• Αναζήτηση

Καλή η φετινή παραγωγή πατάτας στην Τεγέα Αρκαδίας – «Πονοκέφαλος» για τους παραγωγούς η λειψυδρία (video)

Για να έχει μία ικανοποιητική σοδειά ο παραγωγός πατάτας  κ. Χρήστος Ηλιόπουλος μεταφέρει νερό στην Μαγούλα από γεώτρηση στο Στενό. Ήταν αναγκαία αυτή η λύση καθώς το πηγάδι του είναι άδειο. Η επένδυση αυτή, του έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, αφού η γεώτρηση έχει μεγάλο βάθος και το ρεύμα για να ανέβει το νερό βρίσκεται στα ύψη.

 

 

Η καλλιέργεια πατάτας ξεκινά τον Απρίλιο και η συγκομιδή της βρίσκεται σε εξέλιξη. Δυστυχώς τρεις μόνο είναι οι παραγωγοί που έχουν απομείνει στον κάμπο της Μαγούλας, αφού η ανομβρία, έχει αδειάσει τα πηγάδια και έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς οι οποίοι βλέπουν τις σοδειές τους να χάνονται ή να μικραίνουν ποσοτικά λόγω της έλλειψης νερού.

 

Ο εύφορος κάμπος της Τεγέας τείνει να ερημώσει, αφού πολλοί αγρότες εγκαταλείπουν τα χωράφια τους μην μπορώντας να τα καλλιεργήσουν.

 

Βρεθήκαμε στον κάμπο της Μαγούλας στην Τεγέα στα κτήματα του κ. Ηλιόπουλου, ο οποίος έβγαζε πατάτα και μιλήσαμε μαζί του για την φετινή παραγωγή, αλλά και για τα προβλήματα του κλάδου.

 

Τα γύρο χωράφια έχουν αφεθεί στην μοίρα τους και έχουν χορταριάσει, αφού οι αγρότες τα έχουν εγκαταλείψει. Αρκετοί είναι και οι παραγωγοί που ενώ έχουν δεκάδες στρέμματα στην κατοχή τους, φυτεύουν μόλις ένα με δύο στρέμματα αφού το νερό δεν αρκεί για να καλύψουν τις ανάγκες ποτίσματος.

 

«Επιλέγουν να ποτίσουν τα δέντρα, «τελειώνοντας τις άλλες καλλιέργειες»

 

Η φετινή σοδειά για την πατάτα είναι αρκετά καλή και η τιμή η οποία έχει ικανοποιεί τους παραγωγούς. Το κύρια προβλήματα εκτός από το αυξημένο κόστος παραγωγής, τα ακριβά εργατικά, είναι μεγάλο πρόβλημα της λειψανδρίας. Όσοι παραγωγοί έχουν δυνατότητα παίρνουν νερό από γεωτρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε βάθος περίπου 200 μέτρων κάτω από το έδαφος, αφού τα πηγάδια στέρεψαν, από το πρώτο πότισμα.

 

Η τιμή στο χωράφι για την πατάτα ξεκινά από 0,55 ευρώ το κιλό, ενώ οι καταναλωτές θα την βρουν στους πάγκους της λαϊκής από 0,80 ευρώ  και στα μανάβικα η τιμή φτάνει και το 1,00 ευρώ.

 

Ο κ. Ηλιόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μεγάλο έργο της Λίμνης Τάκα, το οποίο περιμένουν να ολοκληρωθεί πάνω από 20 χρόνια. Το έργο αυτό είναι επιτακτικό όσο ποτέ, γιατί αν δεν αξιοποιηθεί το νερό της λίμνης στα χωράφια, υπάρχει κίνδυνος μέσα στα επόμενα χρόνια η γη να εγκαταλειφθεί εντελώς και να επέλθει ερημοποίηση.

Ροή Ειδήσεων