στο iefimerida.gr ο Γ. Καλλιάνος. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι ακόμη νωρίς καθώς πρέπει να περάσουν ένα ή δύο 24ωρα για να κλειδώσει και να δούμε ακριβώς τι θα συμβεί. Από τη βόρεια Αττική και βορειότερα στα ηπειρωτικά θα είναι δύσκολες οι καιρικές συνθήκες και στα πεδινά» προέβλεψε.
Οριακό αν θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας
Από τα βόρεια προάστια και νοτιότερα φαίνεται ότι είναι «οριακή η κατάσταση». «Αν θα είναι χιονόνερο ή χιόνι, αν θα το γυρίσει σε χιόνι στο κέντρο της Αθήνας, δεν είναι πολύ εύκολο να το προβλέψει θα το ξέρουμε αύριο το βράδυ. Από αύριο θα εναρμονιστούν όλα τα μοντέλα σε μια συγκεκριμένη πορεία την οποία θα αναλύσουμε.
Ιστορική κακοκαιρία σε Θεσσαλία και Εύβοια
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Γ. Καλλιάνος στο iefimerida.gr, «βορειότερα από την Αττική, προς Βοιωτία Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Μακεδονία-Θράκη θα είναι δύσκολη η κατάσταση. Ειδικά στη Θεσσαλία, ανατολική Στερεά αλλά και στην Εύβοια νομίζω θα βιώσουν οι κάτοικοι ιστορικές χιονοπτώσεις».
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει: «Οσο περνάνε οι ώρες και φτάνοντας προς το Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι θα είναι μία δύσκολη κατάσταση με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας 10 με 12 βαθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, με έντονες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια και θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν τα 9 με 10 αλλά και 11 μποφόρ» λέει ο Γ. Καλλιάνος.
«Είναι ξεκάθαρο ότι από το Σάββατο το απόγευμα και στη συνέχεια οι νοτιότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, δηλαδή από τη Θεσσαλία και νοτιότερα ο καιρός θα καταστεί καθαρά χειμωνιάτικος. Στην Αττική την Κυριακή για παράδειγμα η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 5 βαθμούς στο κέντρο της πόλης, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μια πτώση έως και 12 βαθμών μέσα σε διάστημα λιγότερο των 48 ωρών. Στα βόρεια προάστια η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 1 με 2 βαθμούς πάνω από το μηδέν, και εκεί θα έχουμε μία πτώση κατά 12 με 13 μονάδες. Αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί και τη Δευτέρα με κάποιες μικρές αποκλίσεις. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη με τον υδράργυρο να φτάνει τους 3 με 4 βαθμούς και βεβαίως στις πιο ορεινές και ημιορεινές περιοχές να είναι κολλημένες στους 0 βαθμούς Κελσίου».
Πηγή: Καλλιάνος στο iefimerida: Ανατροπή στα δεδομένα για τον «ιστορικό χιονιά» | iefimerida.gr