Στην τελική ευθεία εισέρχεται η έναρξη της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου το οποίο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών του αεροδρομίου της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, η οποία προβλέπεται να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες, αναμένεται να «ξεκλειδώσει» και επίσημα τις εργασίες για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, σηματοδοτώντας ένα καινούργιο κεφάλαιο για το αεροδρόμιο, το οποίο διαδραματίζει έναν κομβικής σημασίας ρόλο για το τουριστικό προϊόν της ευρύτερης περιοχής.
Θυμίζουμε ότι στα τέλη του περασμένου έτους η Fraport AG σε συνεργασία με τους Ελληνες εταίρους της, τον όμιλο Κοπελούζου και τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου, αναδείχθηκε ανάδοχος στον διαγωνισμό παραχώρησης που «έτρεχε» το Υπερταμείο, καταθέτοντας τη μοναδική προσφορά, η οποία ανέρχεται σε 45,2 εκατ. ευρώ. Ορισμένες λεπτομέρειες για το πώς η κοινοπραξία οδηγήθηκε στην ανάληψη του έργου έδωσε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλιος. «Πρόκειται για κάτι το οποίο σχεδιάζαμε εδώ και αρκετά χρόνια, ήδη από το 2018», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «πολύ σύντομα η πόλη της Καλαμάτας θα αποκτήσει μια σύγχρονη πύλη αεροπορικής εισόδου». Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου τερματικού σταθμού, ο οποίος θα εκτείνεται σε περίπου 9.000 τ.μ., ενώ παράλληλα προγραμματίζεται η αξιοποίηση και του υφιστάμενου terminal, το οποίο ωστόσο προορίζεται για άλλες χρήσεις. «Αποτελεί μια επένδυση που το ελάχιστο κόστος της θα ανέλθει σε 73,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με βάση τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο ποσό να το υπερβούμε», υπογράμμισε ο κ. Βήλιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πρώτα τρία χρόνια της παραχώρησης δρομολογούνται επενδύσεις 28,3 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου αναμένεται να ενισχύσει και την τουριστική δυναμική της Μεσσηνίας. Κατά την περυσινή χρονιά, στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας διακινήθηκαν περίπου 338.000 επιβάτες. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, η δυναμικότητα του αεροδρομίου αναμένεται να διπλασιαστεί. «Με αυτόν τον σχεδιασμό θα ανταποκριθούμε επαρκώς στις πρόσθετες ροές», επισήμανε.
Σημειωτέον ότι η αναβάθμιση του αεροδρομίου υπήρξε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινότητας των ξενοδόχων και των τουριστικών παραγόντων, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμένες δυνατότητες και η όχι και τόσο καλή εικόνα των υποδομών περιόριζαν την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.
Η παραχώρηση περιλαμβάνει τη διαχείριση του τερματικού σταθμού, των αεροπορικών εγκαταστάσεων, των εμπορικών δραστηριοτήτων και των χώρων στάθμευσης, με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης και λειτουργικής εμπειρίας για επιβάτες και επισκέπτες. Με ορίζοντα 40ετίας, η συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Νοέμβριο ή μέχρι τα τέλη του 2025, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις και διαδικασίες. Η Fraport διαθέτει πολυετή εμπειρία σε αυτό το κομμάτι, καθώς από το 2017 έχει αναλάβει τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, στον πρώτο αντίστοιχο διαγωνισμό που είχε πραγματοποιηθεί, και όλο αυτό το διάστημα έχει εφαρμόσει ένα εκτεταμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων αεροδρομίων.
Πηγή: kathimerini.gr